Cum arată Castelul Bánffy din Răscruci, reabilitat cu bani de la UE (Galerie foto)

Cum arată Castelul Bánffy din Răscruci, reabilitat cu bani de la UE (Galerie foto)
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania a fost reabilitat în întregime.

E vorba despre Castelul Banffy din localitatea Răscruci (Cluj), care este tot în comuna Bonțida, dar este ”fratele mai mic” al domeniului unde se ține Electric Castle.

Consiliul Județean Cluj anunță finalizarea lucrărilor de restaurare, conservare şi punere în valoare a Castelului Bánffy.

Domeniul va intra în circuitul turistic, dar va putea găzdui şi diferite evenimente.

Lucrarile au inceput in urma cu doi ani si au fost executate de o firma din Bistrita

ADVERTISING

Proiectul a fost posibil graţie unei investiţii de 4 milioane de euro din fonduri europene, la care se adaugă aproximativ 7,5 milioane de euro, de la bugetul propriu al județului.

„Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiștilor sau pasionaților de istorie și frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanță istorică și culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a județului. Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar și un punct de referință pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg și va fi un spațiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale și nu numai”, spune Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

ADVERTISING

Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile şi inscripțiile, precizează pe Facebook CJ Cluj.

Pentru că a devenit centru cultural, la etajul castelului se află o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare.

ADVERTISING

În ceea ce privește subsolul imobilului, acesta include un spațiu expozițional, adaugă sursa citată.

De asemenea, investiția a constat și în restaurarea parcului castelului Bánffy, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă.

A fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, a fost edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șantul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate și accesele auto și pietonale.

Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori.

„Palatul Bánffy are o istorie interesantă, atât pentru cei care sunt clujeni, cât și pentru cei care au devenit clujeni. A fost construit undeva în secolul XIX de către familia Bánffy , ulterior a suferit modificări și transformări. În 1948, statul a naționalizat acest castel, urmând ca el să intre într-o stare avansată de degradare.

În anul 2000 a devenit o casă de copii, după care a devenit un depozit de materiale de construcții. Era pe punctul să dispară.

În acel moment, am avut o discuție cu colegii mei de la Consiliul Județean și le-am propus să încercăm să restaurăm tot ceea ce a fost aici odinioară, cu finanțare de la județ și de la Uniunea Europeană. Zis și făcut. Colegii mei, undeva în 2016-2017, au depus acest proiect, fiind declarat câștigător. 

Iată că, după doi ani și jumătate de muncă, putem să spunem că el este finalizat”, a mai spus Alin Tișe, citat de presa locală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇