Guvernul a adoptat un nou Cod Silvic: Paza pădurilor e obligatorie, tăierile la ras sunt interzise în aproape jumătate din suprafață

Guvernul a adoptat un nou Cod Silvic: Paza pădurilor e obligatorie, tăierile la ras sunt interzise în aproape jumătate din suprafață

Guvernul a adoptat în ședința de joi noul Cod Silvic. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, furtul de masă lemnoasă va duce la suspendarea dreptului de acces în SUMAL 2.

În plus, ministrul a mai anunţat că legea dă dreptul proprietarilor privaţi de pădure la soluţii alternative de pază, în regim propriu, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege. De asemenea, toţi românii se vor putea bucura în continuare de păduri, având dreptul să se plimbe în orice pădure doresc.

„Este Ziua Internaţională a Pădurilor şi am aprobat în Guvernul României proiectul de lege care reglementează noul Cod Silvic. Este un Cod silvic echilibrat, care s-a născut în urma unui dialog extins, serios şi bine argumentat cu toţi actorii din domeniul silvic”, a spus ministrul, arătând că Executivul va solicita o procedură de urgenţă Parlamentului pentru acest proiect de lege.

ADVERTISING

Fechet a mai spus că este primul Cod Silvic din 2008 până astăzi şi este scris de la zero.

Ministrul a subliniat că elaborarea proiectului de lege a fost finanţată prin PNRR şi ţine cont de nevoile de dezvoltare ale ţării şi aşteptărilor pe care societatea le are de la pădurile ţării şi asigură implementarea ultimelor progrese tehnologice în materie.

Mircea Fechet a subliniat că a organizat foarte multe dezbateri publice cu cei din silvicultură, exploatarea lemnului, industria mobilei şi reprezentanţi ai societăţii civile şi pentru prima dată în istoria ministerului au participat şi persoane fizice, care şi-au exprimat punctul de vedere.

ADVERTISING

„Avem astăzi un proiect de lege matură, care ţine cont de nevoile proprietarilor de păduri, fie că discutăm de marii proprietari dar şi cei mici”, a spus Fechet. „Au fost sute dacă nu chiar mii de ore de muncă la acest nou Cod Silvic, pe care Guvernul l-a adoptat astăzi ca proiect de lege”, a mai declarat Mircea Fechet.

Ministrul a menţionat că sunt preocupaţi din ce în de mai mult de gestionarea efectelor schimbărilor climatice iar pădurile sunt cele mai reziliente în combaterea acestor efecte devastatoare. Ministrul a prezentat şi principalele prevederi ale legii, arătând că tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, până în prezent ele fiind interzise doar în parcurile naţionale. Acum, această interdicţie se va extinde şi în parcurile naturale, în siturile Natura 2000. „Discutăm de peste 5,5 milioane de hectare, din care mai mult de jumătate e pădure”, a spus el.

ADVERTISING

Potrivit ministrului, Codul Silvic va permite statului român să intervină şi să împădurească acolo unde terenurile au fost despădurite şi abandonate de către proprietari.

„Totodată, stabilim cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de păduri, fie că discutăm de imagini satelitare, de monitorizarea video a drumurilor de acces în pădure”, a arătat ministrul.

El a mai spus că un element de noutate este „suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2, ori de câte ori ne confruntăm cu situaţii legate de furtul de masă lemnoasă, la fel ca atunci când rămâi fără permis, în cazul şoferilor care sunt în stare de ebrietate, exact aşa vom lua dreptul de a intra în SUMAL celor care nu respectă legea. Că o vom face pentru o lună, pentru trei luni, sau pentru totdeauna, în funcţie de gravitatea situaţiei”, a completat Fechet.

Ministrul a mai anunţat că legea dă dreptul proprietarilor privaţi de pădure la soluţii alternative de pază, în regim propriu, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege.

Fechet a mai spus că în Codul silvic apare Consiliul Naţional al Silviculturii, o organizaţie profesională care reuneşte toate organizaţiile de profil iar toţi proprietarii de pădure vor fi incluşi într-un registru forestier naţional. În plus, „toţi românii se vor putea bucura în continuare de păduri, având dreptul să se plimbe în orice pădure doresc”, a mai spus ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇