Şoferul care a murit în urma accidentului provocat de Mario Iorgulescu consumase şi el cocaină înainte de a se urca la volan, însă acest lucru nu are relevanţă, pentru că nu a influenţat producerea impactului şi nu constituie un motiv pentru care Mario Iorgulescu să nu fie tras la răspundere.
Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii motivarea deciziei prin care Mario Iorgulescu (fiul lui Gino Iorgulescu – preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal) a fost condamnat definitiv miercuri la 13 ani şi 8 luni închisoare, pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto provocat în anul 2019, soldat cu moartea unui tânăr de 24 de ani.
În timpul procesului, avocaţii lui Mario Iorgulescu au susţinut că tânărul mort are şi el o vină în producerea accidentului rutier, pentru că era drogat.
Ei au invocat în acest sens documente de la INML, care arată că ambii conducători auto implicaţi în evenimentul erau sub influenţa cocainei.
Judecătorii au respins însă teza avocaţilor, arătând că tânărul de 24 de ani circula corect cu maşina pe banda sa şi oricum nu ar fi putut evita accidentul, având în vedere viteza foarte mare, de 143 km/h, cu care se deplasa autoturismul condus de Mario Iorgulescu, acesta apăsând pedala de acceleraţie în proporţie de 100% la momentul impactului.
„Cu toate acestea, deşi a reţinut în considerentele anterioare că victima era sub influenţa cocainei, instanţa de fond a reţinut că această împrejurare putea atrage cel mult sancţionarea victimei pentru infracţiunea prevăzută în art.336 alin. (2) din Codul Penal, dacă victima supravieţuia, şi nicidecum vreo culpă în producerea evenimentului rutier.
Indiferent de faptul că s-ar fi aflat sau nu sub influenţa cocainei, nimic din ceea ce a făcut premergător victima nu l-a incomodat pe inculpat.
Victima circula pe banda sa, pe sensul său de mers, inculpatul fiind cel care a intrat parţial pe contrasens şi ulterior în coliziune cu autovehiculul victimei.
Ar fi fost relevant acest aspect doar în ipoteza în care victima ar fi putut evita evenimentul rutier şi, cu toate acestea, nu a făcut-o din lipsă de reacţie din cauza modificărilor fizice, psihice şi comportamentale cauzate de consumul de droguri.
Raportat însă la viteza de deplasare a celuilalt conducător auto şi timpul extrem de scurt pe care l-a avut pentru o eventuală reacţie (0,45 secunde conform raportului experţilor criminalişti), dintre momentul intrării pe contrasens şi momentul impactului, nu exista nicio posibilitate de evitare a coliziunii de către nicio persoană, aflată sau nu sub influenţa drogurilor", spun magistraţii.
Documentele de la dosar mai atestă faptul că Mario Iorgulescu consumase o mare cantitate de alcool şi se afla sub influenţa drogurilor.
"Conform completării buletinului de analiză toxicologică, în mostra de urină s-au pus în evidenţă cocaină şi metabolit; diclofenac (metaboliţi); fentanil. Totodată, prin raportul de expertiză medico-legală emis de INML, medicul legist a concluzionat următoarele: dacă se ţine seama de timpii de înjumătăţire a cocainei (0,7-1,5 ore) şi a benzoilecgoninei (2,57-5,10 ore), se poate aprecia că pe parcursul intervalului orar 02:50-03:03, în data de 08.09.2019, inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive de tipul cocainei, influenţă accentuată şi favorizată de alcoolemia asociată şi capabilă să modifice în sens nefavorabil capacitatea acestuia de a conduce autovehicule pe drumurile publice", adaugă motivarea instanţei.
Mario Iorgulescu se află internat într-o clinică privată din Italia, părinţii săi reuşind să-l scoată din ţară cu un avion privat, imediat după accident. El nu a fost audiat de către procurori sau magistraţi, în timpul urmăririi penale sau desfăşurării procesului în instanţă.