Cel puțin cinci persoane au murit după ce râurile s-au revărsat în urma unor ploi torenţiale în regiunea centrală italiană Toscana, au anunţat vineri autorităţile locale, în timp ce furtuna Ciaran continuă să lovească vestul Europei.
Pompierii au efectuat zeci de intervenţii în jurul oraşelor Florenţa, Pistoia, Pisa şi Prato pentru a salva automobiliştii blocaţi în vehiculele lor în tuneluri inundate sau din cauza copacilor căzuţi pe şosea.
Existau temeri că râul Arno ar putea ieşi din matcă în oraşul istoric Florenţa, dar guvernatorul Eugenio Giani a declarat că nivelul maxim al apelor a fost înregistrat în jurul orei locale 10:20 a.m. (11:20, ora României) fără incidente majore. Cu toate acestea, Giani a declarat că numărul morţilor a crescut la cinci, după ce viitura a măturat maşini şi a forţat oamenii să evacueze etajele inferioare ale clădirilor, relatează Reuters, citat de News.ro.
Un pod s-a prăbuşit în apropiere de oraşul Pistoia, provocând moartea a două persoane.
O altă persoană a murit în oraşul Rosignano.
Celelalte două victime erau persoane în vârstă care locuiau în orăşelul Montemurlo, potrivit presei italiene. Localnicii au început să golească casele, pivniţele şi garajele invadate de apele noroioase, aruncând pe trotuar mobila şi aparatele electrocasnice acoperite de noroi, potrivit unui fotograf care lucrează pentru AFP, potrivit Agerpres.
"Peste 200 de litri de ploaie pe metrul pătrat au căzut în trei ore", a declarat Luigi D'Angelo, care conduce eforturile de salvare ale Protecţiei Civile.
O altă persoană a fost dată dispărută în regiunea Veneto din nord-estul ţării, a spus guvernatorul local, citat de Sky TG24.
Guvernatorul Toscanei a declarat că există probleme în jurul a două râuri mari din zonă, Bisenzio, la nord de Florenţa, şi Ombrone, în partea de sud a regiunii.
La Florenţa, "situaţia este critică", a avertizat primarul Dario Nardella pe X. Râul Arno, care traversează capitala Toscanei, ar urma să atingă vineri la prânz nivelul maxim de inundaţie.
Trei spitale din regiune au fost afectate de inundaţii. Traficul feroviar este perturbat, mii de persoane au rămas fără curent electric, iar şcolile sunt închise în comunele rurale.
Mii de angajaţi ai protecţiei civile, pompierilor şi carabinierilor au fost mobilizaţi în lupta împotriva inundaţiilor, alături de întăriri din regiunile învecinate.
Guvernul italian a declarat stare de urgenţă pentru regiunea Toscana, afectată de inundaţii, alocând inițial 5 milioane de euro pentru zonele cele mai afectate, a declarat vineri premierul Giorgia Meloni, potrivit Reuters.
"Aş dori să exprim profunde condoleanţe în numele meu şi al guvernului pentru victime", a declarat premierul Giorgia Meloni într-un comunicat.
Alertele meteorologice au rămas în vigoare în mai multe regiuni italiene, iar unele şcoli au fost închise, după o săptămână în care ţara a fost lovită de vânt puternic şi ploi abundente.
Alerta portocalie pentru precipitaţii şi vânt puternic este în vigoare până la ora 18:00 (17:00 GMT), fiind aşteptate noi precipitaţii în Toscana, în regiunea Romei şi în provinciile sudice, inclusiv în Sicilia şi Sardinia.
Furtuna a afectat şi Veneţia (nord-est), unde două persoane sunt date dispărute, potrivit mass-media locale.
Nivelul fluviului Po (Pad), cel mai mare din nordul Italiei, a crescut cu un metru în 24 de ore, apropiindu-se de pragul critic.
Furtuna Ciaran a fost generată de un curent puternic care a venit dinspre Atlantic, dezlănţuind ploi abundente şi vânturi furioase ce au provocat deja inundaţii puternice în Irlanda de Nord, în unele părţi ale Marii Britanii, în Belgia, Olanda şi Franţa, toate aceste evenimente soldându-se cu cel puţin şase morţi până joi, fără a-i pune la socoteală şi pe cei din Italia.