Un anunț înşelător postat pe Facebook l-a convins pe un bărbat din județul Suceava că merită să investească într-o companie cunoscută din domeniul energiei. Timp de patru luni, escrocii l-au convins să le dea mai multe sume de bani, iar când omul și-a dat seama că a fost victima unei escrocherii, pierduse deja 41.550 de lei.
Totul a început în septembrie, când victima escrocheriei, un bărbat din Vadu Moldovei, a văzut pe Facebook un anunț prin care se oferea oportunitatea investirii în societatea ROMGAZ. Bărbatul a apelat numărul de telefon din anunț și a discutat cu o persoană care s-a recomandat a fi din cadrul companiei energetice, relatează publicația suceveană Obiectiv.
În timpul discuției, bărbatul a acceptat să investească suma de 1.250 de lei și i-a comunicat telefonic persoanei respective datele de pe cardul bancar, precum și cele de pe cartea de identitate.
După ce banii i-a fost retrași din cont, victima a fost sunată de o altă persoană care s-a recomandat a fi din partea societății energetice, solicitându-i să depună 2.500 de lei la un ATM de monede virtuale ca să-și poată retrage câștigul inițial. Bărbatul din Vadu Moldovei s-a deplasat în Suceava și a depus la ATM suma cerută.
Pe 11 decembrie, la solicitarea telefonică a unei alte persoane ce s-a recomandat reprezentant al companiei energetice, bărbatul și-a deschis cont bancar separat. În aceeași zi, el a fost sunat de persoana care i-a solicitat deschiderea contului și i-a permis acesteia accesul la cont printr-o aplicație informatică.
Pe 14 decembrie 2023, când s-a dus la sucursala bancară unde și-a deschis contul, omul a aflat că pe 11 decembrie a solicitat un credit în valoare de 37.800 de lei. Conform extrasului de cont, tot pe 11 decembrie în contul său a fost virată suma luată împrumut în numele lui, 37.800 de lei. În aceeași zi, banii au fost transferați în alt cont.
Bărbatul a povestit că persoana care l-a contactat și s-a recomandat a fi reprezentant al companiei ROMGAZ i-a cerut să-și fotografieze cartea de identitate și să facă un selfie. În acest timp, escrocul avea acces în telefonul victimei printr-o aplicație informatică.
Poliția Fălticeni a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Polițiștii au explicat că prin intermediul unor reclame și anunțuri promovate pe rețelele de socializare, referitoare la servicii de investiții financiare, se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrități pentru a-i atrage pe oameni să investească în escrocherii.
Se promit câștiguri imediate foarte mari prin ”cumpărarea de acțiuni” care vor ”genera dividende” de zeci de mii de lei ”direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase cu ajutorul cărora caută să obțină date personale și financiare ale victimelor.
Când victimele oferă date de contact pe formularele puse la dispoziție în anunțurile false, acestea sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuții repetate, reușesc, de multe ori, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online, avertizează polițiștii suceveni.