Furtuna Ciaran a făcut ravagii în vestul Europei, cu vânt de 200 km/h și valuri de 20 de metri (Video)

Furtuna Ciaran a făcut ravagii în vestul Europei, cu vânt de 200 km/h și valuri de 20 de metri (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Furtuna Ciaran s-a abătut asupra vestului Europei cu vânturi puternice de peste 200 km/h şi ploi abundente, omorând cel puțin 6 persoane şi obligând autorităţile să închidă aeroporturile, căile ferate, serviciile de feribot şi şcolile.

În Franţa, furtuna Ciaran a ucis 2 persoane şi a lăsat 1,2 milioane de familii fără electricitate, joi, când mai multe zone din regiunile Bretania şi Normandia au fost plasate sub incidenţa unui cod roşu de vânturi puternice, iar pentru restul teritoriului francez din nord-vestul ţării a fost emis un cod portocaliu.

În departamentul Finistere din Bretania, unde vânturi ce au atins viteza de 207 k/h au fost înregistrate în localitatea Pointe du Raz, două persoane au fost accidentate uşor şi traficul rutier este în continuare interzis până la noi dispoziţii, a anunţat prefectul local, Alain Espinasse, pentru postul radiofonic RTL.

De asemenea, valuri ce au atins înălţimea de 20 de metri au fost raportate în zonele de coastă.

"Repet: staţi acasă!", le-a transmis localnicilor prefectul Alain Espinasse.

Ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune, a declarat pentru postul radiofonic FranceInfo că un şofer de camion a murit în departamentul Aisne, la nord-est de Paris, după ce un copac s-a prăbuşit peste vehiculul său.

ADVERTISING

„Asta arată că şi în regiunile care nu se află sub un cod roşu există un risc foarte mare pe drumuri", a adăugat ministrul Beaune.

Un al doilea deces a fost raportat în Le Havre, potrivit autorităţilor. Este vorba de un bărbat în vârstă de 70 de ani, care a murit după ce a căzut de la balcon. Bărbatul a căzut în gol, de la o înălţime de 5 metri. Potrivit presei locale, o rafală violentă de vânt a smuls balustrada balconului în timp ce bărbatul încerca să închidă obloanele.

Ministrul Energiei din Franţa, Agnes Pannier-Runacher, a declarat pe reţeaua de socializare X că furtuna Ciaran a lăsat 1,2 milioane de locuinţe fără electricitate.

ADVERTISING

Potrivit AFP, pe lângă vânturile deosebit de puternice, Meteo-France a emis şi o avertizare pentru "un episod ploios care aduce cantităţi importante de precipitaţii într-un timp scurt peste soluri deja saturate".

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat miercuri seară numeroaselor mesaje ale autorităţilor care îndeamnă la prudenţă în faţa acestui eveniment climatic. "Nu vă asumaţi niciun risc. Rămâneţi acasă şi încercaţi să aflaţi veşti despre cei dragi care au rămas izolaţi", a scris preşedintele Macron, într-un mesaj distribuit pe reţelele de socializare.

Căderile de copaci provocate de rafalele violente de vânt au fost cauza unor accidentelor mortale şi în Belgia, unde au fost două victime. În oraşul flamand Gent, un copil de 5 ani care se juca afară a fost rănit de crengile căzute şi a murit la spital câteva ore mai târziu. Într-un incident separat, o femeie în vârstă de 64 de ani, venită în vizită din Germania, a fost de asemenea ucisă într-un parc din oraş. Fiica ei, în vârstă de 31 de ani, a fost grav rănită.

ADVERTISING

Căderea unor copaci a provocat, de asemenea, moartea unei femei în capitala spaniolă Madrid şi a alteia în sudul Olandei, au declarat serviciile locale de urgenţă şi poliţia.

Potrivit Reuters, în Marea Britanie, Insulele Canalului s-au aflat printre cele mai afectate regiuni, iar BBC a raportat că vânturile puternice au spart mai multe ferestre şi au smuls acoperişul de pe o casă din insula Jersey, forţând câteva familii să se refugieze în hoteluri din apropiere.

Sudul Angliei a fost şi el grav afectat, cu multe şcoli închise, iar agenţiile de intervenţie şi salvare pe mare i-au îndemnat pe localnici să stea departe de regiunile costiere.



Compania aeriană olandeză KLM a anulat zeci de zboruri spre şi dinspre aeroportul Schiphol din Amsterdam pentru ziua de joi.

Met Office din Regatul Unit a precizat că Ciaran este o furtună de toamnă "destul de normală", dar a precizat că, potrivit unor proiecţii climatice, frecvenţa şi intensitatea unor astfel de furtuni ar putea creşte uşor în timpul iernii britanice.

Conform AFP, evenimentele meteorologice extreme (cicloane, canicule, inundaţii, secete) sunt fenomene naturale. Însă schimbările climatice provocate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane pot să le amplifice.

Şi la noi 27 de județe intră sub cod galben. Urmează două zile cu rafale de vânt chiar și de 110 km/h


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇