Parlamentul a adoptat legea privind energia eoliană offshore. Când vom avea primul megawatt produs în Marea Neagră

Parlamentul a adoptat legea privind energia eoliană offshore. Când vom avea primul megawatt produs în Marea Neagră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul iniţiat de Guvern care stabileşte cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră.

S-au înregistrat 229 voturi pentru, două contra şi două abţineri.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România a intrat în linie dreaptă către producţia de energie eoliană în largul Mării Negre, iar în ritmul impus de proiectul de lege adoptat astăzi, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Naţional primul MW de energie eoliană produsă offshore.

ADVERTISING

"România a intrat în linie dreaptă către producţia de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Naţional primul MW de energie eoliană produsă offshore. Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei româneşti prin producerea autohtonă de hidrogen verde şi produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde.

Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potenţial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziţie şi decarbonare a sistemului energetic, precum şi în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei.

ADVERTISING

Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anunţat încă din prima zi a mandatului meu: energie sigură, ieftină şi verde pentru toţi cetăţenii României", a afirmat Burduja, într-un comunicat transmis marţi de ministerul de resort.

Pentru operaţionalizarea investiţiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune şi activităţile de explorare, construcţie a centralelor electrice eoliene offshore şi exploatare a acestora.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, în baza studiului, până la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând ca Ministerul Energiei să iniţieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

Tot până la finele lunii iunie a anului 2025, Guvernul va adopta şi valoarea redevenţei pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta fiind determinată pe baza rezultatelor studiului derulat de către Ministerul Energiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇