Confruntarea cu houthi: Cât de puternici sunt rebelii din Yemen și ce șanse au

Confruntarea cu houthi: Cât de puternici sunt rebelii din Yemen și ce șanse au
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Houthi continuă să încurce unele dintre cele mai puternice armate ale lumii. Încă mai trag rachete asupra navelor internaționale pe care le consideră că au legături cu SUA, Regatul Unit sau Israel, dar nu numai.

Atacurile au avut deja un impact major asupra comerțului global. Iar rebelii par să nu se descurajeze de loviturile aeriene repetate conduse de SUA asupra bazelor lor și au promis că vor riposta, scrie BBC.

Deci cine sunt aceşti houthi, cum au devenit atât de puternici și ce se întâmplă acum în Marea Roșie?

Cine sunt rebelii houthi?

Houthii aparțin unui grup minoritar de yemeniți din nord-vestul muntos al țării. Ei au luat numele de la fondatorul mișcării, Hussein Al-Houthi. Au purtat mai multe războaie împotriva conducătorului Yemenului la începutul anilor 2000 și apoi, după ce acesta a fost înlăturat în urma protestelor Primăverii Arabe, au mers în capitală, Sana'a, și au preluat puterea în 2014.

ADVERTISING

De când rebelii houthi au preluat puterea, Yemenul, deja cea mai săracă națiune arabă, a fost sfâșiat de un război civil catastrofal.

Se estimează că 150.000 de oameni au fost uciși, iar milioane de oameni sunt dependenți de ajutorul alimentar. Timp de șapte ani, rebelii houthi au supraviețuit unei campanii de atacuri aeriene masive condusă de saudiții care erau alarmați de legăturile houthi cu rivalul lor, Iran.

„Rebelii houthi întruchipează o mentalitate triumfătoare, construită printr-o serie de victorii de-a lungul a două decenii”, spune Mohammed Al-Basha, expert în Orientul Mijlociu al companiei de consultanță Navanti din Virginia.

De la mijlocul lui noiembrie 2023, rebelii houthi și-au folosit arsenalul substanțial de rachete și drone pentru a ataca transporturile maritime care trec în apropierea punctului strategic al strâmtorii Bab Al-Mandeb.

ADVERTISING

Scopul lor declarat a fost să atace orice navă cu legături israeliene, în sprijinul Hamas, jurând că vor continua atacurile până când Israelul va pune capăt asaltului asupra Gaza. Când navele de război americane și britanice au venit în apărarea navelor care treceau pe lângă coasta Mării Roșii a Yemenului, rebelii houthi și-au îndreptat atacurile asupra navelor de război, pierzând la un moment dat trei bărci cu motor și 10 marinari.

În ciuda acestei pierderi, spune Mohammed Al-Basha, atacând în continuare Marina SUA și Marina Regală, „arată sentimentul predominant de triumf al houthi și stimulează orgoliul lor”.

Mişcarea Houthi reprezintă doar aproximativ 15% dintre yemeniți, dar se consideră conducătorii de drept.

Cu ce diferă de restul populației?

„Houthi sunt în general războinici, violenți și cruzi. Am întâlnit cazuri uimitoare de brutalitate în Aden și Taiz. Houthi se consideră o elită”, spune Edmund Fitton-Brown, fost ambasador britanic în Yemen, în perioada 2015-2017.

ADVERTISING

A existat de mult timp un efort concertat, condus de ONU, pentru a pune capăt războiului civil din Yemen, iar saudiții, care găzduiesc guvernul yemenit legitim, dar înlăturat, au încheiat un armistițiu fragil cu houthi.

Edmund Fitton-Brown a avut o oarecare experiență în a trata cu ei, în cadrul negocierilor. „A fost extrem de provocator. Erau ostili, capricioși, predispuși la crize de furie”, spune el.

De când rebelii houthi și-au început atacurile asupra transporturilor maritime, iar SUA și Marea Britanie au răspuns cu lovituri aeriene asupra bazelor lor, au existat în capitală proteste vaste, aprobate de Guvern, la adresa Occidentului.

Deci cât de autentice sunt protestele?

„Opunându-se a ceea ce mulți din populația din nordul Yemenului percep ca forțe străine, inclusiv SUA, Marea Britanie și coaliția condusă de Arabia Saudită și confruntându-se direct cu Israelul în sprijinul Gazei, houthi au câștigat popularitate”, spune Al-Basha.

El adaugă totuși că Yemenul de astăzi rămâne o națiune divizată, rezistența anti-houthi persistând în nord-estul Yemenului. Pare puțin probabil ca houthi să iasă învingători, dacă s-ar organiza „alegeri libere și corecte”.

În ceea ce privește protestele, Fitton-Brown spune că houthi scot mulțimi pe stradă de frică.

Și între timp rachetele continuă să vină. Houthi par să aibă o aprovizionare aproape inepuizabilă de drone și alte muniții, o mare parte dintre acestea fiind furnizate de Iran, cu piese introduse ilegal pe mare în bărci mici sau peste granița deșertului cu Oman.

Cum se va termina totul?

”Fără îndoială, cu houthi care capitulează”, spune Fitton-Brown.

„Dacă va avea loc o încetare a focului în Gaza, ar putea profita de oportunitate pentru a declara victoria, pretinzând că și-au atins obiectivele”, a completat el.

Deocamdată, situația din sudul Mării Roșii rămâne în impas. Houthi nu dau înapoi sub presiunea militară, în ciuda faptului că văd cum locurile lor de lansare a rachetelor sunt distruse de atacurile aeriene conduse de SUA.

Ei au în mod clar mult mai multe în arsenalul lor și sunt indicii că încearcă să ridice miza prin pregătirea de rachete sol-aer în vederea doborârii unui avion de război occidental.

Sudul Mării Roșii și Golful Aden vor rămâne o parte periculoasă a lumii în viitorul apropiat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇