Uneori, când privești o floare colorată cu miros suav, îți amintești de copilărie și de grădina bunicilor care îți spuneau povești încântătoare. Ce poate fi mai frumos decât să derulezi în memorie amintiri plăcute și să intri subtil într-o lume feerică? O zambilă îți poate oferi aceste satisfacții dacă aceasta este proaspăt culeasă, atunci „când mugurii surâd a floare”. Dacă vrei să afli informații interesante și curiozități despre zambile vei descoperi în continuare tot ce te interesează pentru a te determina să o plantezi și îngrijești cu succes.
Cuprins
1. Zambila - informații utile despre plantare, îngrijire și înmulțire
Zambila se mai numește și iacint după denumirea științifică (Hyacinthus orientalis) și are origine asiatică, mai exact în Israel, Liban, Turcia și Siria de unde s-au transmis și în Europa. Încă din secolul al XVI-lea s-a înmulțit pe scară largă și s-a cultivat datorită aspectului său decorativ și mirosului parfumat. Este una din primele flori care înflorește după sezonul rece, motiv pentru care constituie un dat al primăverii pentru doamne și domnișoare cu diferite ocazii speciale. Dacă plantezi zambile în ghiveci din toamnă poți avea surpriza să-ți înflorească de Crăciun.
Conform mitologiei grecești Hyacinth era un luptător tânăr care era admirat de zeii Apollo și Zephir. În schimb, părintele botanicii (Teofrast) a descoperit o specie de zambilă sălbatică diferită de cea cultivată astăzi.
În mitologia noastră tradițională se evidențiază Zambila ca fiind o fată frumoasă care l-a ales pe forar pentru a-și continua viața, însă acesta a transformat-o în floare.
Dacă vrei să-ți creezi un mediu propice de lucru sau de recreere, printre sfaturile pentru a-ți amenaja un birou acasă se află și amplasarea unor plante frumoase în cameră. Astfel, eficiența crește și vei obține randament maxim. Pentru informații corecte și complete este important să accesezi spotmedia.ro și vei descoperi că jurnalismul responsabil este prioritar. Găsești pe site informații utile din toate domeniile.
Când se plantează zambilele
Pentru început este important să cunoști detalii utile despre această floare decorativă. Deoarece este o plantă care se dezvoltă din bulbi, are o tulpină care poate crește de la 20 la 40 de centimetri și flori divers colorate conform fiecărei specii, zambila în ghiveci se amplasează în locuri însorite, în pământ fertil și bine drenat. Bulbii se pun în pământ, la circa 10 centimetri adâncime în ghiveci sau mai adânc în grădină. Există specii al cărui bulb poate fi chiar la suprafața solului, însă în toate cazurile acesta au nevoie de udare din abundență.
Când se plantează bulbii de zambile în ghiveci
Perioada optimă de plantat pentru bulbi este toamna, în lunile octombrie-noiembrie, pentru o înflorire timpurie. Acestea pot începe să înflorească de la Crăciun până la Paște dacă le cultivi în spații protejate (sere sau solarii).
De când se plantează bulbii de zambile în pământ până la înflorire trec aproximativ 2 luni dacă sunt în ghiveci, în solarii. De la plantarea în grădină până la înflorire poate trece chiar un an, când plantezi bulbii primăvara. Această plantă iubește temperaturile scăzute în perioada de repaus vegetativ.
Pentru plantare bulbi de zambile se scoate planta principală din pământ și se despart bulbii nou formați. Aceștia se plantează separat în ghivece potrivite tipului de zambilă.
După plantarea zambilelor vei avea grijă de amplasarea ghivecelor în zone însorite, de udarea periodică a acestora și menținerea unei temperaturi constante de maxim 10 grade.
Înmulțirea prin bulbi este mult mai eficientă decât înmulțirea prin semințe, în sensul că aceasta generează o înflorire rapidă.
Pentru plantarea zambilelor în ghiveci vei alege ghivece potrivit de mari, în funcție de diametrul bulbului și înălțimea estimată a plantei care va crește aici. Diametrul ideal pentru ghivece este de 10-15 centimetri. Astfel, bulbul va avea loc suficient să extragă apă și substanțe nutritive din sol. Mai mult decât atât, planta care crește și se dezvoltă în ghiveci va rămâne stabilă și viguroasă.
Bulbi de zambile păstrare în condiții optime
După înflorirea zambilelor vei avea grijă să elimini părțile uscate sau ofilite, fără a tăia tija florală prea repede. Astfel, bulbul se dezvoltă mai bine în sol. După aproximativ o lună se pot ajusta tulpina florală și frunzele cu 2 centimetri deasupra bulbului pentru a păstra aceste rădăcini până la următoarea plantare. Aceștia se păstrează în locuri răcoroase (beciuri sau locuri umbrite) și se pot uda o dată la două săptămâni.
Despre cum se plantează zambilele vom stabili în continuare câteva detalii utile. Dacă plantezi bulbii de zambilă în ghiveci, în cazul separării dintr-un bulb care s-a înmulțit sau în cazul achiziționării acestora este important să ții cont de locul pe care-l folosești, ghiveciul potrivit și îngrijirea atentă. Astfel, este important să alegi un sol fertil, bogat în nutrienți în vederea unei dezvoltări optime a zambilei. Ghiveciul ajută și el la menținerea vigorii plantei, în timp ce udatul contribuie la buna creștere a acesteia.
Ce fac cu bulbii de zambilă din ghiveci? Iată posibilitățile practice!
- Scoaterea din ghiveci și plantarea în grădină a bulbilor
- Păstrarea și îngrijirea ghivecelor până la următorul sezon
- Scoaterea din ghiveci și păstrarea bulbilor în locuri bine aerisite și răcoroase.
Mărimea bulbilor determină: alegerea ghivecelor, adâncimea de plantare și mărimea florilor. De aceea, se va ține cont de mărimea bulbilor când alegi ghivecele și când plantezi bulbii în pământ pentru a avea plante frumoase și viguroase. Amestecul solului este foarte important. Astfel, două părți de pământ, o parte de turbă și o parte de nisip reprezintă amestecul ideal. În plus, ghivecele trebuie să fie cu orificii de eliminare a apei în exces. Având în vedere că zambilele sunt iubitoare de apă, solul se udă din abundență pentru o înflorire perfectă. Dacă vrei să obții cele mai viguroase plante vei putea utiliza îngrășăminte în vederea îmbogățirii solului cu nutrienți care vor susține creșterea și dezvoltarea zambilelor.
Importanța substratului de plantare și a ghivecelor sunt dovedite prin obținerea celor mai frumoase și viguroase flori, mai ales dacă le plantezi și îngrijești corect.
Îngrijirea zambilelor în ghiveci
Bulbii de zambilă se țin la întuneric în prima perioadă de la plantare pentru a se dezvolta rădăcina. Dacă ai lăsa bulbii la lumină s-ar dezvolta brusc tija florală și s-ar dezechilibra creșterea plantelor. Când se pun zambilele în pământ acestea se plantează în mijlocul ghiveciului, cu „moțul” deasupra solului, în sol fertil și bine drenat care vor fi acoperite cu o folie de umbrire (în solarii) sau se vor amplasa în locuri întunecoase și aerisite. la 10-14 zile se vor descoperi și uda pentru a se menține active elementele nutritive care contribuie la creșterea plantei.
Prin urmare, când plantezi zambila în ghiveci cu îngrijire corespunzătoare vei obține cele mai bune rezultate. Acestea se materializează prin flori viguroase, frumos colorate, rezistente și parfumate.
Pentru zambile în ghiveci cu îngrijire în spații protejate vei lua în calcul următoarele:
- așezarea ghivecelor în lădițe
- amplasarea lădițelor cu ghivece în locuri aerisite
- udarea periodică a pământului
- asigurarea pământului fertil
- drenarea solului să fie asigurată
- combaterea bolilor și dăunătorilor.
Astfel, înflorirea are loc de timpuriu (decembrie-februarie) pentru ca zambilele să poată fi scoase pe piață sau dăruite.
Despre zambile plantate în grădină se știe că acestea înfloresc în martie aprilie, sunt polenizate de insectele atrase de parfumul florilor.
2. Zambile - curiozități și utilitate
Când vorbim de îngrijire zambile ne putem referi la:
- îngrijirea florilor
- îngrijirea bulbilor
- asigurarea condițiilor optime ale solului
- udarea corespunzătoare
- menținerea condițiilor de mediu.
Astfel, când te ocupi de zambile cu plantare și îngrijire ți cont și de mărimea bulbilor, și de speciile alese în vederea obținerii florilor preferate.
După cum se păstrează bulbii de zambile vei putea obține cele mai bune rezultate în producția florilor tăiate sau la ghiveci.
Plantarea zambilelor se poate realiza:
- în câmp
- în grădină
- în sere
- în solarii.
Plantarea în câmp sau în grădină se realizează înainte de venirea înghețului. De asemenea, plantarea în sere sau solarii se poate realiza în octombrie-noiembrie, de regulă în ghivece.
cultivarea zambilelor în sere se realizează în vederea obținerii plantelor înflorite de timpuriu sau în extrasezon. Astfel, vei fi cu un pas înaintea tuturor dacă te ocupi de plantarea în spații protejate.
Informații despre zambile
Această plantă provenită din zona Mediteraneană s-a cultivat mai târziu în Franța. Aici este folosită în parfumerie.
De regulă, se cultivă pentru florile sub formă de ciorchine care sunt puternic parfumate și apreciate pentru culorile lor. Există aproximativ 2000 de soiuri care derivă din cele sălbatice. Dintre acestea, s-au obținut parte de soiuri prin hibridizare sau încrucișări genetice spre a obține plante cu noi proprietăți.
În trecut se păstrau cu mare grijă bulbii de zambile în casele oamenilor gospodari care își puteau măsura averea prin numărul bulbilor.
De modul cum se îngrijesc zambilele depinde reușita obținerii celor mai frumoase și bogate flori, implicit profitabilitatea unei posibile afaceri.
Dacă vrei să înmulțești zambila prin semințe ai nevoie de răbdare până la înflorirea acesteia. Astfel, după 5-6 ani îți poți satisface dorința de a vedea o zambilă înflorită.
Forțarea bulbilor sau plantarea acestora în extrasezon se realizează în vederea obținerii florilor de timpuriu (chiar de la Crăciun). În prima perioadă se țin ghivecele la loc întunecos și răcoros (aproximativ 10 grade) pentru buna dezvoltare a plantelor, după care se scot la lumină pentru a crește tijele florale. De asemenea, substratul de plantare este important, ca și udarea periodică. Prin urmare, nivelul căldurii și luminii determină ritmul înfloririi zambilelor.
Dacă vrei să știi totul despre zambilă este important să afli că aceasta este, pe lângă frumusețea și parfumul florilor, o plantă care conține substanțe toxice. Din acest motiv nu se consumă niciuna dintre părțile plantei. Bulbul este cea mai toxică parte, pentru care nu se va da spre consum animalelor. Contactul cu pielea poate provoca diferite reacții alergice (înroșire, mâncărime, inflamație).
Printre alte flori de primăvară se evidențiază una sub formă de ciorchine care are un parfum dulce, oriental și care te atrage prin frumusețea culorilor.
Există o mulțime de culori și nuanțe de zambile: galben, roz, albastru, alb, crem, violet, ciclam.
Una din cele mai iubite și apreciate flori de primăvară colorează frumos grădinile sau camera în care sunt așezate.
Dacă în unele zone zambila este considerată floarea nunții, în altele se extrage parfum, la noi se cultivă pentru frumusețea și mirosul florilor. În Olanda și în Franța zambila se cultivă pentru obținerea parfumurilor și nu numai. Deoarece știința este permanent interesată de noi descoperiri și sunt create specii care mai de care mai interesante și cu mai multe flori pe tija florală, oamenii se pot bucura de o mulțime de varietăți de flori. Zambila se utilizează și în aranjamente florale combinate, și în cele simple, alături de verdeață și obiecte decorative specifice primăverii. Deoarece floarea de zambilă denotă prospețime, gingășie și simplitate este important să o valorizezi prin amplasarea ei în camera în care îți desfășori activitatea zilnică. Pentru 1 și 8 martie zambila reprezintă cadoul perfect și constituie unul din cele mai frumoase mărțișoare oferite doamnelor și domnișoarelor.
În industria cosmetică zambila se utilizează pentru producerea unor uleiuri esențiale. Acestea ajută la detensionarea mușchilor feței, gâtului și chiar umerilor, are efecte benefice asupra pielii și se poate folosi în aromaterapie. Specialiștii în domeniu afirmă că aromaterapia ajută la sporirea stimei de sine și creativității, implicit la creșterea randamentului în activitățile zilnice.
În concluzie, dacă vrei să cultivi aceste minunate plante, ține cont de informațiile expuse în acest articol și zambilele tale îi vor bucura și inspira și pe cei apropiați.