După semnalul de alarmă tras de cercetătorii de la facultatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca cu privire la depistarea radonului în 25% din școlile și grădinițele din România, Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a explicat ce efecte poate avea acest gaz radioactiv asupra copiilor.
Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au descoperit o concentrație mare de radon în 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale din 25 de județe. Specialiștii avertizează că elevii sunt expuși riscului crescut de a se îmbolnăvi grav.
Radonul, un gaz incolor și fără miros, este aproape la fel de periculos precum fumatul. În literatura de specialitate radonul este considerat al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat, a declarat Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta” pentru Antena 3.
"Fumatul rămâne pe primul loc. Ce este particular însă în expunerea la radon este faptul că el determină alte tipuri de cancer pulmonar. Vorbim de tipul histopatologic, pentru că în ultimii ani s-a observat o schimbare a tipologii celulei canceroase. (...) cancerul pe care îl dă radonul este un cancer cu o celulă mai mică, care evoluează agresiv, care dă metastază foarte repede și care nu are foarte multe soluții terapeutice, o mare parte din pacienți ajungând să fie depistați în stadiul patru de cancer", a spus Mahler.
"Radonul este pe locul doi și sigur depinde de concentrație și de durată. Dacă vorbim de copiii expuși la radon, aceştia au un risc mai mare de a dezvolta leucemie și nu cancer pulmonar", a adăugat ea.
Specialiștii spun că fundația imobilelor trebuie să fie protejată cu plăci de beton. De asemenea, aceștia recomandă aerisirea frecventă a încăperilor.
Radonul este un gaz natural radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Acesta face parte dintr-un lanț lung de descompunere radioactivă care începe cu uraniul, prezent în roci și în sol de la formarea Pământului, potrivit Codului european împotriva cancerului.
Gazul radon este incolor și inodor, astfel că nu poate fi perceput de oameni, dar poate fi măsurat datorită radioactivității sale.
Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.
Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.