Ziua 608. Viktor Orban compară UE cu URSS, iar Kievul spune că toate armele din lume nu-i asigură acum victoria. Moldova blochează 22 de site-uri rusești

<span style="color:#990000;">Ziua 608</span>. Viktor Orban compară UE cu URSS, iar Kievul spune că toate armele din lume nu-i asigură acum victoria. Moldova blochează 22 de site-uri rusești

Ziua 608 de război a început cu atacuri mai moderate de ambele tabere față de cele care deveniseră obișnuință în ultimele săptămâni.

Notabile la primele ore ale dimineții erau exploziile auzite la Sevastopol, după un atac cu drone acvatice al forțelor ucrainene asupra flotei ruse din Crimeea, și avansul înregistrat de forțele Kremlinului pe frontul din Donețk, în jurul localității strategice Avdiivka, unde Moscova a trimis întăriri în ultimele zile.

Pe frontul diplomatic, Moscova își continuă turneul de forță prin vizita ministrului de Externe, Serghei Lavrov, în Iran. Iar aliatul lui Putin din inima UE, premierul ungar Viktor Orban, a comparat blocul comunitar cu Uniunea Sovietică, avertizând că nu va juca așa cum cântă Bruxelles-ul.

Kievul face noi apeluri spre partenerii occidentali să mențină ajutorul, insistând și pentru 2024 pentru un ajutor financiar cel puțin egal cu cel de anul acesta. În același timp, Guvernul ucrainean cere continuu sprijin militar, arătând că, în această fază a războiului, și dacă toată producția mondială de arme și muniții ar fi livrată Ucrainei, tot nu ar fi de ajuns pentru victorie.

ADVERTISING

Iar în România atacurile continue de peste Dunăre au dus la înființarea unei comisii care să rezolve cât mai urgent problema lipsei semnalului pentru telefonia mobilă și internet în Delta Dunării.

Situația pe front

  • Ofensiva rusă în Donețk - Forțele ruse par să fi preluat inițiativa ofensivei în Donețk, intensificând atacurile în apropiere de Avdiivka. Institutul pentru Studiul Războiului scrie în raportul zilnic că rușii au adus întăriri în zonă și ar fi reușit să avanseze chiar 2 kilometri în teritoriul controlat de ucraineni.
  • Explozii la Sevastopol - Explozii au fost auzite în primele ore ale zilei în Crimeea. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat ulterior că ar fi fost distruse în zona portului Sevastopol trei drone acvatice.
  • Bombardamente în Belgorod - Guvernatorul din Belgorod a anunțat că ucrainenii au lansat în jur de 50 de atacuri asupra a 12 sate din regiune. Nu au fost raportate victime.
  • Kievul cere arme să reziste, nu să câștige - Ministrul pentru Industrii Strategice din Ucraina a spus că întreaga producție mondială de arme nu poate acoperi nevoile forțelor Kievului: „Dacă iei toată producția de arme și muniții din lume, tot nu este de ajuns pentru acest război”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Orban atacă UE - Viktor Orban continuă atacurile din interior la adresa UE, după ce și-a atras criticile comunității în urma întâlnirii cu Putin de la Beijing: „Astăzi ies la lumină lucruri care ne amintesc de vremurile sovietice. Da, așa se întâmplă, istoria se repetă. A trebuit să dansăm cum ne-a cântat Moscova. Acum cântă Bruxelles-ul, dar acum noi dansăm așa cum vrem noi și, dacă nu vrem, nu dansăm”, a spus Orban, adăugând că, spre deosebire de Uniunea Sovietică, cea Europeană încă poate fi reformată. El a făcut aceste declarații rugat să comenteze alegerile europene de anul viitor.
  • Ucraina vrea şi mai mulţi bani - Ucraina, dependentă de ajutorul extern de la invazia Rusiei de anul trecut, speră să primească anul viitor un ajutor de 18 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, aceeaşi sumă pe care a obţinut-o pentru 2023. Kievul tocmai a primit 1,5 miliarde de euro (1,59 miliarde de dolari) într-o a noua tranşă de asistenţă financiară din partea UE: „Sprijinul bugetar al UE pentru Ucraina în 2023 se ridică deja la 15 miliarde de euro - acesta este unul dintre cei mai importanţi factori care ajută Ucraina să fie rezistentă şi stabilă din punct de vedere economic", a declarat premierul Denis Șmihal.
  • Premierul Ucrainei vrea 1,4 miliarde de euro din Germania - Prim-ministrul Ucrainei s-a întâlnit marți cu cancelarul german Olaf Scholz și a discutat despre sprijinul acordat Ucrainei în timpul unei vizite oficiale în Germania. "Germania joacă un rol important în consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei, precum și în cooperarea cu Comisia Europeană. Vă mulțumim pentru acest lucru și ne bazăm pe sprijinul dvs neclintit", a spus Șmihal. Ucraina se așteaptă ca Germania să-i dea 1,4 miliarde de euro, pentru a-și spori apărarea antiaeriană și pentru a o ajuta să treacă printr-o a doua iarnă de război cu Rusia, a mai spus premierul ucrainean.
  • Războiul dezvoltă Delta - Lipsa semnalului pentru telefonia mobilă/internet sau calitatea slabă a acestuia în Delta Dunării, în contextul conflictului din Ucraina, este o preocupare a autorităţilor din Tulcea. Reprezentanţii Prefecturii Tulcea au anunțat că a fost constituită o comisie de coordonare a activităţilor de asigurare a comunicaţiile în unele zone din Deltă.
  • Moldova blochează site-uri ruseşti de ştiri - Autoritățile din Republica Moldova au blocat marţi accesul la peste 20 de site-uri media ruseşti, spunând că acestea au fost folosite în cadrul unui război informaţional împotriva ţării. Un decret al Serviciului de Informații și Securitate a enumerat 22 de portaluri de știri rusești care urmează să fie blocate. Pe listă sunt și unități media cunoscute. Potrivit decretului, furnizorii de internet au primit ordin să blocheze imediat site-urile.
ADVERTISING

Mișcările Rusiei

  • Lavrov în Iran - Serghei Lavrov a fost primit de preşedintele iranian Ebrahim Raisi în timpul unei vizite la Teheran, la scurt timp după un turneu în Asia, unde a vizitat China şi Coreea de Nord. Lavrov a discutat despre proiecte energetice şi logistice. Au fost dezvăluite însă puţine detalii ale discuţiilor, care au avut loc pe fondul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu: „Într-o atmosferă tradiţională de încredere, aspectele actuale ale agendei bilaterale au fost discutate în mod substanţial, cu accent pe consolidarea în continuare a întregului complex al parteneriatului multidimensional ruso-iranian", a transmis Ministerul de Externe de la Moscova.
  • Fără acord nou de cereale - Rusia respinge orice noi negocieri pe acordul privind exportul de cereale din Ucraina, din care s-a retras pe 18 iulie: „Rusia își poate rezolva problemele legate de export în afara unui nou acord”, a anunțul vicepremierul rus Victoria Abramcenko.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇