Ziua 667 de război a început cu un nou atac cu zeci de drone asupra Ucrainei. Inclusiv Kievul a fost vizat, existând mai multe distrugeri, dar și civili răniți. Au fost vizate din nou și porturile din regiunea Odesa, un depozit de cereale fiind distrus.
Și ucrainenii au lansat atacuri cu drone asupra mai multor regiuni din Rusia, inclusiv Moscova, însă, ca de obicei, autoritățile locale au susținut că nu există niciun fel de pagube sau victime.
După-amiază, forțele aeriene ale Kievului au anunțat că au doborât trei bombardiere rusești. La scurt timp au început să sune alarmele în toată țara, după ce rușii au ridicat de la sol un MiG-31K rusesc, capabil să transporte temutele rachete Kinjal.
Oficialii de la Kiev au vorbit din nou despre recrutările iminente, spunând că e nevoie de forțe proaspete pe front și că dacă nu vor veni voluntar, mobilizarea se va face și forțat. Deja Germania a anunțat că în niciun caz nu va deporta ucraineni ca să-i trimită la război împotriva voinței lor, dar a insistat că ce vizează e ca refugiații să intre în câmpul muncii și să nu se bazeze pe ajutoarele de stat.
Între timp, o jurnaliștii de la BBC Rusia și Mediazona, împreună cu o echipă de voluntari, au reușit să adune numele a peste 40.000 de soldați ruși care au murit în Ucraina de la începutul războiului și se observă o creștere majoră în 2023 față de 2022. Acestea sunt doar numele care au putut fi confirmate, numărul real al morților fiind cu siguranță mult mai mare. Oficialii americani și ucraineni estimează că numărul soldaților ruși uciși sau răniți este în jurul cifrei de 300.000.
O reacție dură a venit de la Kremlin după ce The New York Times a dezvăluit că SUA a inițiat negocieri urgente pentru ca activele ruse înghețate la începutului războiului - în jur de 300 de miliarde de dolari - să fie transferate Ucrainei ca ajutor. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a avertizat cu represalii și a acuzat Occidentul că pune în pericol întreg sistemul financiar global. Amenințări și mai mari au venit de la Ministerul rus de Externe, care a spus că o astfel de mișcare ar duce la ruperea relațiilor cu SUA, care deja sunt „sub zero”. De altfel, președintele finlandez Antti Häkkänen a declarat că majoritatea statelor NATO încep să înțeleagă că „intrăm într-un fel de nou Război Rece”.
Kremlinul s-a văzut nevoit vineri să comenteze și o altă dezvăluire venită de peste ocean, potrivit căreia șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a fost cel care a ordonat asasinarea lui Evgheni Prigojin, imediat după revolta mercenarilor Wagner de la începutul lunii august. Dmitri Peskov a spus doar că astfel de scenarii sunt ficțiune.
Situația pe front
- Nou atac cu zeci de drone - Rușii au lansat 28 de drone asupra mai multor regiuni din Ucraina. Sistemele de apărare antiaeriană au reușit să doboare 24 dintre ele deasupra în regiunile Kiev, Odesa, Nikolaev, Herson, Jitomîr, Rivne și Kmelnițki.
- Trei bombardiere rusești SU-34 au fost doborâte în după-amiaza zilei de vineri, în direcția sud, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Kinjal în aer, alarmă în toată Ucraina - La scurt timp după ce Kievul a anunțat doborârea bombardierelor rusești, alarmele au început să sune în toată Ucraina, după ce a fost detectată decolarea unui MiG-31K rusesc, capabil să transporte temutele rachete Kinjal.
- Distrugeri și victime la Kiev - Rușii au atacat Kievului cu drone kamikaze Shahed. Resturile unei drone doborâte de sistemele de apărare au lovit un bloc, distrugând parțial etajele 24, 25 și 26. Doi locatari au fost răniți. Și o casă cu două etaje a fost lovită și cuprinsă de flăcările care au izbucnit în urma impactului, însă din fericire nimeni nu a fost rănit.
- Depozit de cereale distrus în Odesa - În Odesa, rușii au vizat din nou infrastructura portuară. Un depozit de cereale a fost distrus, dar nu există victime.
- Peste 500 de atacuri în Herson - În Herson, o persoană a fost ucisă și alte două rănite după ce rușii au lansat în ultimele 24 de ore 567 de atacuri cu bombe, artilerie sau drone.
- Ploaie de drone în Nikolaev - Și regiunea Nikolaev a fost atacată peste noapte cu 10 drone de către ruși. Toate au fost distruse de sistemele de apărare.
- Civili uciși și răniți în Donețk - În Donețk, 3 civili au fost uciși și alți 9 răniți în atacurile din ultimele 24 de ore.
- Ucrainenii, recrutați voluntar sau forțat - Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că - fie voluntar, fie cu forța - vor fi făcute recrutări în armată: „Suntem bineînțeles interesați să recrutăm cât mai mulți oameni prin mecanismele de mobilizare. Dar, cum există nevoia de a proteja țara, vom obține numărul de oameni necesar. Ce să spunem: 'Ne pare rău, dar nu vrem să apărăm țara'?”, a spus purtătorul de cuvânt al instituției în cadrul unui teledon. Pe 19 decembrie, Zelenski anunțase că forțele armate vor să mobilizeze 450-500.000 în viitorul apropiat.
- Bilanțul negru al rușilor - Jurnaliștii de la BBC Rusia și Mediazona, împreună cu o echipă de voluntari, au reușit să adune, de la începutul războiului, numele a peste 40.000 de soldați ruși care au murit în Ucraina. Cel puțin 15.520 dintre aceștia au murit în 2022, și alți 24.100 în 2023. Două treimi dintre rușii care au murit nu erau cadre active în armată înainte de startul invaziei. Estimările făcute publice de americani și ucraineni până în prezent sunt că în jur de 300.000 de ruși trimiși pe front au murit sau au fost răniți de la începutul războiului.
- Divizia ucraineană a haosului - Forțele speciale ucrainene sunt instruite să execute operațiuni de sabotaj și asasinate în Rusia fără aprobare „de sus”. Misiunile includ acte de sabotaj, otrăviri, asasinate și diversiuni. Detalii AICI.
Alte informații relevante
- Banii Rusiei, ajutor pentru Ucraina - Administrația Biden a început negocieri urgente cu aliații pentru a folosi activele ruse confiscate ca ajutor pentru Ucraina. Negocierile pe acest subiect se poartă de câteva săptămâni și includ lideri ai țărilor G7, reprezentanți ai băncilor centrale, diplomați și avocați, potrivit unor surse citate de The New York Times. SUA pun presiune ca aceste active să devină surse de finanțare pentru Kiev până la împlinirea a doi ani de război. Sunt însă multe puncte sensibile, în special destinația pe care aceste fonduri o vor putea avea - pentru susținerea economiei ucrainene, pentru reconstrucție sau dacă pot fi utilizate de armată. După începutul războiului, țările vestice au înghețat aproximativ jumătate din rezervele de aur și de valută ale băncii centrale a Rusiei, în jur de 300 de miliarde de dolari.
- Kremlinul amenință cu represalii dure - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că folosirea activelor ruse înghețate pentru a ajuta Ucraina va avea consecințe: „Așa ceva e inacceptabil și cu potențial periculos pentru sistemul financiar global. Cei care vor să facă asta trebuie să înțeleagă că Moscova nu va lăsa lucrurile așa. Europenii și americanii să înțeleagă foarte bine că dacă ceva e confiscat de la noi, și noi vom vedea ce confiscăm. Și vom face asta imediat!”.
- Linia roșie care ar duce la ruperea relațiilor SUA-Rusia - Rusia ar putea rupe legăturile diplomatice cu Statele Unite dacă Washingtonul confiscă activele ruseşti îngheţate din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, care a descris relațiile ca fiind „sub zero”: „SUA nu trebuie să-şi facă iluzia că Rusia se agaţă cu ambele mâini de relaţiile diplomatice cu această ţară. Declanşatorul ar putea fi confiscarea activelor, o nouă escaladare militară, multe alte lucruri. Nu aş intra aici în previziuni negative", a spus diplomatul, adăugând că Moscova este „pregătită pentru orice scenariu".
- Germania refuză să deporteze ucraineni - Germania a anunțat că nu va deporta ucraineni ca să lupte în război: „Nu vom forța oamenii să devină soldați împotriva voinței lor. Ce încercăm să facem e ca tot mai mulți refugiați ucraineni să lucreze și să nu trăiască pe ajutoare de stat”, a spus ministrul german al Justiției, Marco Buschmann.
- Un nou Război Rece - Președintele finlandez Antti Häkkänen a declarat că majorarea producției de armament și echipamente militare în Vest arată că toată lumea a înțeles că peisajul politic pe continent s-a schimbat ireversibil: „Cred că multe țări occidentale au crezut inițial că e o problemă pe termen scurt. Dar acum SUA și aproape toate țările NATO înțeleg că intrăm într-un fel de nou Război Rece”.
- 18 F-16 pentru Ucraina - Olanda va livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16 pentru a o ajuta în lupta sa împotriva invaziei ruse, a anunţat vineri guvernul olandez: „Astăzi l-am informat pe preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski în legătură cu decizia guvernului nostru de a pregăti pentru început 18 aeronave de luptă F-16 spre a fi livrate Ucrainei. Livrarea de F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina".
- Emisarul la Tusk la Kiev - Noul ministru de Externe polonez a ajuns la Kiev.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atacuri cu drone - Autoritățile ruse au raportat că au doborât două drone deasupra regiunii Kursk. Un posibil atac cu dronă a avut loc și în Bataisk din regiunea Rostov, însă autoritățile nu au făcut declarații despre acest incident. Patru drone au fost doborâte și deasupra regiunii Briansk. O dronă ucraineană a fost doborâtă la Moscova, și alte 4 au fost interceptate în regiunea Kaluga.
- Ordinul pentru asasinarea lui Prigojin - Wall Street Journal citează reprezentanți ai serviciilor de informații occidentale care susțin că moartea lui Evgheni Prigojin a fost ordonată de șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. Acesta ar fi dat ordinul imediat după revolta mercenarilor Wagner de la începutul lui august. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că informația nu merită comentată: „Am văzut articolul, dar nu vrem să comentăm. Din păcate, jurnaliștilor WSJ le place să publice ficțiune”.