Amenajarea holului: cum îl transformi pas cu pas în elementul central al locuinței tale

Amenajarea holului: cum îl transformi pas cu pas în elementul central al locuinței tale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Holul reprezintă calea de acces dintr-o încăpere în alta sau spațiul care permite pătrunderea în afara sau în interiorul locuinței, în funcție de designul acesteia. Cu toate acestea, amenajarea holului nu primește atât de multă atenție precum restul încăperilor. Deși holurile sunt adesea neglijate, cei care vizitează locuința respectivă își pot forma rapid o părere despre personalitatea proprietarului.

De asemenea, holurile îndeplinesc un rol funcțional esențial, deoarece aici sunt depozitate încălțămintea, accesoriile și îmbrăcămintea pentru exterior, deci amenajarea trebuie gândită în așa fel încât să acopere nevoile de depozitare în concordanță cu fiecare sezon. Mai mult, rolul practic specific holurilor trebuie împletit cu cel de ordin estetic. Cu puțină imaginație și idei care să te inspire ai putea chiar să transformi un banal hol într-o cameră suplimentară, în care să-ți primești musafirii sau să te relaxezi cu o carte în mână. 

1. Amenajarea holului trebuie să respecte designul locuinței? - Ce te sfătuiesc experții

Amenajarea holului oferă indicii referitoare la designul celorlalte încăperi, deci este de preferat să integrezi aici materiale, culori și elemente decorative care să creeze continuitate vizuală. De asemenea, evită să comiți greșeala pe care o fac majoritatea oamenilor și anume să încarci holul cu lucruri care nu îți sunt de folos doar pentru a elibera restul casei. Nu faci decât să favorizezi un ambient încărcat și o senzație de sufocare, fapt care va face o impresie neplăcută oricărei persoane care îți va călca pragul. 

ADVERTISING

Amenajarea holurilor trebuie să rezoneze cu designul care definește întreaga casă. Doar așa obții o imagine vizuală coerentă și de bun gust. Iată așadar, câteva idei de amenajare a holului care te ajută să respecți stilul locuinței, fără a încărca inutil calea de acces. 

  • Stilul modern, ideal pentru holurile mici 

Designul modern este tot mai popular datorită simplității caracteristice. Din acest motiv, elementele specifice stilului modern pot fi integrate cu succes în proiectul de amenajare a unui hol îngust, unde spațiul nu e foarte generos. 

Astfel, te poți orienta către piese de mobilier cu linii simple, în nuanțe neutre și eventuale inserții metalice. Fiind vorba despre amenajarea unui hol mic va trebui să păstrezi obiectele decorative pentru alte camere. Aici te poți rezuma la cel mult câteva rame de fotografii sau un tablou. 

  • Stilul clasic pentru un ambient elegant 

Holurile amenajate în concordanță cu stilul clasic sunt definite de piese de mobilier din lemn, nuanțe de maro, crem, bej sau alb și oglinzi de perete cu rame în relief și accente aurii. 

  • Stilul rustic pentru un ambient ,,tradițional’’ 

Dacă locuința ta este descrisă de stilul rustic, atunci amenajarea holului de la intrare în casa trebuie să respecte aceleași reguli. Acest tip de design se remarcă prin mobilier din lemn natural sau piatră cu aspect nefinisat, pe care le poți pune în valoare cu ajutorul unor corpuri de iluminat, cuiere și spații pentru depozitare create din fier forjat. Modelele de holuri amenajate în stil rustic sunt puse în valoare de lambriurile pentru pereți, tavanul cu grinzi din lemn, un covoraș țesut și cromatica dominată de nuanțe de alb, cărămiziu, maro, verde, crem sau bleu.
 

ADVERTISING
  • Stilul vintage imprimă spațiului un aer boem 

Dacă te afli în căutarea unei idei originale pentru amenajarea holului de la intrarea în casă, atunci te poți orienta către stilul vintage. Acesta se distinge prin aerul jucăuș, redat de culorile calde, de piesele de mobilier pictate, pereți acoperiți cu tapet care prezintă imprimeuri florale sau de cuierele de perete care au mânere deosebite. 

Indiferent de stilul în care alegi să-ți amenajezi holul din apartamentul sau casa ta este indicat să respecți câteva reguli elementare specifice tradiției Feng-Shui, care să atragă energia pozitivă în căminul tău. În primul rând, stabilește ordinea și organizează articolele și accesoriile astfel încât să eviți aglomerarea inutilă de obiecte care pot bloca fluxul de energie. Culorile predominante tradiției Feng-Shui sunt cele calde, precum nuanțele de albastru, verde, roșu, galben, alb, gri, bej, sau maro. Nu ezita să le integrezi în piesele de mobilier, cuiere, tablouri sau suportul pentru umbrele. De asemenea este de bun augur să așezi un covoraș la intrarea în casă, deci dacă spațiul îți permite caută un model în culori pământii, ideale căilor de acces intens populate. Nu în ultimul rând, energiile pozitive sunt atrase de oglinzi, dar ai grijă să nu le așezi pe peretele din fața ușii. 

2. Amenajarea holurilor în funcție de formă și dimensiuni – Reguli de organizare inteligentă pentru spațiu suplimentar

Proiectul de amenajare a holurilor trebuie să țină cont atât de designul locuinței, cât și de dimensiunea sau forma căii de acces respective. 

  • Trucuri utile potrivite amenajării holurilor mici 
ADVERTISING

Astfel, pentru amenajarea unui hol mic, designerii te încurajează să vopsești pereții și podeaua în nuanțe deschise. Cele mai practice soluții sunt plăcile mari și gresia. O alternativă interesantă sunt pereții vopsiți în alb și un perete de accent într-o culoare vie. 

Piesele de mobilier multifuncționale se numără printre cele mai inspirate idei de amenajare a holurilor mici. De exemplu, achiziționează o băncuță echipată cu spațiu pentru depozitare. De asemenea, poți recurge la piese care se prind de perete și care să-ți ofere mai mult spațiu liber pentru tranzit.  

  • Elemente decorative pentru holurile mari 

Deși detaliile ornamentale nu sunt tocmai destinate holurilor, totuși, acestea pot personaliza cu succes amenajarea unui hol mare. Poți achiziționa un corp de bibliotecă pentru depozitarea cărților, a unor ghivece interesante, a ramelor cu fotografiile de familie etc. Dacă ești fericitul proprietar al unui hol spațios, atunci îl poți transforma într-o încăpere intimă, destinată relaxării. Lângă corpul de bibliotecă ai putea așeza 1-2 fotolii sau, în funcție de cât spațiu ai la dispoziție, fie o comodă, fie o băncuță cu perne decorative. Nu uita de covorașul așezat în mijlocul holului, care asigură acel aer primitor și cald. Nu uita de oglinzi cu rame în relief sau plantele de mari dimensiuni.  

Dacă visezi la un colțișor numai al tău, altul decât camera de odihnă, atunci începe să regândești planul de amenajare a holului din casă. Cu puțină răbdare și surse care să te inspire îl poți transforma într-o încăpere de vis. Persoanele care dețin un open space sunt cele mai norocoase. Amenajarea unui hol open space îți permite să amplasezi o bibliotecă înaltă până la tavan, un dressing, două fotolii cu măsuță pe care să așezi o veioză ori o vază și nu în ultimul rând să personalizezi unul dintre pereți cu obiecte decorative. 

  • Luminozitatea în holurile lungi și înguste

Amenajarea holurilor înguste poate da bătăi de cap din cauza luminozității slabe. Este indicat să montezi un corp de iluminat principal pe tavan și alte câteva suplimentare. Spoturile sunt o idee practică și modernă prin care reușești să crești nivelul de luminozitate în planul de amenajare a unui hol lung și îngust. În plus, ia în calcul că nici spațiul disponibil nu îți oferă libertate de mișcare prea multă. De aceea, ordonează lucrurile în mod inteligent folosindu-te de cuiere de perete, cutii elegante, rafturi și pantofare verticale. Dacă ai de gând să montezi oglinzi, atunci plasează-le în fața unei surse de lumină. 

  • Organizarea holurilor lungi și înguste 

Persoanele care locuiesc la bloc știu cel mai bine ce înseamnă amenajarea unui hol lung și îngust, care permite accesul către fiecare cameră din apartament. În acest caz cele mai indicate sunt piesele închise pentru depozitarea pantofilor și a hainelor. Astfel, îți protejezi hainele de eventualele mirosuri care pot pătrunde din bucătărie în hol și, în plus, eviți disconfortul vizual asociat spațiilor supraîncărcate. 

Este recomandat să recurgi la aplice sau spoturi în jurul oglinzilor drept surse elegante și practice de iluminat. Pentru o amenajare interioară a holurilor lungi și înguste, cele mai potrivite sunt elementele verticale, începând de la oglinzi verticale mari și până la plăci de gresie dreptunghiulare, care împreună compun un echilibru vizual. În ceea ce privește aspectul cromatic, ai libertatea să optezi pentru nuanțe închise și tonuri deschise pentru accent. 

  • Amenajarea unui colț de relaxare în holul pătrat 

Dacă designul holului de la intrare este caracterizat de forma pătrată, atunci profită de acest aspect și transformă-l în spațiul tău preferat din toată locuința. Ai libertatea să așezi aici o măsuță chic de cafea, două fotolii, o comodă și mai multe rafturi pe care să așezi obiecte decorative. De asemenea, poți înfrumuseța holul cu ajutorul tablourilor, a unor perne decorative, un covoraș cu imprimeu inedit, o vază cu aspect aparte sau un perete de accent acoperit cu tapet. 

  • Idei de amenajare a unui hol lat 

Un hol lat îți oferă o infinitate de posibilități de amenajare, în funcție de stilul și personalitatea ta. Alege elemente care îmbină utilul cu plăcutul. Astfel, pe peretele opus cuierului poți aranja câteva rafturi pe care să le decorezi cu figurine în miniatură, rame de fotografii sau cărți. 

3. Amenajarea holului de la intrarea în apartament sau casă - Cum să schimbi calea de acces într-o încăpere nouă

Amenajarea holurilor trebuie gândită astfel încât să rezoneze cu tipul locuinței tale. Ideile de amenajare a holurilor de la intrarea într-un apartament promovează organizarea obiectelor cu ajutorul cuierelor, pantofarelor și suporturilor pentru umbrele, chei și alte accesorii. Este important ca hainele și pantofii să nu stea la vedere. În primul rând există riscul ca în acestea să se imprime fumul și mirosurile care vin din bucătărie. În al doilea rând, dacă toate acestea sunt expuse nu faci decât să încarci vizual calea de acces. 

Pentru a crea iluzia optică a unui spațiu mai mare, designerii te încurajează să mobilezi holul cu piese vopsite în alb și să aplici același tip de podea ca și în restul camerelor. Așează pe unul dintre pereți o oglindă de dimensiuni mari, simplă, de preferat fără ramă. Folosește un covor mic și subțire, iar corpurile de iluminat ar fi indicat să le montezi pe tavan. 

Dacă amenajarea holurilor în apartamentele blocurilor îi pune pe proprietari în dificultate, la casă lucrurile se simplifică simțitor. Nu ezita să înfrumusețezi calea de acces cu ajutorul unei băncuțe și o oglindă mare. Amenajarea holului de la intrarea în casă nu trebuie să se limiteze strict la piesele clasice de mobilier.  

În plus, un dulap de haine pe tot peretele, fotoliile, canapelele tip bancă, dulapurile de pantofi cu sertare, rafturile sau cuierele cu picior sunt și acestea idei utile pentru amenajarea holurilor în case. Sporește luminozitatea cu ajutorul unei lămpi sau a unei veioze cu picior pentru a crea un ambient intim. Nu te rezuma la nuanțe neutre, ci alternează-le cu accente de culoare, fie că este vorba despre un perete, perne decorative roșii sau un covoraș multicolor. 

Amenajarea holurilor mari reprezintă ocazia perfectă de a-ți crea un birou de lucru. Dacă muncești de acasă sau ai nevoie de un spațiu dedicat studiului, atunci căile de acces spațioase pot fi de partea ta. În funcție de dimensiunea spațiului, poți alege un birou mic, un scaun, un corp de iluminat și, eventual, un calorifer electric pentru sporirea confortului personal. Ține cont că holurile sunt mai răcoroase decât restul camerelor în care există calorifere, deci ia măsuri pentru a-ți crea mediul optim de studiu. 

De asemenea, poți aduce pe hol o măsuță, un fotoliu, un lampadar și câteva rafturi prinse de perete pe care să așezi cărțile de lectură, rame de fotografii, figurine în miniatură etc. Indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, poți fi fericitul proprietar al unei locuințe cu open-space. În cazul acestui stil de amenajare, holurile trebuie să cuprindă piese de mobilier și culorile care urmează designul livingului. 

Pentru pardoseală poți folosi gresie, iar pentru luminozitate poți recurge la corpuri de iluminat diferite față de cele prezente în camera de zi. Dacă ai în vedere un plan de amenajare a holului de la intrare dar nu ai o viziune clară asupra rezultatului, atunci poți începe lucrul de la regulile general valabile. 

Cromatica este dominată de nuanțe de alb - strălucitor, fildeș sau de tonuri pastelate de roz, galben sau bleu. Acestea amplifică luminozitatea și se armonizează cu restul încăperilor, indiferent de stilul designului. Pentru cei care preferă tapetul în loc de vopsea, designerii îi îndrumă către imprimeuri geometrice ori dungi verticale pentru holurile mari, respectiv dungi orizontale pentru spațiile mici. 

Dacă dispui de un hol mare, atunci poți face excepție de la regulă și poți introduce aici combinații de culori sau te poți axa doar pe nuanțe de gri, verde sau albastru. Pentru amenajarea holurilor înguste și late poți vopsi pereții în jumătatea de sus într-o nuanță deschisă, iar de la mijloc în jos poți aplica o culoare închisă. Obții un design aparte, care va scoate din banal holul și îl va mări din punct de vedere optic.  

La capitolul podele este esențial să investești în materiale rezistente la umiditate și trafic. Chiar dacă aspectul practic este prioritar atunci când alegi modelele potrivite de podea, acest lucru nu trebuie să te determine să neglijezi partea estetică. De exemplu, mozaicul sau gresia cu plăci mari sau piatră sunt câteva dintre opțiunile care conferă un aer elegant holului tău. Dacă ești adeptul stilului clasic, atunci mizează pe efectul pe care îl conferă parchetul clasic, cel laminat sau plăcile ceramice. 

În ceea ce privește luminozitatea, amenajarea holului de la intrare poate fi înfrumusețat cu spoturi, lampadare, lămpi sau lustre, în funcție de stilul casei și de rolul pe care îl va avea acest spațiu. Plasarea surselor de iluminat pe mai multe nivele va crea un ambient intim și plăcut, cu atât mai mult cu cât nu există ferestre prin care să pătrundă lumina naturală. De asemenea, o idee inspirată ar putea fi montarea unei oglinzi în care să se reflecte lumina. 

Iată așadar cum reușești cu ajutorul unui ghid simplu să oferi unui banal hol o înfățișare cu totul nouă, care să-i schimbe aspectul și funcționalitatea. Nu ai nevoie de investiții masive, ci de câteva reguli general valabile, chef de muncă, creativitate și alegerea inteligentă a pieselor care să rezoneze cu stilul casei și personalitatea ta. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇