A fost nevoie de doar șase drone maritime, propulsate de ski-jet-uri, pentru a distruge o navă rusă cu rachete ghidate săptămâna trecută, potrivit unui interviu acordat de unitatea secretă ucraineană aflată în spatele atacului.
Serviciul de Informații al Ucrainei a declarat la acea vreme că mica navă rusă de război, Ivanoveţ, a suferit mai multe lovituri înainte să fie scufundată de drone lângă Peninsula Crimeea ocupată de ruși.
Unul dintre piloții de drone a declarat pentru CNN că în atac au fost folosite 10 drone „MAGURA”, dintre care șase au lovit și în cele din urmă au scufundat nava de război rusă – cea mai recentă pierdere rușinoasă pentru flota rusă de la Marea Neagră.
Dronele „MAGURA” au doar câțiva metri lungime și sunt propulsate de ski-jet-uri, a spus pilotul, dar au o rază mare de acțiune, de aproximativ 800 de kilometri, oferind unității sale posibilitatea de a le lansa de la mare depărtare, din locații de pe coasta Ucrainei, pentru misiuni împotriva țintelor din Crimeea.
Pilotul, identificat prin numele de cod „13”, este membru al unei unități speciale din Direcția de Informații Militare a Ucrainei (GUR), responsabilă de o serie de atacuri asupra Crimeii și Rusiei, folosind adesea drone pentru a lovi mult mai adânc în teritoriul inamic decât ar fi posibil cu arme convenționale din arsenalul Ucrainei.
Filmările pe timp de noapte difuzate de ucraineni au arătat rușii trăgând în drone, înainte ca cel puțin două dintre ele să lovească partea laterală a navei, provocând explozii masive.
Imaginile arată și ceea ce pare a fi prova navei care iese din apă în timp ce se scufundă pe fundul lacului Donuzlav. CNN precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile Ucrainei.
Ucraina cere mai multe drone
Kievul apelează din ce în ce mai mult la drone pentru a egala condițiile de joc cu Rusia. O serie de atacuri cu drone au lovit ținte strategice în Rusia în ultimele săptămâni.
Infrastructura de petrol și gaze a Moscovei a fost amenințată după un atac cu drone asupra unui terminal petrolier rusesc la aproximativ 100 km vest de Sankt Petersburg.
„Rușii au început să se trezească noaptea în timpul exploziilor. Ei văd imaginea reală a războiului”, a declarat șeful GUR, Kirilo Budanov, pentru CNN, la sfârșitul lunii ianuarie.
Și pe câmpul de luptă Budanov a cerut o utilizare mai mare a dronelor, atât pentru a salva viețile trupelor ucrainene, cât și pentru a anula avantajul Rusiei în privința armelor și muniției.
„Dronele, împreună cu alte tipuri de arme avansate, oferă Ucrainei cea mai bună modalitate de a evita să fie atrasă într-un război pozițional, în care nu avem avantaje”, a spus comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi.
„Opera unui bijutier”
Impactul dronelor este impresionant, dar presupune o muncă delicată, a spus pilotul ”13”.
„Principalul lucru este să simți drona. Dacă o strângi puțin, poți pierde controlul ei. Aș spune că este ca munca unui bijutier”, a explicat el pentru CNN.
Controlate de la distanță printr-o conexiune Starlink, dronele pot fi, de asemenea, programate din timp pentru călătoriile lungi peste Marea Neagră.
Un pilot monitorizează în mod constant drumul parcurs de dronă, a spus el, iar ultima parte până la lovirea țintei este adesea controlată manual.
Încărcătura de 250 kg a dronei poate fi mărită la 300 kg, dar în general nu este nevoie de așa ceva. Chiar și împotriva unora dintre cele mai dure nave ale flotei Moscovei de la Marea Neagră, dronele și-au dovedit eficiența.
Având aproape șase metri lungime, dronele sunt impunătoare pe uscat. Dar odată ce sunt puse pe apă, reprezintă o țintă grea pentru apărarea rușilor.
„Sunt destul de greu de văzut, mai ales în larg. Această dimensiune îngreunează controlul acesteia, deoarece marea este agitată, dar face și mult mai greu ca inamicul să ne lovească”, a spus pilotul.
Armamentul de la bordul navelor de război ale Rusiei nu a fost conceput pentru drone, forțându-le să folosească tunuri mai eficiente pentru lupte cu alte nave.