Un legumicultor din Nădlac, județul Arad, a pus la dispoziţia clienţilor tarlaua cultivată cu mazăre. Oamenii își iau singuri păstăile din câmp, iar la final lasă o sumă de bani într-o puşculiţă, după cum consideră fiecare. Deși producătorul local a avut emoții la început, inițiativa lui se bucură de succes.
Oamenii s-au adunat încă de dimineaţă la capătul parcelei din Nădlac. „Înarmaţi” cu găleţi și cu entuziasm, aceștia au cules bucuroşi kilogramele de mazăre de care aveau nevoie. Iniţiativa i-a surprins plăcut pe cei care au luat parte la această acțiune, relatează Observator.
"Dulce, chiar foarte bună, foarte bună. Şi persoanele care nu au grădini, care locuiesc la bloc, pot să vină şi să beneficieze de culesul unei legume proaspete", a spus o femeie.
"Am hotărât să vin împreună cu prietenii mei să culegem mazărea pe parcela aceasta, pentru că este o mazăre bio", a explicat alt client.
"O idee foarte bună deoarece mazărea, cunoscută şi sub numele de pisum sativum, este o plantă fixatoare de azot, care ajută foarte mult solul", a spus alt participant la acțiune.
Agricultorii încurajează acest tip de comerţ. "Omul are satisfacţia faptului că îşi recoltează el produsul, îl vede cum s-a dezvoltat, cum a crescut şi acest produs este lipsit de acei conservanţi", a declarat Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultură din Timişoara.
Ioan Balint, cel care a pus la dispoziţie tarlaua şi a avut iniţiativa autoservirii direct din câmp este încântat de rezultate: "Ideea aceasta mi-a venit de vreo trei ani. A fost mai greu de aplicat. Probabil nu am avut încredere în mine, n-am avut încredere în cetăţeni. Deocamdată, este peste aşteptări. Mă refer, din punct de vedere al civilizaţiei. Răspunsul din partea oamenilor a fost foarte pozitiv."
Acesta a mai spus că o parte din banii adunaţi de la clienţi vor merge către un cămin de îngrijire a bătrânilor din Nădlac.