Problemele fermierilor, discutate în PE cu comisarul pentru Agricultură. Ce au cerut eurodeputații români

Problemele fermierilor, discutate în PE cu comisarul pentru Agricultură. Ce au cerut eurodeputații români
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Eurodeputaţii au dezbătut miercuri, în plenul Parlamentului European, problemele ridicate de agricultori în timpul protestelor din ultimele zile, cerând surse financiare suplimentare de la Comisie şi un dialog mai bun cu aceştia, precum şi o nouă politică agricolă comună.

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat în plenul PE că „dezbaterea vine la momentul oportun şi este foarte necesară”.

El a spus că principala problemă pentru agricultori o reprezintă Rusia şi războiul său de agresiune împotriva Ucrainei şi efectele sale.

Janusz Wojciechowski (Polonia) a menţionat că fermierii au primit ajutoare în valoare de 9 miliarde de euro în ultimii doi ani, în contextul în care în 2021 doar 16% din exporturile agricole de pe piaţa europeană proveneau din Ucraina, iar în prezent această cantitate este de 50%.

ADVERTISING

Comisarul a afirmat că un motiv de nemulţumire este tranziţia ecologică prevăzută de Politica Agricolă Comună. "După un an de implementare, cred că am ajuns la un compromis de calitate, la un echilibru, între funcţia productivă a agriculturii şi obligaţiile pe care le avem pentru climă şi mediu", a spus el.

În final, el a făcut apel la fermieri să nu permită ca diferenţele de opinie să producă dezbinare.

Ulrike Muller, din grupul Renew, a afirmat că în Germania au loc cele mai mari proteste ale agricultorilor din 2008. "Agricultorii din Europa nu vor supravieţui pe termen lung şi nu mai suportă acest lucru. Trebuie să ne gândim la o nouă politică agricolă", a afirmat eurodeputata.

Krzysztof Jurgiel, din grupul Europenilor Conservatori şi Reformişti, susţine că este nevoie de sume noi de la Comisia Europeană. "Sumele alocate Poloniei din planul de redresare şi rezilienţă trebuie dezgheţate. Comisia Europeană trebuie să înceapă să-i asculte pe agricultori şi să le respecte părerile", a adăugat el.

ADVERTISING

Intervenţiile românilor

Eurodeputatul român Daniel Buda a afirmat că sectorul agricol din UE este astăzi afectat de inflaţie, secetă, inundaţii, lipsa forţei de muncă şi războiul din Ucraina.

"Din România şi până în Germania, fermierii şi-au lăsat casa, masa şi familia, pentru a-şi striga neputinţa. Mi-aş fi dorit, domnule comisar, să aveţi un mesaj mai clar pentru cei aflaţi astăzi în stradă. Rezerva de criză s-a dovedit a fi insuficientă. De aceea, solicit Comisiei Europene să vină cu noi surse financiare care să fie la dispoziţia fermierilor", a cerut europarlamentarul PNL.

"Cer partidelor extremiste să nu se urce pe durerile fermierilor pentru a-şi face capital politic", a mai pledat el.

Eurodeputatul Dacian Cioloş, din grupul Renew, a spus că cererile agricultorilor de bună credinţă sunt justificate.

"Avem nevoie de o gestiune mai bună a resurselor naturale, da, trebuie să ajutăm Ucraina să exporte cereale în zonele care au nevoie de ele, dar acest lucru trebuie făcut împreună cu fermierii", a pledat fostul comisar european pentru Agricultură.

ADVERTISING

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a avut şi el o intervenţie critică faţă de comisarul european Wojciechowski.

"Domnule comisar, fermierii din ţara mea şi din toată Europa au nevoie de sprijin. Trebuie să coborâţi din turnul de fildeş şi să discutaţi cu ei", a spus Negrescu, care este vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni.

"Trebuie să sprijinim modernizarea agriculturii şi să-i sprijinim mai mult pe cei care trăiesc în mediul rural", a mai pledat el.

Eurodeputatul Renew Vlad Gheorghe le-a cerut oamenilor care sunt în stradă să nu renunţe la proteste. "Nu renunţaţi până când nu vă primiţi drepturile care vi se cuvin". El li s-a adresat fermierilor şi i-a asigurat că sunt bani destui şi că sunt minţiţi când li se spune că nu sunt bani.

"Miliarde de euro pleacă de la UE către România. Dar nu ajung decât la colegi ai celor din Guvern", a acuzat Vlad Gheorghe.

În ceea ce priveşte fondurile disponibile în prezent pentru agricultură, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care este raportor pentru bugetul UE pe 2024, a declarat înainte de dezbatere că există o rezervă de 450 de milioane de euro pentru acest capitol.

"În momentul de faţă, aceasta este suma alocată pentru situaţii neprevăzute în agricultură şi aceştia sunt bani care pot fi mobilizaţi în caz de catastrofă naturală, în caz de secetă, în caz de inundaţii, dacă fermierii sunt afectaţi, dacă există volatilitate mare de preţ, şi adevărul este că în fiecare dintre ultimii ani UE a mobilizat o parte a acestei rezerve pentru a ajuta fermierii", a afirmat Mureşan, într-un briefing la Strasbourg.

El a menţionat că în bugetul Uniunii Europene există încă o mică rezervă, care nu este alocată niciunui domeniu, care în cazuri de forţă majoră poate fi mobilizată. "Dar acea rezervă trebuie să fie suficientă pe tot anul 2024. Dacă folosim toţi banii acum, nu vom mai putea ajuta pe parcursul anului", a explicat Mureşan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇