Ziua 708. Fum alb la Bruxelles. Deși vin miliardele pentru Ucraina, Orban se laudă că a învins. Navă scufundată în Marea Neagră. Navalnîi le cere rușilor să voteze toți la prânz

<span style="color:#990000;">Ziua 708</span>. Fum alb la Bruxelles. Deși vin miliardele pentru Ucraina, Orban se laudă că a învins. Navă scufundată în Marea Neagră. Navalnîi le cere rușilor să voteze toți la prânz
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 708 de război a adus un suflu de ușurare pentru Ucraina, după ce liderii UE au căzut de acord pe pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro. Este o gură de aer binevenită, în condițiile în care forțele Kievului abia mai au cu ce să tragă în ruși.

Reacţia lui Viktor Orban este de triumfător: „Ne-am luptat! Maghiarii nu trebuie să dea bani ucrainenilor!”

În ce privește situația pe front, un spital din Harkov a fost lovit de o bombă a rușilor. Există victime şi evacuaţi, după ce fațada și acoperișul clădirii au fost distruse de explozie. De cealaltă parte, Ucraina susţine că a distrus azi-noapte o navă pentru rachete, aparţinând flotei ruseşti din Marea Neagră.

Ofensiva rusă se apropie de sfârșit, iar pe la începutul primăverii va fi epuizată, estimează șeful spionajului militar al Ucrainei, Kirilo Budanov. În ciuda unor progrese în câteva puncte ale frontului, campania Moscovei nu a obținut succese majore, iar apoi va fi rândul Ucrainei să declanșeze o nouă contraofensivă.

Rusia a pierdut o cantitate importantă de echipament prețios pe care îl ține de regulă la distanță de linia frontului și pe care Ucraina îl numește "echipament special". Este vorba de sisteme de război electronic și radare, precum și vehicule de deminare sau echipamente necesare reparării și întreținerii vehiculelor blindate și tancurilor. În ianuarie pierderile rușilor au atins un nivel record, indică bilanțul Kievului.

Iar "războiul Z" de la Kiev, dintre Volodimir Zelenski și generalul Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, se va tranșa curând. Potrivit unor surse, Zalujnîi va fi demis până la sfârșitul acestei săptămâni.

ADVERTISING

Cu toate schimbările și hopurile, subsecretarul de stat american Victoria Nuland e încrezătoare că 2024 va aduce anumite "succese solide" pentru Ucraina pe câmpul de luptă. "Putin va avea câteva surprize frumoase pe câmpul de luptă", a spus oficialul american, adăugând că are încredere că un ajutor suplimentar pentru Ucraina va fi votat în Congresul SUA.

Fum alb la Bruxelles

  • Acord în UE pe banii pentru Ucraina - Liderii UE au anunțat, la scurt timp după începerea lucrărilor Consiliului de la Bruxelles, că s-a ajuns la un acord pe pachetul de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei. Ursula von der Leyen a spus că „este o zi bună pentru Europa". Existau temeri că Viktor Orban va bloca în continuare pachetul, așa cum s-a întâmplat în decembrie.
  • Orban s-a luptat și anunță victoria - După o lungă tăcere, premierul Ungariei a ieşit pe reţelele sociale pentru a-şi aclama, cum era de aşteptat, victoria în cadrul summit-ului UE. Viktor Orban a spus că Ungaria a negociat un "mecanism de control", ce "garantează utilizarea rezonabilă a banilor". "Am obţinut o garanţie că banii Ungariei nu pot ajunge în Ucraina. Ne-am luptat! Maghiarii nu trebuie să dea bani ucrainenilor! Noi nu vom participa la război, nu vom trimite arme, rămânem de partea păcii!".

Situația pe front

  • Spital lovit de bombă - O bombă a rușilor a lovit un spital din Harkov azi-noapte. Volodîmîr Timoșko, șeful poliţiei din Harkov, a spus că o altă bombă a căzut în apropierea spitalului. 38 de persoane au fost evacuate. Guvernatorul regional Oleh Synehubov a declarat că patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar fațada clădirii, ferestrele și acoperișul au fost deteriorate. Şi echipamentele spitalului au fost distruse.
  • Iadul din Avdiivka - Noi imagini prezintă gradul de distrugere din Avdiivka, după luni de asalturi ale trupelor ruse. Înregistrarea video postată de forțele speciale ucrainene e datată ianuarie 2024, fără a oferi alte informații. Rusia a lansat ofensiva pentru cucerirea orașului din regiunea Donețk pe 10 octombrie anul trecut, iar mii de soldați din ambele tabere au murit în cel mai fierbinte punct de pe linia frontului.
  • Ofensiva rusă se apropie de sfârșit - Campania ofensivă rusă e pe punctul de a se încheia, ceea ce va permite declanșarea unei noi contraofensive a Ucrainei, a declarat șeful spionajului militar de la Kiev, Kirilo Budanov, pentru postul TV 24/7. "În prezent, operațiunea ofensivă a Federației Ruse este în desfășurare, începând în noiembrie 2023. Până acum, sunt peste două luni de când a început. Rezultatele - ei bine, le puteți vedea singuri. Ar fi neadevărat să spui că au obținut succese semnificative. Din păcate pentru noi, au reușit unele progrese pe front. Și știți ce s-a întâmplat lângă Avdiivka", a spus Budanov. "Dar ofensiva lor continuă. Undeva la începutul primăverii, va fi complet epuizată… Acum e mutarea inamicului. Se va încheia și cred că va începe a noastră", a adăugat acesta.
  • "Ruşii vor vedea realitatea" - Kirilo Budanov ameninţă totodată cu o ”multiplicare” a atacurilor vizând infrastructuri ruseşti. ”Cred că acest plan ar putea include toate infrastructurile critice principale şi militare ale Rusiei”, ameninţă el pe Telegram. ”Populaţia civilă rusă vede în sfârşit realitatea războiului. Ea vede depozite petroliere în flăcări, clădiri ale unor uzine şi manufacturi distruse (...). Toate astea sunt utile”, spune directorul GRU.
  • Ucrainenii vânează "echipament special" - Rusia a pierdut o cantitate semnificativă de echipament prețios pe care îl ține de regulă la distanță de linia frontului și pe care Ucraina îl numește "echipament special". Acesta include sisteme de război electronic și radare, precum și vehicule de deminare sau echipamente necesare reparării și întreținerii vehiculelor blindate și tancurilor. Potrivit celor mai noi estimări ale Kievului, Rusia a pierdut de la începutul războiului 1.452 de elemente de "echipament special". Numai în ianuarie pierderile s-au ridicat la un nivel record de 175 de astfel de echipamente, mai mare decât în fiecare din lunile anului trecut.
  • Ucraina nu mai are cu ce să tragă - Ucraina și-a notificat aliații europeni despre o "lipsă critică" de obuze. Artileria ucraineană poate trage până la 2.000 de salve pe zi pe linia de 1.500 de kilometri a frontului, de trei ori mai puțin decât numărul de obuze pe care îl folosesc trupele ruse.
  • Protestul ucrainencelor - Mai multe manifestaţii au loc loc, în ultima perioadă, în Ucraina, în oraşe ca Kiev, Odesa, Zaporojie, Liov, dar şi în orăşele ca Ivano-Frankivsk sau Termopil, în semn de protest faţă de lipsa rotaţiei militarilor aflaţi pe front de aproape doi ani. La proteste participă mai ales femei, care cer în stradă o ”durată a serviciului echitabilă”. Ele solicită o rotaţie a soţilor, fiilor sau fraţilor lor mobilizaţi de peste doi ani.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Încă o navă scufundată - Ucraina susţine că a distrus azi-noapte o navă pentru rachete aparţinând flotei ruseşti din Marea Neagră. Serviciile de informaţii militare ucrainene (GRU) au declarat că au reuşit să „scufunde" nava lansatoare de rachete „Ivanoveţ" în zona lacului Donuzlav, pe coasta de vest a Crimeii. „Din cauza unei serii de lovituri directe asupra corpului navei, nava rusă a suferit avarii care au făcut imposibilă deplasarea - nava Ivanoveţ (…) s-a scufundat". Datând din 1989 şi având o lungime de 56 de metri, această navă e echipată cu patru sisteme de lansare de rachete de croazieră antinavă supersonice Moskit, potrivit site-ului flotei ruseşti de la Marea Neagră. Moscova nu a comentat pe subiect.
  • Atacuri cu drone - Ministerul rus al Apărării spune că a doborât în timpul nopţii şi în dimineaţa zilei de joi 11 drone ucrainene deasupra unor regiuni de lângă frontieră. "Apărarea antiaeriană a interceptat şi distrus drone deasupra teritoriului regiunii Belgorod (patru drone) şi Kursk (o dronă)", a anunțat ministerul. În jurul orei 03:30 GMT, alte patru drone ucrainene au fost distruse deasupra teritoriului regiunii Belgorod şi două drone au fost doborâte deasupra regiunii Voronej, potrivit aceleiaşi surse.
  • Rușii și-au detonat mina - Trei militari ruși au fost răniți după ce au detonat din greșeală una din minele terestre plantate la granița cu Ucraina, în regiunea rusă Belgorod, potrivit canalului rus de Telegram ASTRA. Incidentul s-a petrecut marți, în apropiere de satul Novostroevka-Vtoraia, lângă granița cu regiunea ucraineană Harkov. Explozia s-a produs în timp ce un grănicer și doi soldați instalau o mină și s-a soldat cu mai multe răni severe care au necesitat două amputări.
  • Armata privată a lui Putin adună mercenari Wagner - Fostele unități Wagner sunt integrate în garda națională rusă Rosgvardia, arată Ministerul britanic al Apărării. Rosgvardia a preluat trei foste detașamente de asalt Wagner în primele sale unități de voluntari, după ce Vladimir Putin a semnat pe 25 decembrie un decret care permite gărzii naționale să-și creeze propriile unități de voluntari. Rosgvardia este considerată "armata privată" a lui Putin.
  • Să votaţi la prânz! - Disidentul Alexei Navalnîi le cere rușilor să voteze toți la prânz, în ziua alegerilor prezidențiale, în semn de protest față de administrația condusă de Vladimir Putin. Mulțimea va transmite astfel un mesaj puternic către Kremlin. Disidentul crede că nu este suficient să voteze împotriva lui Putin, deoarece Kremlinul va manipula rezultatul, folosind un sistem de vot electronic care este implementat pentru prima dată la alegerile prezidențiale. Totuși, o mulțime prezentă la vot va transmite un mesaj puternic, crede Navalnîi. „Poate fi o demonstrație puternică a stării de spirit a țării”.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zalujnîi va fi demis - Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, va fi demis în această săptămână, susțin două surse citate de CNN. Potrivit acestora, Zalujnîi a fost convocat luni la cancelaria prezidențială și a fost anunțat că va fi demis, iar decretul de eliberare din funcție va fi semnat până la sfârșitul săptămânii.
  • Kievul înăsprește mobilizarea - Autoritățile ucrainene vor să înăsprească legea privind mobilizarea în armată printr-un proiect de lege trimis în Parlament. Dacă legea va fi adoptată, baza de recrutare se va mări, iar pedepsele pentru cei care nu se prezintă la armată vor fi majorate. Astfel, instanțele ar putea confisca bunuri și impune restricții de călătorie și de conducere a unei mașini. Cetăţenii ar putea fi obligaţi să poarte cu ei actele de înregistrare militară, astfel încât polițiștii să le poată verifica în orice moment. Proiectul de lege propune și scăderea până la 25 de ani (de la 27 de ani) a vârstei la care oamenii pot fi mobilizați. Cetățenii ar putea fi obligați să aibă un cont online pentru corespondența cu birourile de recrutare. Proiectul de lege mai înlătură dreptul unor categorii de funcționari publici de a-și amâna recrutarea și le permite persoanelor care au fost condamnate cu suspendare să meargă în armată.
  • Ucraina se descurcă cu gazul propriu - Pentru prima oară de la începerea războiului, Ucraina trece prin iarnă folosind doar gazele sale naturale. "În prezent avem în stocuri aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze. Și trecem prin iarnă folosind exclusiv gaze produse în Ucraina", a spus premierul Denîs Șmîhal.
  • Erevanul face "un pas neprietenos" pentru Kremlin - Armenia s-a alăturat în mod oficial Curţii Penale Internaţionale (CPI). Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Armenia a luat o "decizie greşită", iar MAE rus a calificat acest demers drept un "pas neprietenos". Armenia găzduieşte o bază militară rusă permanentă şi face parte din alianţa militară condusă de Moscova, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care cuprinde mai multe foste republici sovietice. Erevanul este acum obligat să îl aresteze pe Vladimir Putin, dacă pune piciorul pe teritoriul său. Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a dat asigurări Rusiei că ţara sa se ocupă doar de ceea ce consideră a fi crime de război comise de vecinul său, Azerbaidjan, în conflictul lor de lungă durată.
  • Putin va avea "surprize frumoase" pe front - Subsecretarul de stat american Victoria Nuland a declarat, miercuri, la o întâlnire cu jurnaliștii organizată la Kiev, că 2024 va aduce anumite "succese solide" pentru Ucraina pe câmpul de luptă. "Putin va avea câteva surprize frumoase pe câmpul de luptă", a spus oficialul american. Nuland a adăugat că are încredere că un ajutor suplimentar pentru Ucraina va fi votat în Congresul SUA, dată fiind importanța acestuia pentru ca țara să supraviețuiască și să prospere.
  • Trupa rock antirăzboi deportată, în drum spre Israel - Membrii trupei disidente de rock ruso-belaruse Bi-2, reţinuţi în Thailanda de către autorităţile de imigrare, au fost eliberaţi şi sunt în drum spre Israel, a anunţat trupa pe pagina sa oficială de Facebook. "Toţi muzicienii din trupa Bi-2 au părăsit Thailanda şi sunt în siguranţă. Ei sunt în drum spre Tel Aviv", se arată în postare, punând capăt temerilor că vor fi deportaţi în Rusia, unde riscau să fie persecutaţi. Ei au fost arestaţi săptămâna trecută în Phuket (sud), unde susţineau un concert, pentru o problemă de viză de muncă. Bi-2, celebră în Rusia, a luat poziţie împotriva războiului din Ucraina şi a preşedintelui rus Vladimir Putin, ceea ce i-a adus acuzaţii de susţinere a terorismului.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇