Aspirația fiecărui om către frumos face parte din cultura sa, din dorința de a trăi într-un microclimat favorabil alături de familie și prieteni. Fie că te ocupi în mod constant de amenajarea grădinii, fie că vrei să te recreezi după zilele solicitante de lucru, trebuie să ții cont atât de stilul adoptat în amenajările interioare, cât și de spațiul alocat pentru acest obiectiv important. Cu timpul, vei obține rezultate deosebite dacă vrei cu adevărat să transformi prelungirea casei tale într-un colț de rai.
Idei simple și ușoare de amenajări peisagistice
În funcție de spațiul existent este important să-ți pregătești parcelele de teren pentru a le înfrumuseța cu diferite plante ornamentale și cu flori.
Ce tip de grădina vrei să realizezi? Iată 3 idei practice!
- Grădina tradițională sau rustică
Aceasta presupune existența gazonului, precum și formarea unor alei pe care să amplasezi obiecte de decor din materiale naturale, precum: ștergare, ulcioare, ghivece de lut, mini căruțe cu flori. Plantele cele mai potrivite în acest caz sunt: mușcatele, zambilele, trandafirii, petuniile, panseluțele și nu numai.
Dacă vrei să evidențiezi anumite flori în fiecare sezon poți planta din loc în loc tufe de Hydrangea sau hortensii de diferite culori: roz, mov, roșii, grena sau albe, trandafiri sau hibiscus. La verdena.ro găsești aceste plante minunate în ghivece de diferite mărimi, care înfloresc în culori fascinante. Gazonul va evidenția și mai mult tufele cu plante înflorite, mai ales dacă utilizezi metode eficiente pentru irigat solul. Mai mult, fertilizarea solului și adoptarea unor măsuri fitosanitare te ajută să obții rezultate optime de fiecare dată. Acest tip de grădină se poate realiza pe suprafețe relativ mari și necesită destul de multă grijă, având în vedere întreținerea plantelor cu flori.
- Grădina modernă
Acest tip de grădina se pretează pentru o casă amenajată deja în stil modern. Aici vor predomina arbuștii ornamentali și gazonul, adică mult verde. Printre arbuștii cei mai populari se numără: tuia (Thuja orientalis, Thuja occidentalis), chiparosul (Chamaecyparis) și ienuparul (Juniperus). Grădina se poate realiza pe suprafețe relativ mici și se întreține destul de simplu.
- Grădina mediteraneană
Acest tip de grădina este tot mai frecvent adoptat, deoarece predomină arbuștii ornamentali cu valoare decorativă ridicată și plantele aromatice precum: Oleander sau leandrul, Rododendronul, Agavele, oregano, rozmarinul, citricele sau chiar măslinul, alături de diferite vase precum amfore sau ghivece decorative.
Care sunt beneficiile plantelor din curte?
Realizarea unei grădini și a unor spații de recreere te vor ajuta cu siguranță să obții starea de bine de care ai atâta nevoie după zilele de lucru sau în weekend. Cu puțină imaginație și multă determinare vei reuși să realizezi grădina de vis pentru a te bucura de ea alături de familie și de prieteni. Totuși, este nevoie de suficiente resurse pentru a obține rezultate optime. Cu o bună planificare a activităților, respectarea unui calendar, alegerea unui material săditor de calitate și plantare în condiții optime de climă și sol vei putea reuși să obții randament maxim. În zona de picnic sau în spațiul de joacă pentru copii vei putea planta mai mult gazon și arbuști ornamentali. Pentru serile răcoroase de vară poți amplasa în grădină și instalații de iluminat sau lămpi solare.
Prin urmare, dacă vrei să amenajezi o grădină cu flori, ține cont de ideile simple și ușoare pentru a te bucura cât mai mult de beneficiile plantelor din jurul tău.