Crăciunița, Floarea Nopții Sfinte: curiozități și sfaturi de întreținere

Crăciunița, Floarea Nopții Sfinte: curiozități și sfaturi de întreținere

Crăciunița, o floare cu petale mari și roșii, care completează atmosfera festivă, este adesea prezentă în locuințe iarna, în preajma Crăciunului. Dacă știi cum să o îngrijești, te poți bucura de farmecul ei timp îndelungat. Descoperă în rândurile de mai jos legenda acestei flori de iarnă și câteva sfaturi pentru a-i menține prospețimea și după încheierea anotimpului rece. 

1. Crăciunița: la ce trebuie să te uiți înainte să o achiziționezi

Crăciunița este o floare originară din partea de sud a Mexicului. Povestea florii spune că pe vremuri exista o fată săracă pe nume Pepita, care a venit la slujba de Crăciun cu un buchet de plante drept cadou pentru pruncul Iisus. După ce a așezat buchetul sub icoana care înfățișa scena Nașterii Domnului, mănunchiul de buruieni a început să înflorească, transformându-se într-o mulțime de flori cu petale roșii. De atunci, floarea a primit numele de ,Crăciunița’ sau Floarea Nopții Sfinte. 

De-a lungul timpului, frunzele sale erau folosite pentru vopsirea articolelor vestimentare. De asemenea, era utilizată și în scop curativ, întrucât seva ei făcea minuni în tratarea febrei.  

Crăciunița este cea mai vândută floare de ghiveci în Canada și Statele Unite. Data de 12 decembrie a fost desemnată Ziua Crăciuniței în SUA.

Aspectul florii poate varia de la culoarea roșie, verde pal, roz și până la portocaliu sau alb. Crăciunița este o floare plăcută vizual, dar frumusețea ei depinde în mare parte de mediul în care este așezată și de îngrijirea pe care o primește.

ADVERTISING

Crăciunița se numără printre plantele cadou cu care nu ai cum să dai greș de Crăciun, aceasta având un aspect deosebit și puterea de a fi elementul central dintr-o încăpere, înveselind atmosfera. 

Totuși, e bine să ții cont de câteva sfaturi când cumperi această floare:

  • Evită florile cu frunze închise la culoare sau care prezintă zgârieturi; 
  • Ferește-te să cumperi florile care sunt plasate în magazine lângă uși. Din cauza fluctuațiilor de temperatură, frunzele se lasă și planta își pierde din vigoare, chiar la câteva zile după ce ai adus-o acasă. De asemenea, florile care au fost ținute în încăperi cu temperaturi mai mici de 15 grade Celsius își modifică aspectul după schimbarea mediului. 
  • Florile mici trebuie să fie galben-verzui. Nu cumpăra flori gata înflorite; 
  • Alege o Crăciuniță ale cărei frunze sunt curate, cu muguri în poziție fermă și cu pământ nici prea uscat, dar nici prea umed.  

După ce ai aplicat aceste sfaturi, depinde doar de tine cât de mult va rezista Crăciunița de acum încolo. Când duci floarea acasă, ai grijă să învelești ghiveciul într-un material gros sau ceva textil. 

2. Crăciunița: sfaturi de îngrijire și întreținere pentru fiecare anotimp

Foto: Unsplash

Odată ce ai ajuns acasă, stabilește cu atenție locul în care urmează să amplasezi Crăciunița. Cum trebuie să arate mediul ideal pentru o floare originară din America de Nord? Iată ce trebuie să știi:

  • Plasează ghiveciul departe de surse de căldură, ferestre sau locuri prin care pătrunde frigul; 
  • Floarea Crăciuniță supraviețuiește în medii cu temperatura optimă între 16-22 grade Celsius. Temperatura trebuie să fie constantă, deci evită să muți planta dintr-un loc în altul. Fluctuațiile de temperatură i-ar putea fi dăunătoare;     
  • Ideal ar fi să o așezi în spații cu ferestre orientate către sud; 
  • Ferește floarea de expunerea directă la soare. 
ADVERTISING

Dacă observi că frunzele încep să se îngălbenească după ce ai adus floarea în casă, acest lucru este normal. Acesta este modul ei de a se adapta la noul mediu, apoi revine la coloritul normal dacă sunt respectate condițiile de îngrijire. 

Îngrijirea Crăciuniței nu este dificilă. În orice caz, bucuria de a avea în casă o astfel de floare transformă rutina de întreținere într-un hobby. 

Dacă nu ai mai avut până acum o floare de iarnă și nu știi cum trebuie să o uzi, vestea bună e că acest pas nu trebuie făcut prea des, ci doar o dată pe săptămână. Verifică, mai întâi, următoarele aspecte: 

  • Solul să fie uscat în profunzime, altfel, e indicat să mai aștepți 1-2 zile până să adaugi iar apă; 
  • Scurge apa acumulată sub ghiveci; în caz contrar, umezeala favorizează putrezirea rădăcinii. 

Turba trebuie să fie ușor umedă, dar nu udă. Optează pentru ghivece cu găurele, astfel încât să se elimine în timp real excesul de apă. 

Ca să știi de la început cum se îngrijește o Crăciuniță așezată într-un spațiu mai călduros, trebuie să reții că floarea trebuie udată mai des, nu doar de două ori pe săptămână. Dacă mediul e rece, atunci ud-o o dată pe săptămână și asigură-i o ventilație mai bună. 

Dacă ai respectat toți pașii anteriori și te întrebi de ce nu înflorește Crăciunița, atunci poate ai omis câteva aspecte importante.

Specialiștii sunt de părere că în perioada ianuarie-martie floarea trebuie să fie ținută într-o încăpere luminoasă și să o uzi atunci când solul este uscat în profunzime.

Tot în martie poți folosi îngrășăminte lichide, fie o dată la 14 zile, fie doar o dată pe lună. Scopul acestui proces este acela de a accelera creșterea plantei.  

ADVERTISING

Îngrășămintele nu trebuie folosite iarna și nici după finalizarea etapei de înflorire. 

Pentru a favoriza creșterea plantei, trebuie să acorzi mai multă atenție îngrijirii și să reții pașii de bază despre cum se întreține o Crăciuniță încă dinaintea formării mugurilor. Astfel, în perioada de primăvară, mai exact înainte să răsară mugurii, poți tăia lăstarii cel mult 3 cm. Pentru a-i menține aspectul bogat, specialiștii te sfătuiesc să tunzi puțin tulpinile pe timpul verii până cel târziu la începutul lunii septembrie. 

Dacă nu știi cât de des trebuie udată o Crăciuniță în sezonul de tranziție, află că, în aprilie - mai, o poți uda o dată la două săptămâni și dacă dorești o poți așeza într-o cameră mai slab luminată. La finalul primăverii, îi poți schimba deja ghiveciul, iar din iunie o poți expune afară, când vremea este deja prietenoasă. De-a lungul verii, floarea se transplantează de 1-2 ori în ghivece, iar atunci când schimbi pământul ai grijă să pui unul de calitate, bogat în nutrienți.  

Foto: Unsplash

Cum se taie Crăciunița pentru a-i asigura o înflorire spectaculoasă în luna decembrie? Luna iulie este momentul propice să scurtezi tulpinile cu 1-2 cm, iar începând cu luna august, planta trebuie adusă din nou în interior. De la sfârșitul verii, floarea trebuie fertilizată la fiecare 30 de zile și expusă la întuneric între orele 17:00 și 18:00 sau acoperită, pentru ca lumina să nu poată pătrunde. Acest pas este important, deoarece aceasta e perioada când începe să înflorească Crăciunița.  

Te vei bucura din plin de frumusețea florii în luna decembrie, dar ai grijă că tot atunci începe să se și ofilească. Bineînțeles, este esențial să fertilizezi planta cu produsele potrivite. Acest proces trebuie repetat în luna mai și iunie. Diluează fertilizatorul adăugând jumătate apă și jumătate substanță. 

După ce ai pus la punct pașii pentru îngrijire și întreținere, află cum se înmulțește Crăciunița. Acest proces poate fi realizat prin semințe sau prin butășire. Ultima metodă este cea mai folosită. După ce ai tăiat butașii, seva trebuie scursă complet, iar rana provocată prin tăiere să fie vindecată înainte de următorul pas.  

Dacă planta are cel puțin șase săptămâni, atunci procesul de înmulțite poate începe în luna iunie, când apar noile tulpini. Tot ce trebuie să faci în acest sens e să umpli un bol cu apă caldă, scurtează tulpinile și așază-le în bolul cu apă pentru a se elibera seva. Separat, pregătește o compoziție formată din turbă și nisip și așează tulpinile. Dacă procedura a fost realizată corect, atunci în aproximativ 30 de zile ar trebui să apară și rădăcinile. Din acest moment, planta poate fi mutată în ghiveci. 

Seva lăptoasă care împiedică formarea rădăcinilor se numește latex. Aceasta poate declanșa reacții alergice, deci este recomandată utilizarea mănușilor de protecție în cadrul acestei etape. 

Se poate întâmpla ca după ce ai cumpărat Crăciunița și te-ai bucurat de frumusețea ei, frunzele să înceapă să se ofilească. Dacă nu dorești să renunți pentru una nouă, atunci descoperă o procedură nouă și află cum îngrijim Crăciunița în mod corect pentru anul viitor. În primul rând, scurtează ramurile din înălțime aproximativ 2/3, pentru a permite noilor frunze să crească. Floarea are nevoie de o îngrijire specială, deci trebuie păstrată într-un spațiu luminos, iar o dată pe lună nu uita să adaugi îngrășământ. 

Cât de des și la cât timp se udă Crăciunița aflată în plin proces de salvare de la ofilire? Nu aștepta ca pământul să se usuce și toarnă apă 1-2 pe săptămână. Luna septembrie este momentul când înflorește Crăciunița, când frunzele își schimbă culoarea. Tot din această lună, planta se păstrează la întuneric sau acoperită minim 12 ore pentru ca florile noi să apară chiar în luna decembrie. 

Important! Florile de Crăciuniță sunt rezistente la dăunători și boli. Totuși, trebuie să ai în vedere că expunerea plantei la medii cu nivel mare de umezeală favorizează bolile fungice. Cum îngrijești Crăciunița, astfel încât să o protejezi de dăunători? Tot ce trebuie să faci este să aplici substanțe speciale cu rol de prevenire a riscului de îmbolnăvire. În sezonul de înflorire, șansele de vindecare a plantei sunt mai mici. 

3. Îngrijirea Crăciuniței înaintea și în cursul perioadei de repaus: cum previi îngălbenirea frunzelor

Craciunita
Foto: Unsplash

După cum se poate observa, Crăciunița necesită o îngrijire diferită pentru fiecare lună din an. Chiar dacă este nevoie să realizezi mai multe acțiuni în această direcție, efortul tău va fi răsplătit. Astfel, te vei bucura de o floare bogată cromatic, ce va înveseli atmosfera camerei în care este așezată.  

Există mai mult tipuri de Crăciuniță, pe care este important să le cunoști, și anume: Crăciunița roșie, roz și albă. Iată care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le reții despre Steaua Crăciunului: 

  • Planta este mai sensibilă la schimbarea de mediu decât la lipsa apei. Crăciunița rezistă până la 7 zile fără să fie udată;   
  • Nu uda planta în fiecare zi adăugând cantități mici de apă; 
  • Pe timpul iernii, mediul exterior nu este mediul ideal unde se ține Crăciunița, nici măcar pe balconul închis. Pe timpul verii și primăverii, așază floarea în spații semiumbrite; 
  • După terminarea perioadei de înflorire, pe parcursul următoarelor două luni, Crăciunița trebuie udată mai rar și trebuie ferită de fertilizări.   

Dacă ai primit recent o astfel de floare și observi deja cum slăbesc frunzele, descoperă câteva situații potențiale care explică de ce cad frunzele la Crăciuniță: 

  • Expunerea la un mediu cu nivel ridicat de umiditate sau păstrarea tăviței cu apă sub ghiveci; 
  • Planta se pregătește pentru perioada de repaus. Mai exact, la finalul lunii decembrie, frunzele se ofilesc și cad, ceea ce este perfect normal; 
  • Fluctuațiile de temperatură și lumina slabă sunt factori care declanșează îngălbenirea și căderea frunzelor.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇