Antreprenoriatul aduce cu sine o viață cu multă independență, așa cum mulți visăm. La modul ideal, antreprenoriatul înseamnă că folosești abilitățile altora și, de multe ori, banii altora pentru a crea un sistem care să producă bani chiar și fără implicarea ta.
Pasul următor este doar să înveți cum să scalezi, cum să delegi, cum să ieși din business și să fii înlocuit de cei pe care îi plătești.
Și totuși, viața de antreprenor nu este deloc atât de roz cum pare din exterior, o spun la unison cei care au experiență în asta. Dincolo de prosperitate și de libertate se ascund multe ore de muncă (mult mai multe decât ca salariat), tensiunea lipsei de stabilitate, capacitatea de a crede în propria viziune și - nu în ultimul rând - abilitatea de ”a trăi în viitor”, în numele căruia adesea trebuie să iei decizii izbitor de asemănătoare cu sacrificiul.
Și totuși, ce înseamnă să fii un bun antreprenor?
În primul rând, un antreprenor de succes trebuie să știe să descopere o oportunitate în piață pentru care are resurse și pregătirea necesară să ofere o soluție mai bună decât ce există în prezent.
Un alt atribut esențial al unui antreprenor de succes este să știe să calculeze și să anticipeze dacă poate obține sau nu profit din ceea ce dorește să producă pentru piață.
Este de asemenea important ca antreprenorul să înțeleagă, să evalueze și să își asume posibilele riscuri asociate afacerii pe care o dezvoltă.
Cum pornești pe drumul tău propriu?
Dacă te tentează calea antreprenoriatului și ai găsit deja pasiunea pe care vrei să o transformi în business sau poate ai identificat nișa pe care expertiza ta ar putea face o diferență, atunci cu siguranță ai fost sfătuit să-ți faci un SRL. Dar știi ce este acesta?
Societatea cu răspundere limitată (SRL) este o formă juridică care oferă antreprenorului flexibilitate, dar și răspundere limitată în fața legii.
SRL conferă multe posibilități de atragere de investiții, are potențial de dezvoltare a unui brand și astfel de atragere a parteneriatelor comerciale și, în plus, este ușor de înființat.
Majoritatea celor care aleg această formă juridică o fac pentru sistemul de taxare și flexibilitate, permițând un număr până la 50 de asociați.
De asemenea, toate obligațiile unui SRL se achită doar din patrimoniul firmei, iar asociații răspund doar în limita aportului la capitalul social.
Atenție, însă, evidența contabilă trebuie ținută obligatoriu de un expert contabil, iar acest lucru implică desigur și costuri suplimentare. Un alt cost de care nu trebuie să uiți este cel cu un avocat, a cărui expertiză este esențială mai ales la contractele stufoase pe care urmează să le semnezi.
Dacă ți se pare că lucrurile sunt prea complicate, PFA-ul este cea mai simplă formă juridică sub care îți poți desfășura activitatea economică în mod independent.
Este indicat să optezi pentru înființarea unui PFA dacă ești freelancer și prestezi servicii nișate pe un anumit domeniu care nu necesită angajare (IT, marketing, social media etc) sau dacă ești la început de drum și vrei să testezi afacerea pe care să o pornești. De asemenea, un PFA e potrivit atunci când alegi un domeniu pentru care este necesară pregătirea sau experiența profesională, dar activitatea în sine presupune un volum scăzut de activitate și nu ai nevoie de mulți angajați.
”În cazul PFA tu ai acces la bani în orice moment și nelimitat, în timp ce în cazul unui SRL, de exemplu, ajungi la bani o dată pe an sau trimestrial sub formă de dividende. Fiecare se uită la taxe, cât mă taxează, dar uită și de cheltuielile care sunt în spate. De exemplu, cheltuielile cu contabilul. În cazul PFA nu ai nevoie de contabil pentru că poți să-ți faci singur o contabilitate primară”, spune Roxana Voloșeniuc, co-fondator VPM Atelier în cadrul emisiunii De toți banii by BT.
Oricare ar fi forma juridică pe care o alegi, însă, un lucru e clar: trebuie să fii îndrăzneț, să descoperi, să mergi înainte cu încredere și, desigur, să-ți asumi calculat toate riscurile pe care această alegere le presupune.
Acest articol este oferit de Banca Transilvania în cadrul proiectului Finanțe pe Înțelesul Tuturor by BT