Un roboțel controlat de pe Pământ a făcut prima operație chirurgicală în spațiu (Video)

Un roboțel controlat de pe Pământ a făcut prima operație chirurgicală în spațiu (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un robot chirurgical a realizat cu succes prima intervenție chirurgicale demonstrativă în condiții de gravitație zero, la bordul Stației Spațiale Internaționale, a anunțat NASA.

Robotul denumit SpaceMIRA (Miniaturized In Vivo Robotic Assistant) a efectuat sâmbătă mai multe simulări ale unei operații chirurgicale pe o imitație a unui țesut, în laboratorul Stației Spațiale Internaționale, fiind controlat de pe Pământ, de la 400 de kilometri distanță, din Lincoln, Nebraska, a confirmat NASA pentru CNN.

ADVERTISING

Această reușită reprezintă un pas înainte în dezvoltarea tehnologiei nu doar pentru călătoriile spațiale de lungă durată cu echipaj uman, în care ar putea fi necesare operații chirurgicale, ci și pentru accesul la servicii medicale de top în zonele izolate de pe Pământ.

Obiectivul NASA de a împinge explorarea spațială mai departe în spațiu include posibilitatea unor călătorii care ar putea dura mulți ani - de exemplu, un drum spre Marte ar dura doi ani.

Robotul cântărește doar 0,9 kilograme și are un design compact, de mărimea unui cuptor cu microunde, fiind un instrument ușor și ideal pentru deplasarea în spațiu.

ADVERTISING

SpaceMIRA folosește două brațe pentru a imita mișcările unui om - brațul stâng pentru a apuca și brațul drept pentru a tăia, a declarat Shane Farritor, cofondator și director de tehnologie la Virtual Incision, startup-ul care a creat robotul.

"Le oferă mâini și ochi în miniatură chirurgilor (de pe Pământ) și le permite să facă o mulțime de proceduri minim invazive", a spus Farritor, care a contribuit la dezvoltarea timp de 20 de ani a acestei tehnologii.

În cadrul demonstrației, chirurgii au controlat de la distanță un braț al robotului pentru a pune presiune asupra imitației unui țesut uman, creat din benzi de cauciuc, apoi au folosit celălalt braț pentru a tăia țesutul elastic cu o foarfecă. Șase operații au fost făcute și fiecare demonstrație a fost un succes, a explicat Farritor.

ADVERTISING

Una dintre provocările experimentului a fost controlarea instrumentului în spațiu de pe Pământ în condițiile întârzierii de comunicare între Pământ și stația spațială, mai exact între momentul trimiterii comenzii și primirea acesteia de către robot. Întârzierea a fost de aproximativ 0,85 secunde, a spus Dr. Michael Jobst, un chirurg specialist în operații colorectale care a participat la test. "Cinci secunde pot fi o eternitate într-o operație, iar o fracțiune de secundă sau o jumătate de secundă este importantă. Așa că asta a fost o mare provocare", a spus el.

Chiar și cu această întârziere notabilă, chirurgii au reușit să ducă la bun sfârșit simularea operației.

Reușita va ajuta și la dezvoltarea aplicațiilor medicale pe Pământ, în zone izolate sau pe câmpul de luptă, se arată într-un comunicat transmis de Universitatea din Nebraska.

SpaceMIRA se va întoarce pe Pământ în această primăvară.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇