Oamenii de știință au confirmat ceea ce mulți bănuim, iar bebelușii ”știu” încă de la naștere: îmbrățișările, contactul fizic ne fac bine.
Îmbrățișările, dar și alte forme de contact fizic din aceeași sferă pot îmbunătăți sănătatea fizică și mintală a oamenilor de toate vârstele, arată o analiză a peste 200 de studii anterioare, scrie Science Alert.
”Eram conștienți de importanța atingerii, din punct de vedere al îmbunătățirii sănătății, dar, în ciuda multor studii efectuate, rămânea neclar cum să o folosim în mod optim, ce efecte specifice pot fi așteptate și care sunt factorii care o influențează”, a declarat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, expertul în neurologie Julian Packheiser, de la Universitatea Ruhr Bochum.
În urma analizei realizate pe nu mai puțin de 212 studii care au cuprins circa 13.000 de subiecți a devenit clar că atingerile reduc senzațiile de durere, depresie și anxietate, efectul fiind observat atât la copii, cât și la adulți, spun autorii acesteia, cercetători din Germania și Olanda.
Deși tipul de atingere (îmbrățișare, masaj) nu a părut să conteze, s-a dovedit că oamenii se simt cel mai bine când sunt atinși în zona capului sau a feței.
În plus, atingerile mai scurte și mai dese duc la rezultate mai bune, mai sugerează studiul.
Atingerea obiectelor, cum ar fi pături, perne sau chiar roboți, poate ajuta sănătatea fizică, dar nu înseamnă la fel de mult pentru psihic. Atingerea altor oameni sau a animalelor s-a dovedit însă benefică din toate punctele de vedere.
Contactul fizic este esențial pentru nou-născuți, cele mai bune efecte fiind obținute atunci când cel care inițiază atingerea este un părinte.
Pe măsură ce îmbătrânim, mai puțin contează dacă cel care inițiază atingerea este o persoană mai mult sau mai puțin cunoscută, a mai arătat studiul.