Pe final de an, telescopul spațial James Webb a surprins planeta Uranus în detaliu, NASA făcând publică o imagine care vine sa ne arate din nou cât de mici suntem în Univers.
Imaginea surprinsă de telescopul spațial James Webb în 18 decembrie, dar făcută publică la începutul acestui an, dezvăluie planeta gigantică de gheață, aflată la o distanță de 2,9 miliarde de kilometri de Soare, în detalii nesperate.
Imaginea cu câmp larg arată inelele lui Uranus, o calotă polară de gheață, 14 dintre cele 27 de luni ale planetei, stele de fundal și galaxii, scrie Live Science.
Cele 14 luni surprinse în imagine sunt Oberon, Titania, Umbriel, Juliet, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca și Portia.
Imaginea, cu mult mai spectaculoasă decât primul portret al celei de-a șaptea planete de la Soare, din 1986, surprins de sonda NASA Voyager 2, vine și cu o noutate. Aceasta prezintă o lungime de undă suplimentară a luminii, dezvăluind un inel ascuns.
Deși se știe că Uranus, care efectuează o rotație în jurul Soarelui în 84 de ani, are 13 inele interioare și exterioare distincte, NIRCam a dezvăluit evazivul „Inel Zeta” al planetei, un inel slab, difuz, amplasat aproape de planetă.