Tavanul unei săli de clasă de la Şcoala Gimnazială Alămor din localitatea Loamneş, judeţul Sibiu, s-a prăbuşit, iar patru elevi au fost răniţi.
Echipajele medicale i-au evaluat, elevii având vârste cuprinse între 11 și 15, două fete și doi băieți, scrie presa locală care citează ISU Sibiu.
Aceștia sunt conștienți, însă acuză dureri la mâini și în zona cervicală.
Copiii au fost transportați la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.
Directorul școlii a precizat pentru Turnul Sfatului că cei mai mulți dintre copii erau în pauză, clasa simultană era formată din 13 copii de a V-a și a VIII-a.
„A căzut tavanul, dar el n-a căzut dintr-odată ca să se întâmple o nenorocire,” spune directorul.
Clădirea școlii a fost construită în anul 1936 și a fost renovată în 2004.
UPDATE Elevii care învăţau la etajul I al şcolii vor fi mutaţi, începând de joi, în corpul de clădire alăturat, care este mai nou, clădirea unde s-a întâmplat incidentul fiind ridicată în 1936, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), profesorul inspector Constantin Dincă.
Potrivit sursei citate, tavanul fals care s-a prăbuşit miercuri fusese montat în perioada 2006-2007, în mandatul altui director al şcolii, nu al celui actual.
La această şcoală învaţă atât în clădirea veche, cât şi în cealaltă, mai nouă, "82 de copii, de la grădiniţă la clasa a 8-a", a precizat Constantin Dincă, pentru Agerpres.
"În urma informaţiei primite, ISJ Sibiu a realizat o inspecţie tematică la Şcoala Gimnazială Alămor. S-a constat că tavanul fals al clasei s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 metri pătraţi. Au fost surprinşi patru elevi, două fete şi doi băieţi, aceştia fiind în spatele clasei, tavanul prăbuşindu-se dinspre uşă către spatele clasei", a transmis reprezentantul IŞJ Sibiu.
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare şi distrugere din culpă.
"În cauză, la nivelul Poliţiei Oraşului Ocna Sibiului, s-a deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, respectiv distrugere din culpă, urmând a fi propusă soluţie legală prin unitatea de parchet competentă, în speţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.
Primarul dă vina pe vânt și porumbei
Primarul localităţii, Maria Greavu (PSD), spune că tavanul a căzut din cauza curentului creat în clasă, dar și a porumbeilor care ar fi pătruns fără să se observe, pe tavanul fals.
"Singura explicaţie îi vântul şi curentul care s-a produs prin deschiderea geamurilor şi a uşii. Şi într-adevăr în streaşină, ne-am uitat acum foarte atenţi, şi într-o parte şi în cealaltă în dreptul acestei săli de clasă, e o găurică acolo în streaşină. Şi probabil, prin acele două găuri, şi pe o parte şi pe cealaltă, s-a făcut un curent, uşile deschise, geamurile deschise şi în acelaşi timp am văzut că erau foarte multe excremente de porumbei. Aici a bătut foarte tare vântul. Eu şi astăzi, dacă stau afară, nu pot să vorbesc cu nimeni la telefon. Cred că vântul a fost la un moment dat peste 80 de kilometri la oră", a explicat primarul Maria Greavu.
Potrivit primarului, în sala de clasă s-ar fi auzit un zgomot de la tavan, cu o jumătate de oră înainte ca acesta să se prăbuşească.â
"Au zis că înainte cu o jumătate de oră, o oră, au auzit ceva, un pic de zgomot şi după aceea copiii au ieşit în pauză. Cred că şi copiii au trântit uşa, pentru că este o clasă cu care am avut o grămadă de probleme. Mai trânteau uşa, geamurile", a mai spus primarul Maria Greavu.
Edilul a explicat că tavanul fals a fost montat în anul 2006 de o firmă, însă termenul de garanţie al lucrării, de doi ani de zile, a expirat.