Forțele aeriene din Ucraina vor primi cel puțin 61 de avioane de luptă F-16 – 49 de la Olanda, 12 de la Danemarca și un număr neprecizat de la Belgia.
De doi ani se vorbește despre faptul că țara vecină nu are forța să-și controleze spațiul aerian, iar această vulnerabilitate a fost folosită intens de Rusia pentru a lovi ținte militare ucrainene cu ajutorul sutelor de avioane MIG și Su, aflate în serviciul Kremlinului.
Deși, cu săptămâni înainte de conflict, mulți experți militari argumentau că forțele ucrainene nu pot rezista mai mult de câteva săptămâni din cauza faptului că Rusia urma să preia rapid controlul spațiului aerian al Ucrainei, acest lucru nu s-a întâmplat.
Aviația lui Putin nu a fost capabilă să obțină o dominație totală a cerului din țara vecină, dar și-a păstrat o superioritate importantă în fața forțelor aeriene de la Kiev.
Unul din motivele principale pentru care contraofensiva ucraineană din această vară nu și-a atins obiectivele a fost și lipsa unei forțe aeriene ce ar fi putut susține și proteja operațiunile de la sol, consideră mai mulți lideri și experți militari.
„Trebuie să avem o forță aeriană puternică care să împiedice Rusia să domine spațiul nostru aerian”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu din luna august.
„Luptăm pentru eliberarea teritoriului ocupat, împotriva politicii expansioniste a Rusiei. Avem nevoie de avioane de vânătoare pentru a ne apăra. Pentru a apăra pământul nostru, mările noastre, cerul nostru”, a mai adăugat președintele ucrainean, citat de cotidianul The Kyiv Independent.
Blog militar rusesc: Avioanele au ajuns în Ucraina
În dimineața zilei de 26 decembrie, la ora 02:30, rachete de croazieră de producție britanică au fost lansate de ucraineni asupra portului Feodosia, aflat în partea de est a peninsulei Crimeea, unde au distrus un vas de luptă rusesc, cu o lungime de 112 metri.
Cu această ocazie, în Rusia s-a discutat mult despre posibilitatea ca avioane F-16 să fi fost implicate în pregătirea atacului, dar informațiile nu au fost confirmate.
Speculațiile au fost reluate când, în urmă cu o săptămână, forțele ucrainene au desfășurat primul atac aerian asupra teritoriului rusesc, e vorba de Belgorod, un oraș de graniță.
„…forțele armate ucrainene au primit rachete de aviație, de croazieră și balistice, precum și sisteme de apărare aeriană pentru a oferi acoperire împotriva atacurilor forțelor armate ruse. Avioanele F-16 au ajuns deja în Ucrainași operează zboruri în regiunea Transcarpatia, iar o rețea de aerodromuri a fost creată în întreaga țară, inclusiv pe autostrăzi”, se arată într-un raport publicat de Rybar, un important blog militar din Rusia.
„În paralel, comandamentul ucrainean încearcă să adune o forță ofensivă și există posibilitatea să repete scenariul din primăvara anului 2022, când Forțele Armate ale Ucrainei au atacat trupele Rusiei”, se mai arată în raportul citat, care face referire la ofensiva ucraineană din aprilie 2022 când a fost eliberat nordul țării.
Vor putea F-16 să elibereze Ucraina?
Pe rețelele sociale din Rusia, apare tot mai frecvent informația că aparatele de zbor americane au ajuns deja în Ucraina.
„O escadrilă completă de F-16 se află pe teritoriul Ucrainei. Sunt cel puțin 12 avioane de luptă și 3 avioane de antrenament. Până la jumătatea primăverii, e planificat transferul unei alte escadrile”, se arată într-o altă postare făcută pe blogul rusesc Rybar, în data de 22 decembrie.
„Pe parcursul lunii decembrie, piese de înaltă precizie pentru aceste avioane au ajuns la Liov, în Ucraina. Se observă, de asemenea, zboruri de antrenament ale avioanelor F-16 ucrainene deasupra României și a Ucrainei de Vest, precum și utilizarea aerodromurilor din Ivano-Frankivsk și Uzhgorod în aceste scopuri”, se mai arată în postarea făcută pe popularul blog militar din Rusia.
Partea ucraineană nu a făcut nicio precizare în legătură cu faptul că avioanele F-16 au ajuns în țară sau că se pregătește o infrastructură specială pentru lansarea unor operațiuni aeriene, dar a apărut o reacție din partea colonelului Roman Kostenko, membru al parlamentului ucrainean, care susține că victoria și eliberarea teritoriului nu poate fi determinată doar de câteva aparate de zbor.
„Ni se tot spune că vom primi avioane F-16 moderne - dar F-16 sunt din anii '70, iar Rusia are sute de avioane de luptă de la generația a patra în sus. Nu înțeleg de unde a venit ideea că putem învinge Rusia cu zeci de F-16”, a declarat Kostenko, într-un interviu publicat de cotidianul britanic „The Times”, în data de 22 decembrie 2023.
De la „nu trimitem tancuri” la „vă dăm avioane”
Se poate observa că de la presiunea și urgența cu care președintele Zelenski cerea avioane de luptă, în luna august, se ajunge la o scădere a importanței F-16 în declarațiile oficialilor ucraineni din luna decembrie, un posibil semn că procesul de livrare a aparatelor de zbor și antrenamentul piloților se află în plină desfășurare.
Chiar dacă în spatele declarațiilor politice ale ucrainenilor se află o strategie de comunicare prin care vor să-și surprindă adversarul și să ascundă pregătirile pentru consolidarea flotei de război, intrarea F-16 în dotarea forțelor ucrainene reprezintă un pas important în ce privește evoluția conflictului.
În primul rând, ajutorul occidental va deveni unul complet, de la muniție la avioane de luptă. La începutul conflictului, state ca Germania și Franța s-au opus și au limitat livrările de echipament militar către Ucraina de teama unei extinderi a războiului.
În al doilea rând, odată cu F-16, procesul de dotare și consolidare a forțelor ucrainene pentru a rezista în fața Rusiei intră în faza de consolidare pe toate planurile în ce privește operațiuni militare defensive.
În al treilea rând, avioanele de luptă vor ajuta forțele ucrainene să înceapă preluarea controlului asupra spațiului aerian și să limiteze acțiunile Rusiei, iar de aici se va putea observa o altă succesiune a etapelor conflictului.
România se implică și e amenințată de Rusia
La jumătatea lunii noiembrie, la Fetești s-a deschis centrul de pregătire al piloților pentru operarea avioanelor F-16.
Inițial șapte ofițeri ucraineni au început cursurile, iar la baza militară au sosit cinci aparate de zbor.
Implicarea României în antrenarea piloților ucraineni și acordarea de asistență în ce privește întreținerea și operarea acestor avioane a stârnit deja furia Rusiei, care prin mai mulți oficiali au amenințat țara noastră cu represalii.
„Procesul de obținere a avioanelor de luptă F-16 de către Ucraina se apropie de linia de sosire. Acesta a fost precedat de luni de muncă pregătitoare în cadrul coaliției aviatice. Utilizarea avioanelor F-16 în luptă poate începe încă din primăvara anului 2024. În prezent, se finalizează pregătirea infrastructurii necesare și a echipelor de servicii de inginerie aeronautică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Marea Britanie, publicat în data de 27 decembrie.
Toate indiciile arată că avioanele de luptă F-16 sunt tot mai aproape de momentul în care vor începe operațiunile militare din Ucraina dacă nu, cumva, au și început, conform informațiilor din Rusia.