Este sau nu nevoie să îți sterilizezi animalul de companie

Este sau nu nevoie să îți sterilizezi animalul de companie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Foarte mulți proaspeți stăpâni se confruntă cu numeroase întrebări cu privire la îngrijirea cea mai potrivită pentru micii lor patrupezi. Una dintre cele mai frecvente, cu care veterinarii au deseori de-a face, este următoarea: este sterilizarea animalelor de companie cu adevărat necesară? Pe scurt, răspunsul este unul afirmativ. Un specialist îți poate recomanda momentul oportun în care ar trebui să apelezi la această procedură, pentru a elimina orice fel de riscuri.

Importanța sterilizării animalului de companie

Există numeroase motive pentru care ar trebui să iei în considerare sterilizarea animalelor de companie. În primul rând, o astfel de decizie are o importanță etică, jucând un rol major în prevenirea suprapopulării și a abandonului. Există mulți stăpâni care nu își doresc ca animalele lor să aibă pui, caz în care sterilizarea este cea mai înțeleaptă decizie. Însă, mulți dintre aceștia nu sunt suficient de bine informați, motiv pentru care există un număr mare de câini și pisici fără adăpost. Pentru a preveni astfel de situații nedorite, medicii veterinari recomandă această procedură și organizează deseori campanii de sterilizare pentru animalele fără stăpân.

ADVERTISING

Însă, nu putem neglija beneficiile pentru sănătate. Animalele nesterilizate, cu precădere femelele, au un risc mult mai crescut de a dezvolta afecțiuni și tumori ale sistemului reproducător, care pot fi extrem de periculoase chiar și dacă tumorile în cauză sunt benigne. În plus, perioadele de călduri pot fi neplăcute atât pentru stăpâni, cât și pentru animale. Acestea sunt asociate cu anumite schimbări de comportament, precum agresivitate crescută, tendința de a părăsi căminul din dorința de împerechere sau marcarea teritoriului. Prin sterilizare, aceste comportamente pot fi eliminate.

Cum decurge procedura de sterilizare?

Sterilizarea presupune îndepărtarea organelor reproducătoare, astfel încât să nu mai poată fi posibile gestațiile. Așadar, procedura va diferi în funcție de sexul animalului. În cazul femelelor, vorbim despre o intervenție chirurgicală complexă. Aceasta necesită anestezie generală și presupune realizarea unor incizii în regiunea abdominală, pentru a putea fi îndepărtate uterul și ovarele.

ADVERTISING

La masculi, în schimb, vorbim despre o procedură ceva mai ușoară. Va fi în continuare necesară anestezia generală, însă nu vor fi necesare la fel de multe incizii. Procedura presupune doar îndepărtarea testiculelor, așa că nu durează la fel de mult, iar recuperarea este mult mai rapidă.

Vârsta potrivită pentru sterilizarea animalelor de companie

Pentru a proteja sănătatea animalului tău de companie și a preveni alte situații neplăcute, este recomandat să apelezi la sterilizare cât mai devreme. Medicii veterinari o pot realiza oricând, însă întotdeauna te vor sfătui să recurgi la o astfel de procedură cât mai repede posibil.

ADVERTISING

La câini, riscul de apariție a problemelor mamare este foarte crescut dacă animalul nu a fost sterilizat sau dacă procedura este amânată până după vârsta de 2 ani. Cu cât se realizează mai devreme, cu atât riscurile sunt mai mici. Procedura poate avea loc chiar înainte de începerea primului ciclu de călduri, dar ar trebui să discuți cu veterinarul despre momentul cel mai potrivit pentru cățelușa ta.

La pisici, riscul rămâne crescut în cazul în care sterilizarea nu are loc sau se realizează târziu. Așadar, un moment ideal ar fi înaintea împlinirii vârstei de 6 luni. Mergi cu pisicuța ta la controale regulate la veterinar, iar acesta îți va spune care este recomandarea sa cu privire la momentul ideal pentru sterilizare.

Sterilizarea animalelor de companie este o procedură esențială pentru sănătate, dar și pentru a scădea numărul de animale abandonate. Dacă nu își dorește ca pisica sau câinele său să aibă pui, un stăpân responsabil ar trebui să apeleze la această procedură și să urmeze îndeaproape recomandările medicului veterinar.