Război Israel-Hamas Atacuri intense în Gaza, pământul s-a cutremurat. Netanyahu anunță că a început a doua etapă a războiului. Apel urgent către cetățeni (Foto & video)

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span> Atacuri intense în Gaza, pământul s-a cutremurat. Netanyahu anunță că a început a doua etapă a războiului. Apel urgent către cetățeni (Foto & video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Lupte terestre și bombardamente aeriene au făcut ravagii, sâmbătă, în două sectoare din Fâşia Gaza, izolată de lume din cauza opririi telecomunicaţiilor şi a Internetului, anunță brigăzile Ezzedine Al-Qassam, aripa militară a Hamas. La rândul său, armata israeliană a confirmat incursiunile nocturne în teritoriul palestinian, precizând că a ucis doi lideri ai grupării Hamas. Totodată, tancurile sale rămân pe poziții.

Într-una dintre cele mai intense nopți de bombardament până acum, forțele israeliene au lovit de pe pământ, din aer și de pe mare nu mai puțin de 150 de ținte subterane în zonele din nordul Fâșiei Gaza.

Aproximativ o sută de avioane de luptă au fost implicate în acest atac, care s-a soldat cu moartea șefului forțelor aeriene ale Hamas, Issam Abu Rukbeh, dar și cu decesul comandantului forțelor navale ale grupării Hamas, care a supravegheat o încercare de infiltrare în Israel cu câteva zile în urmă. Iar atacurile continuă.

Până acum, în acest conflict militar au pierit cel puţin 29 de jurnalişti, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). Bilanțul mai arată că 229 de ostatici - israelieni, persoane cu dublă cetăţenie sau străini - au fost luaţi ostatici în Fâşia Gaza de către Hamas, care a eliberat patru femei. De asemenea, forţele armate israeliene au transmis că au pierdut 311 militari de la începutul conflictului. Iar potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 7.326 de persoane, majoritatea civili - inclusiv peste 3.000 de copii - au fost ucise în Fâşia Gaza în bombardamente israeliene de represalii de la 7 octombrie încoace.

Iar protestele pro-palestiniene continuă. Mii de manifestanţi sunt aşteptaţi pe străzi, sâmbătă, în Marea Britanie, după ce oamenii au ieșit din nou în stradă în Iordania, Tunisia, Irak, în timp ce Grand Central Terminal din New York a fost parţial închis.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 28 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Hamas e gata pentru un schimb de prizonieri - Liderul Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat că este gata să încheie "imediat" un schimb de ostatici pe care mişcarea sa îi are pentru "toţi prizonierii palestinieni" încarceraţi de Israel. "Suntem gata să încheiem imediat un schimb pentru eliberarea tuturor prizonierilor din închisorile inamicului sionist în schimbul tuturor ostaticilor aflaţi în mâinile rezistenţei", a declarat Sinwar într-un comunicat difuzat de mişcarea palestiniană.
  • Netanyahu anunță că a început a doua etapă a războiului - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiuluis, cu scopul de a distruge armata și guvernul Hamas și de a elibera ostaticii reținuți în Gaza. „Luptătorii noștri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic și să asigure existența țării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu. Premierul a confirmat, de asemenea, că a vorbit cu familiile ostaticilor deținuți de Hamas și a spus că le-a promis că va epuiza toate opțiunile pentru a-i aduce înapoi pe cei dragi lor.
  • Operaţiune terestră în Fâşia Gaza - Forţele israeliene desfăşoară în prezent o operaţiune terestră în Fâşia Gaza, anunţă şeful Statului Major al armetei israeliene, locotenent-generalul Herzi Halevi. ”Există mai multe etape într-un război. Noi trecem la următoarea. Forţele noastre desfăşoară în prezent o operaţiune terestră în Fâşia Gaza. Cei mai buni ofiţeri şi soldaţi, bine antrenaţi şi pregătiţi, sunt desfăşuraţi în prezent în Fâşia Gaza”, anunţă el.
  • Hamasul cere eliberarea tuturor palestinienilor încarceraţi - Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a luat peste 220 de ostatici într-un atac sângeros în Israel, la 7 octombrie, cere eliberarea deţinuţilor încarceraţi în Israel în schimbul eliberării ostaticilor. ”Preţul de plătit pentru numărul mare de ostatici ai inamicului care se află pe mâna noastră este golirea închisorilor de toţi deţinuţii palestinieni”, anunţă un purtător de cuvânt al aripii armate a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, Abu Obeida. El face acest anunţ într-o înregistrare video difuzată de postul de televiziune Al-Aqsa, care aparţine Hamas.
  • Internet prin Starlink - Miliardarul Elon Musk, CEO-ul Starlink, a promis pe reţeaua sa de socializare X să furnizeze ”tuturor organizaţiilor umanitare recunoscute internaţional” acces la Internet prin satelit Starlink. Detalii AICI.
  • Pământul în Gaza s-a cutremurat - Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că războiul împotriva mişcări islamiste Hamas "a intrat într-o nouă fază", după o noapte de bombardamente intense şi o incursiune terestră a armatei israeliene în Fâşia Gaza. "Am intrat într-o nouă fază în război. Ieri, pământul în Gaza s-a cutremurat", a spus Gallant într-un mesaj video. Relatările din Fâşia Gaza vorbesc într-adevăr despre scene ca după cutremur în urma bombardamentelor israeliene violente din noaptea de vineri spre sâmbătă, cu clădiri puse la pământ şi cratere în şosele.
  • Apel urgent către cetățenii din Gaza - Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a lansat un „apel urgent" către cetățenii din nordul Fâșiei Gaza și din orașul Gaza să se mute imediat spre sud. El a spus că aceștia vor putea să se întoarcă la casele lor atunci când „ostilitățile intense se vor încheia".
  • ”Bombă cu ceas” - Preşedintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi a avertizat în legătură cu extinderea conflictului din Gaza, declarând că regiunea riscă să devină o "bombă cu ceas". "Am avertizat despre extinderea conflictului. Regiunea va deveni o bombă cu ceas având impact asupra tuturor", a subliniat Sisi, vorbind la o conferinţă.
  • Hamas a primit lista de ostatici ruşi pe care e gata să-i elibereze: Musa Abu Marzouk, membru responsabil cu relaţiile externe al grupării, a declarat pentru Ria Novosti: ”Din partea rusă am primit o listă de cetăţeni care au dublă cetăţenie. Suntem foarte atenţi la această listă şi o vom trata cu atenţie, deoarece privim Rusia ca pe cel mai drag prieten al nostru”, a spus el. Potrivit lui Marzouk, lista conţine în total opt nume pe care Hamas le tratează ”ca oaspeţi” şi a adăugat că ”de îndată ce îi vom găsi, îi vom elibera”.
  • Palestinienii își numără morții: Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlat de Hamas, a anunțat că 42 de corpuri neînsuflețite au fost recuperate în urma atacurilor aeriene israeliene din timpul nopții, ridicând numărul total al morților palestinieni la 7.703.
  • Riscurile blackout-ului: Faptul că Fâșia Gaza este ruptă de restul lumii, după ce Internetul și telecomunicațiile au fost tăiate, provoacă îngrijorări. ”Această decuplare de la accesul la informaţii riscă să servească drept acoperire a unor atrocităţi în masă şi să contribuie la o impunitate a încălcării drepturilor omului”, avertizează într-un comunicat Deborah Brown de la Human Rights Watch (HRW). ”Am pierdut contactul cu personalul nostru din Fâşia Gaza, cu instituţiile sanitare, agenţii de sănătate şi restul partenerilor noştri umanitari de pe teren. Acest asediu provoacă îngrijorări grave asupra riscurilor imediate la adresa sănătăţii pacienţilor vulnerabili”, scrie pe X directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  • Elon Musk, îndemnat să instaleze Starlink deasupra Fâşiei Gaza: Utilizatorii îi cer miliardarului Elon Musk să instaleze Starlink deasupra Fâşiei Gaza, care să permită comunicarea cu restul lumii a locuitorilor enclavei palestiniene, unde Internetul a fost tăiat şi unde Israelul a lansat bombardamente ”fără precedent”. Hashtagul #StarlinkForGaza s-a răspândit rapid pe rețeaua X, deținută de Elon Musk, fiind inclus în peste 3,74 de milioane de mesaje.
  • Atac asupra unor luptători Hezbollah: O dronă a armatei israeliene a atacat un grup de luptători Hezbollah care au încercat să lanseze rachete antitanc din Liban spre teritoriul israelian, sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Hezbollah a confirmat că unele dintre pozițiile sale militare au fost țintite în zona Rosh HaNikra, aproape de granița cu Israel.
  • Bombardamente intense, haos total: Nordul Fâșiei Gaza și orașul Gaza se confruntă în continuare cu bombardamentele intense din partea Israelului, raportează corespondentul BBC de la fața locului, Rushdi Abualouf, care a descris situația drept ”un haos total”. Un post de radio local, care încă transmite, a raportat explozii masive în patru zone din nord, spunând că sunt la o scară și intensitate nemaivăzute până acum. Jurnalistul BBC a mai precizat că nu există nicio cale de comunicare cu autoritățile locale și spitalele, așa că nu există o actualizare a bilanțului privind numărul de victime. Dar oamenii sunt extrem de îngrijorați de ceea ce se va întâmpla când Israelul va începe următoarea etapă a ofensivei sale terestre.
  • Oameni găsiți sub dărâmături: Zeci de corpuri neînsuflețite au fost recuperate de sub dărâmături, sâmbătă, în urma atacurilor aeriene israeliene de peste noapte în nordul Fâșiei Gaza, potrivit serviciilor locale de salvare. Acestea ar fi fost transportate la spitalul Beit Lahia din nordul regiunii, conform informațiilor obținute de publicația Haaretz. De asemenea, atacurile nocturne ar fi distrus sute de cădiri din nordul regiunii, iar un bărbat palestinian în vârstă de 40 de ani ar fi fost împușcat și ucis de un israelian într-un sat din apropierea orașului Nablus, în timp ce culegea măsline, după cum a raportat Ministerul Sănătății Palestinian. Informațiile nu au putut fi încă verificate din surse independente.
  • Cel mai recent bilanț: Potrivit armatei israeliene, 229 de ostatici - israelieni, persoane cu dublă cetăţenie sau străini - au fost luaţi ostatici în Fâşia Gaza de către Hamas, care a eliberat patru femei. De asemenea, forţele armate israeliene au transmis că au pierdut 311 militari de la începutul conflictului. Iar potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 7.326 de persoane, majoritatea civili - inclusiv peste 3.000 de copii - au fost ucise în Fâşia Gaza în bombardamente israeliene de represalii de la 7 octombrie încoace.
  • Al doilea grup de luptă naval al SUA, în Mediterană: Americanii au desfășurat al doilea grup naval - portavionul USS Eisenhower și navele de atac care-l însoțesc - în Marea Mediterană, consolidând și mai mult prezența militară a SUA în contextul preocupărilor privind un conflict cu potențial escaladant cu Iranul și Hezbollah, conform informațiilor primite pe surse de Haaretz. Amintim că deja grupul de atac cu portavionul USS Gerald R Ford a fost desfășurat în această lună, în Marea Mediterană.
  • Încă un lider Hamas a fost ucis în ultimele 24 de ore: Israelul a declarat că l-a eliminat pe comandantul forțelor navale ale grupării Hamas, care a supravegheat o încercare de infiltrare în Israel cu câteva zile în urmă, potrivit Haaretz.
  • Apelul lui Erdogan: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut sâmbătă Israelului să “oprească imediat această nebunie” și să înceteze “atacurile” asupra țintelor din Gaza, într-o postare pe rețeaua X, fosta Twitter, după ce forțele israeliene și-au intensificat loviturile asupra teritoriului palestinian.
  • Ajutor umanitar: “Ne extindem efortul umanitar, vom aduce mai multe camioane cu apă și medicamente astăzi. Cetățenii din Gaza care s-au mutat în sudul Fâșiei Gaza, care este o zonă protejată, vor primi asistență”, a transmis purtătorul de cuvânt al forțelor militare israeliene, Daniel Hagari.
  • Forțele terestre israeliene încă sunt în Gaza: Purtătorul de cuvânt al forțelor militare israeliene, Daniel Hagari, a transmis că armata ”se luptă cu un inamic mai slab” și a confirmat pătrunderea în timpul nopții în nordul Fâșiei Gaza, precizând totodată că soldații israelieni încă se află acolo și nu s-au retras, așa cum s-a întâmplat anterior. Hagari a informat că nu au existat victime în rândul forțelor israeliene și că raidul extins a implicat forțe de infanterie, blindate, de inginerie și artilerie în cooperare cu Forțele Aeriene. Forțele armate israeliene au publicat și un video cu tancurile sale din teritoriul palestinian, însă nu a fost încă verificată veridicitatea imaginilor din alte surse independente.
  • Sirenele sună în localitățile de la graniță: Comunitățile din ambele părți ale graniței sunt îndemnate să se adăpostească.
  • Israelul a atacat în forță în timpul nopții: “Aproximativ o sută de avioane de luptă” au fost folosite în bombardamentul din Gaza din timpul nopții, care a distrus sute de ținte Hamas, potrivit șefului Operațiunilor Forței Aeriene Israeliane, generalul Gilad Keinan. Într-o postare pe rețeaua de socializare X, fosta Twitter, se precizează că scopul forței aeriene este “clar - să distrugă tot ce a fost atins de mâna Hamas”.
  • 150 de ținte subterane lovite: Forțele israeliene au declarat că, într-una dintre cele mai intense nopți de bombardament până acum, au lovit 150 de ținte subterane în părțile de nord ale Fâșiei Gaza, inclusiv ceea ce au numit ”tuneluri teroriste, spații de luptă subterane și alte infrastructuri”.
  • Șeful forțelor aeriene ale Hamas a fost ucis: Issam Abu Rukbeh a fost omorât într-un raid aerian, acesta fiind responsabil de gestionarea dronelor, a sistemelor de detectare aeriană, a deltaplanelor și a apărării aeriene ale grupării, anunță Forțele de Apărare Israeliene și serviciile de securitate Shin Bet. Acesta ar fi jucat un rol în planificarea și executarea atacului din 7 octombrie al Hamas.
  • Ținte Hezbollah din Liban atacate: Forțele militare israeliene au declarat că au lovit inclusiv câteva ținte ce aparțin infrastructurii militare a Hezbollah în Liban, ca răspuns la tirurile de ieri care au vizat Israelul și au aterizat pe teritoriul sirian.
  • Protestele sunt interzise: Poliția a anunțat că nu va permite ca un protest privind eșecurile care au dus la atacul Hamas din 7 octombrie să aibă loc sâmbătă seară în fața reședinței premierului Benjamin Netanyahu din Cezareea.
  • Hamas promite că va răspunde pe măsură: Gruparea Hamas a declarat sâmbătă că militanţii săi din Fâșia Gaza sunt pregătiţi să facă faţă atacurilor israeliene cu "toată forţa", după ce armata israeliană şi-a extins atacurile aeriene şi terestre asupra enclavei palestiniene, scrie Reuters.
  • Israelul a intensificat atacurile în Gaza: "Ne confruntăm cu incursiuni terestre israeliene în Beit Hanoun (nord) şi al-Boureij (centru). Lupte grele sunt în desfăşurare", a declarat vineri seara într-un comunicat aripa militară a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam. "În ultimele ore am intensificat atacurile în Gaza", au declarat și Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) într-un comunicat. "Forţele aeriene atacă pe scară largă ţinte subterane şi infrastructura teroristă, foarte semnificativ. În continuarea activităţii ofensive pe care am desfăşurat-o în ultimele zile, forţele terestre extind activitatea terestră în această seară", a anunţat armata israeliană.
  • Cer roșu de la bombardamente și atacuri: Vineri noapte, cerul de deasupra Fâşiei Gaza, unde locuiesc circa 2,4 milioane de locuitori defavorizaţi, era roşu şi portocaliu, în flăcări de explozii şi de culorile incendiilor declanşate de lovituri, potrivit imaginilor transmise în direct de AFP. Aceste lovituri, pe care armata israeliană a anunţat vineri că le-a intensificat "într-o manieră foarte semnificativă", au atins o amploare nemaiîntâlnită de la începutul războiului declanşat de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian în urmă cu trei săptămâni, potrivit televiziunii publice israeliene Kan. Enclava palestiniană este ruptă de lume, Internetul și comunicațiile fiind oprite.
  • Jurnaliști uciși: În războiul dintre Israel şi Hamas au fost ucişi până acum cel puţin 29 de jurnalişti, a transmis Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). "Acest bilanţ mortal este dublat de hărţuiri, reţineri şi alte obstacole în calea relatărilor din zone care includ Cisiordania şi Israel. În timp ce redacţiile de ştiri pierd contactul cu echipele şi reporterii lor din Gaza, care sunt martori independenţi pentru a furniza informaţii despre evoluţiile şi bilanţul uman al acestui război, lumea pierde o fereastră către realitatea tuturor părţilor implicate în acest conflict", a avertizat CPJ.
  • Protestele pro-palestiniene continuă: Demonstraţii pro-palestiniene au avut loc, vineri, pe străzile din Iordania, Tunisia şi Irak iar Grand Central Terminal din New York a fost parţial închis din cauza susţinătorilor palestinienilor. De asemenea, Poliţia se aşteaptă ca aproximativ 100.000 de persoane să se alăture unei demonstraţii la Londra, sâmbătă, cerând încetarea focului în războiul dintre Israel şi Hamas, iar alte mitinguri vor fi organizate în alte părţi din Marea Britanie, inclusiv la Manchester şi Glasgow, potrivit AP. Aproximativ 200 de cetăţeni britanici rămân în Gaza.
  • Americanii, sfătuiți să plece din Liban: Departamentul de Stat al SUA îi sfătuieşte pe americanii aflaţi în Liban "să plece acum, cât timp zborurile comerciale rămân disponibile, ca urmare a situaţiei imprevizibile în materie de securitate" din regiune.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇