Ce s-a întâmplat după ce o țară mare a interzis TikTok, în urmă cu patru ani. Lecție pentru SUA

Ce s-a întâmplat după ce o țară mare a interzis TikTok, în urmă cu patru ani. Lecție pentru SUA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

TikTok era una dintre cele mai populare aplicații din India, până când a fost interzisă în 2020. Ce a urmat este o lecție pentru SUA, dacă vor lua în viitorul apropiat o decizie similară.

În 2020, India era cea mai mare piață pentru TikTok, unde avea o bază de 200 de milioane de utilizatori, în plină creștere, oferind oportunități uriașe pentru creatori și influenceri, scrie BBC.

După ce tensiunile de la granița dintre India și China au culminat cu violențe mortale, pe 29 iunie 2020, guvernul indian a interzis aplicația. TikTok a dispărut în India, dar conturile și videoclipurile de pe TikTok din această țară sunt încă online, înghețate în timp.

ADVERTISING

Pe 24 aprilie, președintele Joe Biden a semnat o lege care ar putea în cele din urmă să ducă la interzicerea TikTok în SUA. Companiei care deține TikTok, Bytedance, i se cere să-și vândă pachetul de acțiuni deținut pentru aplicație în următoarele nouă luni, cu un termen de grație suplimentar de trei luni, în caz contrar riscând ca aplicația să fie interzisă în SUA. Reprezentanții Bytedance au declarat că nu intenționează să vândă platforma de socializare și au amenințat că vor contesta legea în instanță.

Interzicerea unei aplicații de socializare extrem de populare ar fi un moment fără precedent în istoria tehnologiei americane, iar experiența indiană arată ce se poate întâmpla atunci când o țară mare șterge TikTok de pe smartphone-urile cetățenilor săi. Pe scurt, morala este că utilizatorii se adaptează rapid, însă odată cu TikTok dispare și o mare parte din cultura sa.

ADVERTISING

Sucharita Tyagi, critic de film din Mumbai, avea 11.000 de urmăritori și videoclipuri cu milioane de vizualizări când TikTok a fost închis.

„TikTok era imens. Oamenii se adunau din toate colțurile țării, dansau, făceau scenete, povesteau cum își conduc gospodăria în orașul lor mic de pe dealuri”, spune Tyagi.

„Exista un număr masiv de oameni care brusc aveau această expunere pe care întotdeauna le fusese refuzată, dar acum era posibilă”, adaugă ea.

Aplicația a fost un fenomen în special datorită modurilor în care algoritmul său a oferit oportunități utilizatorilor rurali indieni, care au reușit să găsească o audiență și chiar să ajungă la statutul de celebritate, ceea ce nu era posibil cu alte aplicații.

ADVERTISING

„A democratizat pentru prima dată reacțiile la conținut”, spune Prasanto K Roy, scriitor și analist de tehnologie cu sediul în New Delhi.

„Am început să vedem mulți oameni din zonele rurale, relativ jos pe scara socio-economică, care nu ar fi visat niciodată să obțină un număr mare de urmăritori sau să câștige bani din asta”, explică el.

TikTok are o semnificație culturală similară în SUA, unde comunitățile de nișă prosperă și un număr nespecificat de mici creatori și afaceri își bazează existența pe aplicație.

Odată cu TikTok guvernul indian a interzis alte 58 de aplicații chinezești, inclusiv unele a căror popularitate este în prezent în creștere în SUA, cum ar fi aplicația de shopping de modă Shein, iar în anii următori a interzis peste o sută de alte aplicații chinezești.

Același lucru ar putea să se întâmple în SUA, deoarece preocupările privind confidențialitatea și securitatea națională care vizează TikTok pot fi aplicate și altor companii.

O mulțime de companii au încercat să umple golul lăsat de dispariția TikTok în India, însă, potrivit analiștilor cu care au vorbit jurnaliștii BBC, cel mai mult au beneficiat de urma acestei situații Instagram și YouTube. Aceste platforme nu au reușit însă să reproducă sentimentul TikTok-ului indian.

Din nou, în SUA ar putea avea loc aceleași evoluții, deși lucrurile sunt puțin diferite în prezent față de acum patru ani.

În SUA sunt 170 de milioane de utilizatori TikTok față de cei 200 de milioane pe care aplicația i-a avut în India, dar în cazul Statelor Unite vorbim de mai mult de jumătate din populația țării (în timp ce India are o populație totală de 1,4 miliarde de oameni).

„Când India a interzis TikTok, aplicația nu era gigantul pe care este acum”, spune Tyagi, adăugând: „S-a transformat într-o revoluție culturală în ultimii ani. Cred că interzicerea sa acum în America ar avea un impact mult mai mare”.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇