Banca Transilvania lansează astăzi un program amplu de educație financiară – FIT: Finanțe pe Înțelesul Tuturor – care se adresează tuturor românilor, cu scopul de a crește cunoștințele și a dezvolta abilitățile financiare care pot ajuta la luarea unor decizii conștiente și eficiente de cheltuire, economisire și investire a banilor.
Numeroase studii arată că România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de educația financiară, ceea ce generează un comportament financiar dificil la nivel colectiv.
De exemplu, potrivit unui studiu S&P Ratings realizat în 2022, nivelul de educație financiară al populației României este de 21% din total, la mai puțin de jumătate din nivelul mediu al UE, care este de 52%.
De aceea, pentru a contribui la creșterea sustenabilă a educației financiare a românilor, programul FIT lansat de Banca Transilvania va avea acoperire națională, o structură complexă și se va desfășura pe mai multe planuri.
Finanțe pe Înțelesul Tuturor se va desfășura pe o perioadă de mai mulți ani, fiind organizat și implementat sub umbrela Banca Translivania și BT Club și va avea o structură modulară, adresându-se tuturor categoriilor de populație, tuturor categoriilor de vârstă, adaptat la nevoile și cerințele specifice ale acestora.
În ce privește nivelul de la care trebuie pornită educația financiară pentru a avea un impact semnificativ la nivelul populației României, studiile arată că 30% dintre români sunt analfabeți financiar (sursa: eurobarometrul de anul acesta dedicat educaţiei financiare), în timp ce numai maximum 10% dintre români au competențe financiare (sursa: studiu al Institutului de Economie Mondială).
Pentru a răspunde acestor nevoi, programul de educație financiară al Băncii Transilvania își propune să explice termeni și expresii legate de bani, pe înțelesul tuturor, fiind realizate proiecte și materiale educative care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la grădinițe, școli, licee și facultăți, dar și programe specifice dedicate adulților.
O altă caracteristică a românilor este că planificarea financiară este printre activitățile cel mai des și constant amânate. Dacă cei mai mulți români își admnistrează cu responsabilitate bugetele lunare (știu ce venituri generează și și-au făcut o rutină din a-și achita la timp facturile), când vine vorba de planurile pe termen lung, siguranța financiară nu se numără printre priorități.
Și aici vorbim de un plan de rezervă de câteva salarii puse deoparte, de investiții în educația proprie și a familiei, de o pensie privată sau un plan financiar care să fie de ajutor în cazul unui eveniment nedorit în familie.
Pentru a ajuta la conștientizarea efectelor benefice în viața de zi cu zi a unei atitudini financiare responsabile pe termen lung, programul FIT al Băncii Transilvania conține formate de informare diverse și se va desfășura pe o multitudine de canale de diseminare a informației.
Una dintre dimensiunile proiectului este seria ,,De toți banii”, o emisiune cu și despre bani, care va aduce la aceeași masă personaje din domenii diverse, cu perspective la fel de diverse despre bani. Fiecare episod va avea în prim plan cate un subiect important din zona finanțelor. Vom vorbi despre metode de economisire și planuri de economii, dobânzi, investiții și randamente, planuri de pensii și asigurări și multe altele, într-un limbaj accesibil și pragmatic.
Detalii despre programul FIT: Finanțe pe Înțelesul Tuturor al Băncii Transilvania .