O perspectivă din viitor la început de an nou. De pe Netflix. „Snowpiercer” (Expresul zăpezii), creat după romanul „Le Transperceneige”, scris de Jacques Lob și Jean-Marc Rochette în 1982.
Fără să dau spoilere, lumea îngheață și singurii supraviețuitori sunt într-un tren de peste 1.000 de vagoane, care trebuie să rămână în mișcare. În interior se naște o microlume în care, deși toți sunt supraviețuitori (nu comentăm cum au ajuns la bord, pentru că e un subiect diferit, la fel de complex), dacă învață să conviețuiască au tot ce le trebuie.
Dar se naște dorința de putere, se tot amplifică lăcomia, invidia și forțele distructive care macină un ecosistem. Comprimă perfect intrigile, conflictele, privilegiile și sărăcia transformate în mijloace de control. Arată cum totul nu este suficient. Cum menținerea unui status quo înseamnă menținerea controlului. Mi se pare un serial perfect de urmărit într-un an electoral atât de intens.
Gândirea critică este ceva ce a lipsit în școală, nu este antrenată de media main stream și este cumva tabu în zilele noastre. Ne dorim să fim în bule unde doar să confirmăm ceea ce deja credem că știm. Într-o lume în care toată lumea are dreptate, e clar că ceva nu merge.
Una dintre cele mai importante lecții din facultate a fost că, dacă vreau să primesc răspunsurile bune, trebuie să învăț să pun întrebări bune. Noi nu ne mai punem întrebări. Luăm adesea de la politicieni, presă, influenceri și prieteni răspunsuri la întrebările pe care nici măcar nu le punem.
Informațiile care ne inundă zilnic pot avea câteodată un substrat. Fără întrebări, le luăm ca atare, ratând tabloul general. Prima întrebare în cazul unui tsunami de informații pe un anumit subiect este „de ce”, apoi „de ce acum”.
Avem multe probleme reale și discuții pe care ar trebui să le purtăm onest și urgent în spațiul public. Cu cât ne pierdem mai mult timp cu perdele de fum și non subiecte, cu atât mai greu va fi să rezolvăm ceea ce este cu adevărat important pentru noi și generațiile viitoare.
Viitorul nostru se joacă în acest an.
Împreună schimbăm lumea în care trăim!