Președintele Consiliului European, Charles Michel, care a fost intens criticat din cauza deciziei sale de a părăsi postul pentru a candida la viitoarele alegeri europarlamentare, se retrage acum din cursă.
Informația a fost anunțată de Politico, ce citase doi oficiali europeni apropiați situației, și apoi confirmată chiar de Michel pe Facebook, într-un lung mesaj în care deplânge faptul că „atacurile personale tind să prevaleze în defavoarea argumentelor factuale”.
„Alegerea mea a dat naștere la o atenție intensă a presei și la speculații. Prevăzusem o parte din ele, având în vedere caracterul fără precedent – unii ar spune îndrăzneț – al abordării mele. Acest lucru a dus, de asemenea, la reacții extreme - nu în cadrul Consiliului European, ci în afara acestuia - la perspectiva de a candida la alegerile europene, scurtându-mi mandatul și avansând mandatul succesorului meu cu câteva luni.
Nu vreau ca această decizie să ne distragă atenția de la misiunea noastră sau să submineze această instituție și proiectul nostru european și nici să fie folosită greșit în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care cred că trebuie să lucreze neobosit pentru unitatea europeană.
Salut toate criticile politice și argumentele legitime. Desigur, fiecare situație are mai multe puncte de vedere posibile. Dar atacurile personale au prioritate din ce în ce mai mult față de argumentele faptice. Cred că acest lucru denaturează discursul democratic obiectiv. La nivel personal, mă aduce să reflectez asupra sensului și impactului angajamentului meu electoral căruia i-am dedicat 30 de ani din viață, nu numai pentru mine, ci și pentru cei apropiați.
Din toate aceste motive și pentru a menține focalizarea misiunii mele, nu voi fi candidat la alegerile europene. Îmi voi dedica toate eforturile responsabilităților mele actuale cu hotărâre fermă până când vor ajunge la capăt. Voi fi întotdeauna un susținător fervent al unei Europe democratice, puternice, unite și stăpână pe propriul destin. La sfârșitul acestui mandat, voi reflecta asupra naturii și direcției viitoarelor mele angajamente", a transmis Michel pe Facebook.
Retragerea din cursa pentru alegerile europarlamentare vine cu câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles.
Decizia surprinzătoare a lui Michel de a candida la alegerile europarlamentare din iunie, care ar fi însemnat părăsirea postului cu câteva luni înainte de sfârșitul mandatului său, a provocat reacții furioase din partea oficialilor UE, a diplomaților europeni și a Parlamentului.
Oficialii au perceput anunțul său surpriză ca pe un semnal că acesta acordă mai multă importanță viitorului său politic decât rolului său actual de șef al Consiliului European.
De asemenea, gestul lui Charles Michel a sporit presiunea asupra liderilor europeni pentru a găsi un compromis în ceea ce privește funcțiile de conducere ale UE.
Mandatul său la șefia Consiliului durează până în noiembrie. În cazul în care ar fi fost ales membru al Parlamentului European - ceea ce era foarte probabil dacă ar fi candidat - Michel ar fi trebuit să preia funcția la jumătatea lunii iulie. Iar dacă lăsa șefia Consiliului vacantă, existau doar două posibilități, după cum a explicat în urmă cu două săptămâni Dacian Cioloș, pentru Spotmedia.ro.
Prima era ca funcția să fie exercitată temporar, până la alegerea noului președinte, de liderul țării care deține președinția semestrială a UE, așa cum era înainte de Tratatul de la Lisabona din 2009. Cum Ungaria va prelua din iunie președinția UE, ar fi deschis ușa pentru premierul eurosceptic Viktor Orbán de a prezida temporar reuniunile liderilor europeni.
A doua era ca liderii UE să aleagă un nou președinte pentru un mandat de doi ani și jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată. Această variantă dădea naștere unor negocieri ce ar fi fost puțin probabil să aducă la conducerea Consiliului un membru al familiei politice a popularilor europeni, din care Iohannis face parte.