Peste 11.600 de români trăiesc în case fără curent electric. Când și cum s-ar putea rezolva problema

Peste 11.600 de români trăiesc în case fără curent electric. Când și cum s-ar putea rezolva problema
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 11.600 de români trăiesc în locuințe fără curent electric, se arată în Registrul Electronic Național al Gospodăriilor fără Energiei Electrică din România, alcătuit de Asociația Energia Inteligentă (AEI) și Ministerul Energiei și publicat astăzi.

Dintre cei peste 11.600 de locuitori care nu au energie electrică, 4.500 sunt copii.

Iată în cât timp susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că s-ar putea rezolva problema.

La jumătatea lunii noiembrie 2023, președintele AEI, Dumitru Chisălițăm și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunțau că încep lucrul la Registrul Electronic Național al Gospodăriilor fără Energiei Electrică din România.

ADVERTISING

Astăzi, acest registru a fost prezentat publicului, în cadrul unei conferințe de presă.

Registrul National al Gospodariilor fara Energie Electrica in Romania.

Publicată de Asociatia Energia Inteligenta pe Vineri, 12 aprilie 2024

„Discutăm în fiecare zi despre România viitorului și energia viitorului, hidrogen, descentralizare, digitalizare și multe alte tehnologii.

Dar nu avem dreptul să-i uităm pe cei care nu au acces la servicii de bază. Astăzi este despre solidaritate. E ceea ce ne-a ghidat în acest demers. Niciun român nu trebuie lăsat în urmă. Niciun copil nu trebuie să mai învețe la lumina lumânării.

ADVERTISING

Dar mai întâi trebuie să cartografiem. Și apoi să găsim soluții.

Prin acest efort comun, am trimis adrese repetate către autorități să ne comunice ce locuințe nu au lumină. Iar Asociația Energia inteligentă a centralizat și a integrat datele. Așa că astăzi avem un Registru Național.

E primul pas. Nu poți rezolva ceea ce nu măsori. Încercăm să găsim și sursă de finanțare la MAI. Într-un an – doi s-ar putea rezolva.

Dar orice acțiune se va face după 9 iunie (alegerile locale și europarlamentare - n.red.). Nu căutăm să strângem voturi prin această inițiativă”, a precizat ministrul Sebastian Burduja, prezent la eveniment.

ADVERTISING

Potrivit președintelui AEI, Dumitru Chisăliță, costul necesar pentru rezolvarea problemei ajunge la circa 12 milioane de euro, adică „circa 25% din banii care se vor cheltui pe campania electorală în 2024”.

Dumitru Chisăliță a precizat că există 5.494 de locuințe fără curent electric. Dintre acestea, 3.646 sunt locuite permanent.

Mult timp – a explicat Dumitru Chisăliță -  justificarea autorităților a fost că locuințele se află la mai mult de 2 kilometri de ultimul stâlp al rețelei de distribuție a energiei electrice (caz în care distribuitorul nu avea, legal, obligația de a racorda locuința neelectrificată).

În realitate, însă, doar 20% sunt la mai mult de 2 km de rețea, au descoperit AEI și Ministerul Energiei. Iar către 47% dintre aceste locuințe există drumuri auto de acces (iar electrificarea s-ar putea face mai ușor decât în cazul caselor izolate – n.red.).

În mare parte, este vorba despre case vechi. În cele mai multe cazuri, proprietarii mor înainte să li se electrifice locuințele. Sau își părăsesc locuințele neelectrificate, care ajung în paragină.

Doar 16% dintre aceste locuințe ajung să fie electrificate, în ritmul curent de abordare a problemei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇