Medicamentele antireumatice folosite pentru poliartrita reumatoidă (artrită reumatoidă) ar putea preveni dezvoltarea bolii tiroidiene autoimune, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska, din Suedia.
Este bine cunoscut faptul că pacienții cu poliartrită reumatoidă prezintă un risc crescut de boli tiroidiene autoimune, precum boala Hashimoto și boala Graves.
În timp ce pacienții cu aceste afecțiuni sunt de obicei tratați cu medicamente imunomodulatoare care afectează sistemul imunitar, astfel de medicamente sunt rareori folosite în cazul bolilor tiroidiene autoimune.
În schimb, astfel de pacienți sunt tratați cu hormoni tiroidieni pentru a compensa modificările funcției normale a tiroidei care însoțesc boala tiroidiană autoimună.
Cercetătorii din studiul actual, publicat în Journal of Internal Medicine au dorit să investigheze dacă medicamentele imunomodulatoare, care reduc inflamația la nivelul articulațiilor pacienților cu artrită reumatoidă, ar putea reduce și riscul ca acești pacienți să dezvolte boli tiroidiene autoimune.
Studiile anterioare realizate pe șoareci sugerează că așa-numitele DMARD, un tip de medicamente imunomodulatoare utilizate pentru tratarea artritei reumatoide, pot reduce inflamația la nivelul glandei tiroide.
Cu toate acestea, cunoștințele despre acest efect și aplicația sa la oameni sunt limitate.
Cercetătorii au folosit date din perioada 2006 - 2018 privind peste 13.000 de pacienți cu poliartrită reumatoidă și tratamentul acestora, precum și date de la peste 63.000 de persoane dintr-un grup de control fără poliartrită reumatoidă.
Oamenii de știință au observat că riscul de a dezvolta o boală tiroidiană autoimună în rândul pacienților cu poliartrită a fost mai mic după apariția bolii reumatice decât înainte de diagnosticare, după cum se arată într-un comunicat postat pe site-ul institutului Karolinska.
Cea mai pronunțată reducere a riscului de boală tiroidiană autoimună a fost observată la pacienții cu poliartrită reumatoidă tratați cu medicamente imunomodulatoare (DMARD biologice).
La acești pacienți, riscul de boală tiroidiană autoimună a fost cu 46% mai mic decât în grupul de control fără poliartrită reumatoidă.
„Aceste rezultate susțin ipoteza că anumite tipuri de medicamente imunomodulatoare ar putea avea un efect preventiv asupra bolii tiroidiene autoimune”, a declarat Kristin Waldenlind, cercetător la Departamentul de medicină, divizia de epidemiologie clinică, de la Institutul Karolinska, specialist în reumatologie la spitalul universitar al institutului și autorul studiului.
Rezultatele nu dovedesc că tratamentul cu medicamente imunomodulatoare este cel care a dus la reducerea riscului de boală tiroidiană autoimună, spune cercetătoarea, dar oferă sprijin pentru această ipoteză.
Dacă vor putea fi reproduse în studii ulterioare, constatările ar putea conduce la studii clinice care să testeze dacă medicamentele imunomodulatoare utilizate în prezent pentru poliartrita reumatoidă ar putea fi folosite și pentru tratamentul precoce al bolii tiroidiene autoimune.