Leandrul - o plantă misterioasă, ideală pentru curte, grădină, parcuri și alte spații publice sau private

Leandrul - o plantă misterioasă, ideală pentru curte, grădină, parcuri și alte spații publice sau private
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aspirația oamenilor către frumos face parte din modul de viață și destinul acestora, mai ales dacă plantele fac parte din viața acestora. Una din plantele cu valoare decorativă ridicată este leandrul. Acesta este deosebit de frumos atunci când înflorește și poate fi cultivat în ghivece, grădini, curți, parcuri și nu numai. Despre acest arbust se cunosc foarte multe lucruri, însă rămâne un mister  cum poate să provoace atâtea controverse din perspectiva superstițiilor vehiculate. Dacă vrei să descoperi misterul florilor de leandru citește următorul articol și vei afla cele mai interesante informații.

Cuprins:

  1. Leandrul - planta misterioasă care se pretează a fi cultivată în toate spațiile publice sau private
  2. Leandru - tot ce trebuie să știi despre îngrijire, întreținere, înmulțire și superstiții cu privire la păstrarea plantei în casă

<h2>1. Leandrul - planta misterioasă care se pretează a fi cultivată în toate spațiile publice sau private</h2>

Dacă vrei să plantezi un leandru pentru îngrijire simplă și rapidă trebuie să știi că acesta este ușor de prins, însă are nevoie de o temperatură optimă pentru a rezista în anotimpul rece.

Având în vedere că este o plantă de origine mediteraneană, leandrul are nevoie de temperaturi crescute și moderate în fiecare anotimp. Dacă îl ferești de frig te vei bucura de el și în anii următori. Astfel, leandrul va înflori și îți va încânta privirea ori de câte ori treci pe lângă el.

Leandrul îngrijire simplă și eficientă

Este bine cunoscut faptul că leandrul este un arbust de talie mare sau un arbore de talie mică pe care poți să-l cultivi ușor dacă respecți câțiva pași simpli. 

ADVERTISING

Denumirea științifică a leandrului este Nerium oleander, acesta face parte din familia Apocynaceae și are toate părțile toxice. Din acest motiv planta necesită atenție sporită când vine vorba de înmulțit și transplantat.

Durata de viață a unui leandru poate atinge 100 de ani și acesta poate crește până la înălțimea de 6 metri în condiții normale de temperatură și umiditate sau în mediul său natural (zona mediteraneană).

Leandrul rezistă iarna afară dacă temperaturile sunt mai mari de 10 grade, însă este recomandat să-i găsești adăposturi sau spații protejate pentru a te bucura de el și în anii următori.

Pentru îngrijirea leandrului este nevoie să ceri opinia specialiștilor în horticultură și vei obține rezultate optime. Pentru înmulțirea leandrului trebuie să știi că semințele oferă o alternativă excelentă, însă procesul este de lungă durată. Florile acestui minunat arbust pot fi albe, roz, roșii sau galbene și s-au creat chiar și încrucișări genetice. Astfel, s-au obținut specii cu flori șatirate, simple sau bătute, care mai de care mai frumoase și parfumate.  

Fie că le plantezi în ghiveci, fie că pui butașii în grădină vei avea surpriza să observi unele din cele mai frumoase și spectaculoase flori din preajmă. Deși este o plantă toxică, leandrul îți oferă satisfacții vizuale și nu numai. Dacă amplasezi ghivecele pe o terasă sau pe balcon vei putea să le admiri frumusețea florilor alături de familie sau prieteni.

Având în vedere că leandrul are o creștere și dezvoltare rapidă vei achiziționa din start ghivece mari în vederea plantării acestuia. Se știe că ghiveciul se alege în funcție de diametrul coroanei arbustului respectiv și de aceea este recomandat să-i oferi toate condițiile necesare pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor și coroanei. Dacă îl plantezi direct în sol este recomandat să alegi locuri însorite și cu expunere cât mai îndelungată la lumină. În anotimpul rece se păstrează în spații protejate (sere sau solarii) sau în încăperi puțin încălzite (holuri sau camere de zi). În acest caz, plantarea în ghiveci este ideală și pentru păstrare, și pentru a te bucura întregul an de frumusețea leandrului. Deoarece clima din România s-a încălzit în ultimii ani, se cultivă tot mai mult acest arbust de origine mediteraneană și la noi. oamenii apreciază florile colorate și parfumate ale acestui arbust cu valoare decorativă ridicată.

ADVERTISING

<h2>2. Leandru - tot ce trebuie să știi despre îngrijire, întreținere, înmulțire și superstiții cu privire la păstrarea plantei în casă</h2>

Florile leandrului pot fi albe, roz  de diferite nuanțe, roșu de diferite nuanțe, galben de diferite tonuri și violet de diferite nuanțe. Cu cât expunerea arbustului este mai la soare, cu atât acesta crește și se dezvoltă mai mult și înflorește mai rapid.

Dacă plantezi leandrul în ghiveci este nevoie să schimbi vasul măcar la doi ani pentru a te adapta creșterii rapide a acestuia. 

Dacă vrei să menții florile leandrului cât mai mult se recomandă să-l uzi cât mai frecvent și să-l fertilizezi periodic. Astfel, florile nu numai că se vor deschide, însă se vor și înmulți considerabil pentru a oferi un adevărat răsfăț pentru privirile iubitorilor de frumos în general  și plante în special. Dacă are condiții optime, apropiate de cele naturale, leandrul poate ajunge până la înălțimea de 6 metri. 

Înmulțirea leandrului:

  • înmulțirea prin butași- cea mai facilă metodă, însă rata de succes este medie
  • înmulțirea prin semințe- metoda cu cea mai mare rată de succes, însă cu timp mare de așteptare
  • înmulțirea in vitro- metodă modernă, însă dificil de  practicat de către nespecialiști.

Orice metodă de înmulțire ai alege, vei reuși să te bucuri pe deplin de minunatele flori, mai devreme sau mai târziu.

Tundere leandru

Tăierile acestui arbust se realizează numai la nevoie, în special primăvara sau toamna. Dacă ciupești plantele tinere se vor forma noi lăstari. Când se tunde leandrul este nevoie să-ți iei măsuri de precauție, deoarece această plantă este toxică. 

ADVERTISING

Dacă atingi planta este nevoie să te speli bine pe mâini, astfel încât să nu se irite pielea sau să eviți ingerarea unei cantități infime de sevă, pentru a preveni intoxicarea.

Pentru îngrijire leandru în ghiveci trebuie să știi că acesta se ferește de animalele de companie sau copii tocmai pentru a nu atinge planta sau ingera cantități cât de mici de sevă în mod întâmplător sau involuntar.

După ce se trece o floare de leandru se taie lăstarul respectiv pentru a permite altora noi să crească și să înflorească.

Îngrijire leandru iarna în condiții optime:

  • Dacă leandrul este în ghiveci se va muta în spații protejate de frig și îngheț atunci când apare bruma sau temperaturile de zero grade pentru a preveni înghețarea plantei
  • Dacă leandrul se află în pământ se va proteja cu folie și cu plasă de protecție
  • Dacă leandrul se află în interior se va avea grijă să atingi cât mai puțin planta și să te speli foarte bine pentru a preveni intoxicarea.

În anotimpul rece se udă la o săptămână și se fertilizează solul pentru a menține nutrienții necesari. 

Pentru îngrijirea leandrului iarna se ține cont și de combaterea bolilor și dăunătorilor care pot ataca planta. Pentru aceasta, se ține cont de recomandările specialiștilor și se utilizează substanțe cât mai naturale pentru tratarea și prevenirea bolilor și dăunătorilor.

Leandru și superstițiile care se vehiculează

Leandrul este un indicator important al credințelor păgâne și al religiei creștine timpurii care simbolizează destinul și înțelegerea. Se spune că dacă preferi această floare ai o sensibilitate aparte cu privire la problemele oamenilor și vrei să faci pace de fiecare dată. 

Sucul de leandru este foarte otrăvitor, motiv pentru care se folosește ca otravă pentru șoareci. cu ajutorul frunzelor uscate de leandru se îndepărtează insectele, în timp ce din flori se extrage un ulei parfumat.

Dacă se ingerează seva plantei este destul de riscant, încât se pot produce tulburări de ritm cardiac, probleme de circulație și nu numai, de aceea se va evita pe cât posibil contactul direct cu planta. Astfel, o poți admira de la distanță cât dorești și o poți îngriji dacă utilizezi mănuși sau te speli bine pe mâini după ce ai stat în preajma ei și ai atins-o. 

Cum se prinde leandru:

  • prin butași plantați direct în pământ sau în ghivece
  • prin semințe din teacă bine uscată obținută în urma înfloririi.

Dacă ții leandru în casă este bine să ai grijă să nu-l atingă copiii sau animalele de companie, de aceea se ține în camere de zi sau pe holuri și balcoane închise.

Totuși, când păstrezi leandrul în casă îl vei așeza în locuri însorite și călduroase pentru a crește și a se dezvolta frumos. 

Dacă te întrebi de ce nu înflorește leandrul este bine să știi că după plantare este nevoie de o perioadă de minim 6 luni până la prima înflorire. După ce se usucă florile se taie pentru a înflori altele noi și lăstarii tineri se taie pentru a se ramifica. Mai mult, în perioada de secetă din anotimpul cald se pot usca florile dacă nu sunt udate și frunzele se pot răsuci ușor.

Dacă iei în  casă un leandru pentru îngrijire iarna trebuie să-l așezi în locuri ferite de atingerea persoanelor, să-l fertilizezi periodic și să-l uzi săptămânal pentru a ieși în primăvară cu forțe proaspete. 

Leandru - înmulțire pas cu pas: 

  • se taie butași tineri 
  • se pregătesc ghivece cu pământ bogat în nutrienți
  • se plantează butașii în pământ fertil cu turbă, nisip și perlit
  • se udă zilnic, pentru a se înrădăcina
  • se combat bolile și dăunătorii
  • se fertilizează solul.

De modul cum se înmulțește leandrul depinde înflorirea acestuia și de aceea  se preferă metoda rapidă și practică. prin butași. Cu toate acestea, prin metoda de înmulțire prin semințe se obțin rezultate optime de fiecare dată.

Se spune că un leandru aduce ghinion în casă, însă problema  este alta: locul amplasării și evitarea contactului direct  cu planta. 

Leandru la ce temperatură rezistă afară: 0 grade iarna dacă nu scade mai mult și 40 de grade vara dacă este udat frecvent.

De modul cum se îngrijește leandrul depinde înflorirea acestuia și gradul de spectaculozitate. Astfel, când știi la ce temperatură rezistă leandrul îi vei asigura condiții optime pentru a te bucura de el și în anul următor. Pentru leandru cu boli și dăunători există o mulțime de remedii naturiste, care mai de care mai eficiente.

Având în vedere că acest arbust poate trăi aproximativ 100 de ani este important să știi când se scoate leandrul afară pentru a se bucura de primele raze de soare.

Când înflorește leandrul este un adevărat spectacol și te poți bucura pe deplin toată vara de aceasta dacă ai grijă de întreținerea lui.

Dacă vrei să ai mai multe plante vei aplica în practică modul cum se înmulțește un leandru și vei putea umple curtea de ghivece cu plante ornamentale.

Astfel, despre leandru se poate spune că se înmulțește destul de ușor și oricine poate cultiva acest arbust mediteranean în propria grădină.

Dacă vrei să știi totul despre leandru găsești o mulțime de informații în filmările specialiștilor sau pasionaților de plante care vor să transmită informații utile.

Bolile și dăunătorii leandrului nu vor prezenta probleme dacă le previi și tratezi din scurt pentru a evita uscarea întregului arbust. De aceea se vor folosi soluții din magazine autorizate și se vor utiliza dozele prescrise de către specialiști. Un leandru plantat în grădină va alunga el însuși dăunătorii altor plante și te va ajuta să te bucuri de frumoasele flori și vara, și toamna.

Prin urmare, dacă vrei să plantezi un leandru nu mai sta pe gânduri, merită să te bucuri de frumusețea florilor acestuia, deși este o plantă toxică.

Sursă foto: pixabay.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇