Arheologii au descoperit în Iran cel mai vechi ruj găsit până în prezent. Descoperit în 2001 în sud-estul țării, rujul abia acum a fost datat și surpriza a fost totală: 3.700 de ani.
Realizat în perioada 1936 – 1687 î. e. n., în Epoca Bronzului, este cel mai vechi ruj găsit vreodată, după cum se arată într-un raport publicat de Scientific Reports și citat de IFL Science.
În plus, și recipientul în care a fost găsit impresionează. E vorba despre un recipient metalic bogat decorat, care conține urme de minerale și substanțe organice care, combinate, au dus la crearea unei substanțe de un roșu aprins.
Analiza chimică a identificat urme de hematit, manganit și braunit, precum și de galenă sau anglezit, alături de ceară și alte substanțe organice, folosite probabil pentru a aromatiza produsul cosmetic, dar și pentru a închega totul sub forma unui baton cremos, similar cu cele folosite în ziua de azi.
Interesante sunt însă urmele de quarț, utilizat probabil pentru a da strălucire.
Până acum, cea mai veche dovadă a folosirii unor substanțe de genul rujului data de acum 3.200 de ani, de pe un papirus egiptean care infățișa o tânără ce își picta buzele cu ajutorul unei pensule.