Un cutremur puternic și un tsunami se pot produce oricând în Istanbul, avertizează seismologii.
Teama de un seism și de tsunami a cuprins Istanbulul după cutremurul de anul trecut din sudul Turciei, iar locuitorii celui mai popular oraș din Europa se tem că s-ar putea confrunta cu un dezastru similar, relatează The Greek Reporter.
Metropola în care trăiesc aproape 20 de milioane de oameni se află în apropierea faliei din Anatolia de Nord, un pericol geologic care a provocat în Istanbul cel puțin 34 de cutremure puternice în ultimii 2.000 de ani.
Autoritățile din Istanbul au montat în mai multe puncte din oraș panouri de avertizare asupra pericolului producerii unui tsunami și le-au transmis locuitorilor recomandări pentru a se proteja în caz de dezastru.
Cu cât trece timpul, dezastrul va fi mai mare
Amintirile cutremurului devastator cu magnitudine de 7,6 din 1999 încă sunt proaspete. Nici acum nu se cunoaște numărul exact al morților, bilanțul fiind estimat între 17.127 și 18.373 de victime.
"Un cutremur se poate produce în orice moment în Istanbul", a spus Efthymios Lekkas, profesor de geologie și dezastre naturale, pentru ERT.
"Nu știm când va veni următorul mare seism, poate în cinci ani. Avem de-a face cu o falie uriașă, falia anatoliană, care are o lungime de aproape 1.500 de kilometri, din Marea Caspică până la Marea Egee, e împărțită în 13 bucăți mari, 12 s-au rupt și produc cutremure mari", a spus Lekkas, considerat cel mai important seismolog din Grecia.
"Ultima bucată care urmează să se rupă este cea aflată la sud de Istanbul, în golful Marmara. Se credea că un cutremur urma să aibă loc până în 2020, dar acesta nu a venit. Cu cât trece timpul, șansele cresc laolaltă cu probabilitatea de a avea un cutremur mai mare, întrucât energia subterană se acumulează", a explicat el.
Profesorul a atras atenția și asupra riscului de tsunami: "Există un risc de tsunami fiindcă falia este foarte largă, are în jur de 60 de kilometri, iar Golful Marmara este unul închis care poate produce un tsunami de până la zece metri."
Predicțiile expertului elen reflectă estimările experților seismologi care au avertizat recent despre pericolul producerii unui cutremur puternic, urmat de un tsunami, care ar putea lovi Istanbulul.
Pericolul de sub sediul bursei
Seismologul japonez Yoshinori Moriwaki a lansat în iunie anul trecut un avertisment, notând prezența liniilor de falie pe fundul Mării Marmara, în apropiere de Istanbul. El a subliniat că aceste linii, localizate între Yalova și Silivri, se află la aproximativ 20 de kilometri de Istanbul și este de așteptat să se rupă în curând.
Seismologul nipon a prezis că se va produce un cutremur cu magnitudine de 6,9, cu posibilitatea unor replici chiar mai puternice dacă au loc simultan mai multe fracturări ale scoarței.
Moriwaki a subliniat că una dintre fisuri trece chiar pe sub sediul bursei din Istanbul, iar alta pe sub orașul Iznik. El a mai spus că marele cutremur va fi anticipat de o activitate seismică pe linia faliei dintre Inegol și sediul bursei.
Seismologul japonez a precizat că au trecut 150 de ani de la ultimul cutremur devastator din regiune. Mai mult, în zona golfului Bandirma există linii de falie care au rămas inactiv de peste 250 de ani. În aceste condiții, Moriwaki a subliniat importanța construirii de noi clădiri rezistente la cutremur și a consolidării celor vulnerabile.
Doar o treime din clădirile din Istanbul nu sunt vulnerabile la cutremur, a atras atenția, la rândul său, Efthymios Lekkas.
T.D.