Iranul a furnizat Rusiei aproape 400 de rachete balistice de la începutul acestui an. Cum au ajuns armele la destinatar

Iranul a furnizat Rusiei aproape 400 de rachete balistice de la începutul acestui an. Cum au ajuns armele la destinatar

Iranul a furnizat Rusiei în cele nici două luni care au trecut de la începutul anului un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice, au declarat şase surse pentru Reuters, ceea ce dovedeşte aprofundarea cooperării militare dintre cele două ţări sancţionate de SUA într-un moment în care Ucraina pare a fi în dificultate.

Livrările au început la începutul lunii ianuarie, după ce un acord în acest sens a fost finalizat în cadrul unor întâlniri care au avut loc la sfârşitul anului trecut între oficiali militari şi de securitate iranieni şi ruşi. Întâlnirile au avut loc atât la Teheran, cât şi la Moscova, a declarat una dintre sursele iraniene.

ADVERTISING

Între cele aproximativ 400 de rachete care au fost furnizate de Iran multe sunt din familia de arme balistice cu rază scurtă de acţiune Fateh-110, cum ar fi Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene. Această rachetă mobilă este capabilă să lovească ţinte la o distanţă cuprinsă între 300 şi 700 km, spun experţii.

Cel puțin patru transporturi

Un oficial militar iranian - care, la fel ca celelalte surse, a cerut să nu fie identificat din cauza caracterului sensibil al informaţiilor - a declarat că au avut loc cel puţin patru transporturi de rachete şi că vor mai fi şi altele în următoarele săptămâni. Acesta a refuzat să ofere mai multe detalii.

ADVERTISING

Un alt oficial iranian de rang înalt a declarat că unele dintre rachete au fost trimise în Rusia cu o navă prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost transportate cu avionul.

"Vor fi mai multe transporturi", a declarat cel de-al doilea oficial iranian. "Nu există niciun motiv pentru a le ascunde. Avem voie să exportăm arme către orice ţară dorim", a declarat el.

Restricţiile Consiliului de Securitate al ONU privind exportul de către Iran a unor rachete, drone şi alte tehnologii au expirat în octombrie. Cu toate acestea, Statele Unite şi Uniunea Europeană au menţinut sancţiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul preocupărilor legate de exporturile de arme către interpuşii săi din Orientul Mijlociu şi către Rusia.

ADVERTISING

O a patra sursă familiarizată cu acest subiect a confirmat că Rusia a primit recent un număr mare de rachete din Iran, fără a oferi mai multe detalii.

Rachetele nord-coreene, un eșec

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat la începutul lunii ianuarie că Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia este aproape de a achiziţiona arme balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran, pe lângă rachetele deja procurate din Coreea de Nord.

Un oficial american declara pentru Reuters că Washingtonul a văzut dovezi că discuţiile avansează în mod activ, dar nu exista încă niciun indiciu că ar fi avut loc livrări.

Procurorul-şef al Ucrainei a declarat vineri că rachetele balistice furnizate de Coreea de Nord Rusiei s-au dovedit a fi nesigure pe câmpul de luptă, doar două dintre cele 24 de rachete atingându-şi ţintele.

Atât Moscova, cât şi Coreea de Nord au negat că Phenianul a furnizat Rusiei muniţii folosite în Ucraina.

Ar putea provoca daune considerabile

Jeffrey Lewis, un expert de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, a declarat că familia de rachete Fateh-110 şi Zolfaghar sunt arme de precizie.

"Ele sunt folosite pentru a ţinti spre lucruri de mare valoare şi care au nevoie de daune precise", a explicat Lewis, adăugând că cele 400 de rachete ar putea provoca daune considerabile.

La rândul său, Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, un think tank cu sediul în Philadelphia, a declarat că rachetele Fateh-100 şi Zolfaghar ar oferi Rusiei un avantaj şi mai mare pe câmpul de luptă. "Acestea ar putea fi folosite pentru a lovi ţinte militare la adâncimi operaţionale, iar rachetele balistice sunt mai greu de interceptat de apărarea aeriană ucraineană", a explicat Lee.

O sursă militară ucraineană a declarat pentru Reuters că Kievul nu a avut deocamdată niciun fel de indicii că ar fi fost utilizate rachetele balistice iraniene de către forţele ruseşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇