Guvernatorul statului Rio de Janeiro, Cláudio Castro, a promis să riposteze împotriva crimei organizate după ce gangsteri paramilitari au lansat un atac fără precedent asupra sistemului de transport public din Rio, incendiind zeci de vehicule în ceea ce politicianul a numit „acte teroriste”.
Bandiţii ar fi dat foc la cel puţin 36 de autobuze şi autocare, patru camioane şi un tren, aparent ca represalii la uciderea de către poliţie a unui şef paramilitar de rang înalt, relatează The Guardian.
Acest episod dramatic de violenţă, chiar şi pentru un stat care are la activ zeci de ani de luptă cu criminalitatea care face mii de victime anul, a paralizat zone întregi din cel mai faimos oraş al Braziliei şi a forţat cel puţin 45 de şcoli să se închidă, afectând mii de elevi.
Presa locală a descris atacul interlopilor ca fiind unul dintre cele mai ample atacuri criminale din istoria oraşului Rio. Aceste acte de violenţă ar fi fost o răzbunare pentru uciderea unui şef paramilitar de rang înalt, Matheus da Silva Rezende, de către forţele speciale ale poliţiei.
El era cunoscut ca "Lordul Războiului", a declarat guvernatorul de dreapta al statului, în cadrul unei conferinţe de presă. Cotidianul O Globo a titrat: "Rio sub asediu", în timp ce Primăria i-a îndemnat pe cetăţeni să evite zonele afectate ca urmare a unui "eveniment de mare impact".
"Zona de vest este în flăcări", a scris pe Twitter Cecília Olliveira, specialist în securitate, fondatoarea unui grup de monitorizare a violenţei numit Fogo Cruzado.
Imagini distribuite pe reţelele de socializare au arătat zeci de pasageri încercând disperaţi să iasă dintr-un autobuz în timp ce infractorii se pregăteau să îi dea foc şi coloane groase de fum negru care se ridicau spre cer.
Atacurile ar fi avut loc în cel puţin nouă zone diferite - Cosmos, Campo Grande, Inhoaíba, Guaratiba, Madureira, Paciência, Santa Cruz, Sepetiba şi Recreio dos Bandeirantes - unde locuiesc aproximativ un milion de persoane.
Oficialii guvernamentali şi presa au atribuit violenţele miliţiilor - grupuri de tip mafiot cu legături politice, care au preluat controlul asupra unor porţiuni imense din Rio în ultimele două decenii şi care răspândesc teamă pe scară largă.
Anul trecut, Fogo Cruzado a afirmat că miliţiile - care au început ca grupuri de autoapărare comunitară formate din agenţi de poliţie şi gardieni de închisoare aflaţi în afara serviciului, înainte de a se transforma în mafii criminale - controlează în prezent o zonă de aproape aceeaşi mărime cu Birmingham, al doilea oraş ca mărime din Marea Britanie, unde locuiesc peste 1,7 milioane de oameni.
Guvernatorul Claudi Castro a declarat că 12 interlopi au fost arestaţi în legătură cu atacurile de luni şi vor fi acuzaţi de "acte teroriste". Însă experţii în securitate au descris atacurile drept o ofensivă lipsită de inhibiţii împotriva autorităţilor din Rio, care a scos la iveală eşecul guvernelor succesive de a ţine sub control crima organizată.