O nouă cercetare efectuată în Marea Britanie pune pe tapet un tratament neconvențional pentru pacienții care se confruntă cu ulcerul piciorului diabetic: un virus care se găsește în corpul unora dintre speciile de animale amenințate.
În Anglia, aproximativ 75.000 de persoane primesc tratament pentru ulcerul piciorului diabetic în fiecare săptămână. Din păcate, mulți dintre acești pacienți nu răspund la tratamentul standard cu antibiotice, ceea ce duce la aproximativ 7.000 de amputații anual.
Oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield (Anglia), conduși de profesorul Graham Stafford, au colaborat cu Yorkshire Wildlife Park (YWP) și au descoperit că în corpul unora dintre animalele pe cale de dispariție se găsesc bacteriofagi care ar putea trata boala. Acest virus a fost identificat în materiile fecale de la cinci animale dintr-un număr de 450. Toate trăiesc în Yorkshire Wildlife Park.
Fecalele animalelor conțin virusuri care apar în mod natural, bacteriofagi. Aceste virusuri s-a dovedit că au capacitatea de a trata bacteriile rezistente la antibiotice care provoacă ulcerul piciorului diabetic.
Potrivit oamenilor de știință, bacteriofagii sunt răspândiți în natură și s-au dovedit eficienți împotriva bacteriilor rezistente la mai multe medicamente. Aceștia reușesc adesea să omoare bacteriile chiar și atunci când antibioticele eșuează.
Această cercetare ar putea deschide calea pentru ca aceste virusuri să fie încorporate în pansamente pentru tratarea ulcerelor piciorului diabetic care anterior erau dificil de tratat, scrie Interesting Engineering.
Echipa de oameni de știință a depistat bacteriofagii la animale printre care babuini de Guineea, girafe sau lemuri.
Echipa lucrează acum pentru a transforma virusurile antibacteriene în tratamente viabile pentru pacienții a căror următoare opțiune este pierderea unui deget de la picior, a labei sau a întregului picior.
Practica a fost deja folosită de câteva ori pentru a trata sepsisul și câteva infecții ale piciorului diabetic.
„Infecțiile piciorului diabetic sunt adesea o provocare de tratat, iar pacienții ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a amputa o parte a piciorului, ceea ce poate avea un impact imens asupra calității vieții lor.
Dacă terapia cu bacteriofagi se dovedește a fi de succes, aceasta ne-ar putea oferi capacitatea de a trata aceste infecții într-un mod diferit, scurtând tratamentele cu antibiotice și evitând eventual necesitatea unei intervenții chirurgicale”, a declarat dr. Dave Partridge, microbiolog consultant la Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust.
Această cercetare face parte dintr-o inițiativă mai amplă a UK Bioscience pentru a descoperi noi antimicrobieni, abordând problema globală presantă a rezistenței la medicamente antimicrobiene. Această problemă este în creștere și va afecta milioane de pacienți din Marea Britanie și din întreaga lume.