Un tribunal administrativ din Münster a confirmat că partidul Alternativa pentru Germania este un prezumtiv adversar al Constituției. Ce efecte are decizia pentru partid?
Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) a declarat deja din 2021 că formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD) este suspectă. Împotriva acestei calificări partidul s-a apărat prin două procese în fața Tribunalului Administrativ din Köln, dar fără succes. Acum AfD a trebuit să accepte o nouă înfrângere: Tribunalul Administrativ Superior (OVG) din Münster a confirmat pe 13 mai 2024 sentința instanței precedente.
Oficiul Federal pentru Protecția Constituției nu a reacționat disproporționat prin măsurile luate, se arată în motivarea sentinței. Procedura este conformă legii fundamentale, dreptului european și internațional. AfD nu mai are altă posibilitate decât să depună apel în fața Tribunalului Administrativ Federal (BVerwG) din Leipzig. Acolo sentința nu va fi verificată ca și conținut, ci vor fi analizate eventuale vicii de procedură.
Calificarea AfD drept caz suspect a fost consecința radicalizării sale, constatată de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției. Anterior fusese doar un caz de analizat. În acel stadiu nu era permisă decât analizarea unor informații din surse deschise pentru a vedea în ce măsură este AfD o primejdie pentru democrație.
Verfassungsschutz verifică texte și discursuri
Serviciul de contrainformații nu a putut face în acel stadiu altceva decât restul organismelor. A lecturat articole de ziar și online, a urmărit aparițiile AfD la televiziune, materialele video postate în internet și discursurile unor parlamentari AfD în forurile legislative și la congrese ale formațiunii. Ce a înregistrat BfV cu acea ocazie a fost suficient pentru a declara AfD un caz suspect.
AfD și politica europeană
De atunci Oficiul Federal pentru Protecția Constituției are permisiunea să supravegheze AfD cu metode secrete. În acest scop pot fi strecurați informatori în AfD și în anturajul politicienilor săi. În anumite situații pot fi supravegheate și telecomunicațiile reprezentanților AfD.
După sentința Tribunalului Administrativ Superior din Münster, BfV are în continuare mână liberă pentru a supraveghea AfD cu metodele clasice ale unui serviciu secret. Între timp, se speculează că BfV va face curând un nou pas, aplicând la nivel federal ceea ce au făcut deja Oficiile regionale ale Verfassungschutz din Turingia, Saxonia și Saxonia Anhaltină, anume să califice AfD drept formațiune "dovedită de extremă dreaptă".
Un motiv în aces scop ar putea fi o relatare publicată în ianuarie 2024 de echipa de investigație "Correctiv", despre o întâlnire a unor extremiști de dreapta desfășurată la Potsdam. Acolo au fost prezentate aparent planuri de "remigrație" a milioane de oameni cu rădăcini străine, care trăiesc în Germania. La reuniune au participat politicieni ai AfD, dar și membri ai Uniunii Creștin Democrate, de orientare ultraconservatoare.
Dezbatere privind interdicția AfD
Cine este calificat drept "dovedit de extremă dreaptă" trebuie să se aștepte să fie luat în vizor de BfV cu mijloacele aflate la îndemâna unui serviciu secret. Acestea pot fi și un argument pentru demararea procedurii de interzicere a AfD. În acest scop Curtea Constituțională a și formulat niște condiții concrete: trebuie să existe indicii că formațiunea are de gând să atace și să înlăture ordinea fundamentală, liberă și democratică.
Să fie interzisă AfD?
Președintele Oficiului regional pentru Protecția Constituției din Turingia, Stephan Kramer, a declarat că "pentru procedura de interzicere trebuie adăugată o parte activă și militantă, deci acțiuni planificate". El a subliniat însă că "nu trebuie comise delicte penale în acest scop."
Va fi tăiată finanțarea AfD de la buget?
Cu privire la interzicerea AfD, decizia aparține Curții Constituționale. Îndreptățite să solicite asta sunt guvernul federal și cele două Camere ale Parlamentului, Bundestag și Bundesrat, în care sunt reprezentate cele 16 landuri federale. Este posibil ca landul cel mai mic ca suprafață din Germania, Bremen, să ia în curând inițiativa în acest sens. Cele trei grupuri parlamentare ale coaliției de guvernare, laburist, ecologist și liberal, fac presiuni în acest sens. Dar potrivit sondajului Deutschlandtrend din luna februarie, 51 la sută din germani se pronunță împotriva scoaterii AfD în afara legii.
O altă metodă de slăbire a AfD ar putea fi tăierea finanțării de la buget. Pe lângă cotizațiile membrilor și donații, finanțarea de la buget este principala sursă de finanțare pentru majoritatea partidelor. Dar experții sunt divizați în privința șanselor de succes în această privință, după cum sunt divizați și în privința șanselor de succes a unei proceduri de interzicere a AfD.
Autor: Marcel Fürstenau
Adaptare după un articol publicat pe DW-Deutsch