Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a afirmat că solicitarea autorităţilor din Belarus ca Polonia şi Lituania să îşi retragă ambasadorii şi să-şi reducă semnificativ reprezentările diplomatice la Minsk este neîntemeiată şi regretabilă.
Oficialul european mai spune că cererea este împotriva logicii dialogului şi nu va face decât să izoleze şi mai mult autorităţile de la Minsk.
„Încercările autorităţilor din Belarus de a viza anumite state membre ale UE nu vor reuşi să slăbească unitatea Uniunii, care a fost reafirmat în mod clar la reuniunea Consiliului European de la 1 octombrie când toate statele membre ale UE au cerut autorităţilor din Belarus să pună capăt violenţei şi represiunii, să elibereze toate persoanele reţinute şi deţinuţii politici, să respecte libertatea presei şi societatea civilă şi să înceapă un un dialog naţional incluziv”, potrivit declaraţiei lui Josep Borrell postată pe site-ul de politică externă a UE.
Oficialul european mai precizează că „UE continuă să sprijine dreptul democratic al poporului din Belarus să îşi aleagă preşedintele prin noi alegeri libere şi corecte, fără interferenţe externe”.
România sprijină măsurile UE
Și Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis că solicitarea autorităţilor din Belarus către Polonia şi Lituania pentru a-şi retrage ambasadorii nu va pune capăt crizei actuale şi nici nu va afecta solidaritatea Uniunii Europene. MAE precizează că sprijină orice decizie a UE privind situaţia din Belarus.
„Presiunile autorităţilor din Belarus ca ministere de externe din unele state membre (Polonia şi Lituania - n.r.) de a-şi retrage ambasadorii nu vor pune capă crizei actuale şi nici nu va afecta solidaritatea UE. Exprimăm sprijinirea totală a deciziilor UE asupra Belarus”, arată un mesaj duminică pe pagina de Twitter a MAE.