Miniștrii lui Ciolacu dau vina pe război pentru gaura uriașă din buget: Haideți să nu mai privim lucrurile negativ, Guvernul face eforturi

Miniștrii lui Ciolacu dau vina pe război pentru gaura uriașă din buget: Haideți să nu mai privim lucrurile negativ, Guvernul face eforturi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a dat asigurări că România nu riscă să piardă banii de la UE şi a arătat că au fost cheltuieli suplimentare din cauza conflictului din Ucraina, un mesaj similar fiind transmis și de vicepremierul Sorin Grindeanu, care conduce și Ministerul Transporturilor.

Adrian Câciu a explicat sâmbătă că reforma pensiilor speciale urmează să fie făcută.

„Reforma pensiilor speciale se va face, la finalul acestei luni am impresia că intră în Parlament ultimele amendamente, în acord cu decizia CCR, deci nu vom pierde, o să vedeţi”, a declarat Câciu, la intrarea în sediul PSD.

Întrebat despre gaura de 7 miliarde de lei despre care vorbea ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, Câciu a explicat că de fapt nu au fost încasările prognozate pe luna septembrie.

„Nu cred că a spus că a găsit o gaură, a spus că nu s-au făcut încasări conform programărilor în septembrie, dacă nu mă înşel. Întrebaţi-l pe dânsul care sunt cauzele. Are instituţiile de colectare în subordine, bănuiesc că sunt nişte motive şi bănuiesc că s-au luat şi nişte măsuri”, a spus Câciu.

ADVERTISING

Ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări că România nu va rămâne fără banii de la Uniunea Europeană şi a arătat că şi alte state şi-au depăşit ţintele de deficit programate.

„Nu riscăm să pierdem bani europeni. Avem negocierile cu Comisia, am discutat cu Comisia, regulamentele spun cu totul altceva decât suspendarea fondurilor europene. Dacă nu am face nimic legat de ceea ce înseamnă ajustarea fiscală, consolidarea fiscal-bugetară, am risca o amendă, dar nu se va întâmpla lucrul acesta. Negocierile au început încă din luna august, am fost la Bruxelles împreună cu domnul ministru.

Lucrurile sunt într-o zonă în care Comisia a înţeles că avem cheltuieli suplimentare legate de ceea ce înseamnă continuarea... De fapt, nu ne dorim să continue acest conflict din Ucraina, dar sunt cheltuieli care apasă pe bugetele statelor membre. Toată Europa are o problemă din perspectivă economică, cred că lumea ar trebui să pună şi în context european, sunt şi state europene care şi-au depăşit ţintele de deficit, state puternice. Cel puţin 3 dintre ele şi-au depăşit ţintele de deficit, cele programate. Ce înseamnă aceasta? Că  economia nu a evoluat aşa cum a fost prognozată anul trecut”, a precizat Câciu.

ADVERTISING

El a subliniat că un lucru important pentru români este că ţara noastră evită recesiunea economică.

„Evităm recesiunea, e un lucru foarte important pentru cetăţenii României, pentru companiile româneşti, mergem înainte, suntem în creştere economică, unul dintre puţinele state care are creştere economică în acest an. Haideţi să nu mai privim lucrurile negativ. Guvernul face o serie de eforturi ca aceste lucruri să se întâmple aşa cum ne dorim şi aşa cum trebuie pentru România.

Nu este un context fericit, este un context complicat, nu este din cauza noastră, este un context creat la nivel regional şi nu numai, mondial. După cum vedeţi chiar şi în America sunt probleme inclusiv cu programarea bugetară, cu modul în care sunt susţinute cheltuielile pe care şi le-a programat guvernul american. Vă asigur că lucrăm cu toate motoarele pentru a avea stabilitate şi avem această stabilitate şi eu cred că trebuie să o scoatem în evidenţă”, a adăugat Câciu.

ADVERTISING

Guvernul se plânge că războiul crește deficitul, deși era în toi când a făcut bugetul pe 2023

Și Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a insistat, sâmbătă, că una din cauzele pentru care România are un deficit de aproape 4,4 la sută este războiul din Ucraina.

„Una din cauzele pentru care deficitul nostru e destul de mare, nu a sărit încă de 4,4 la sută, dar sunt toate premisele să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului, e şi faptul că suntem la graniţă cu Ucraina şi impactul acestui război asupra unei ţări care are cea mai lungă graniţă cu Ucraina din UE e mult mai mare decât asupra Portugaliei, de exemplu”, a declarat Sorin Grindeanu, sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima TV.

El a arătat că e normal ca Guvernul să aducă aceste argumente în faţa liderilor europeni.

„E normal ca aceste argumente să le livreze Guvernul României atunci când se duce şi spune 'domnilor, am înţeles că a venit domnul acesta gălăgios, Cîţu şi a spus, s-a angajat că face tot felul de lucruri şi am intrat în acea procedură şi suntem în acea procedură de deficit excesiv, dar de atunci s-au mai întâmplat nişte lucruri, avem un război la graniţă'. Din cauza acestul război avem aceste cheltuieli, sunt lucruri în plus care apasă asupra deficitului. Despre asta este vorba şi sunt argumente cât se poate de valide în ceea ce înseamnă argumentaţia pe care Guvernul României a livrat-o sau o să o livreze către Comisia Europeană”, a mai spus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a adăugat că în România au existat cheltuieli neprevăzute din cauza conflictului din Ucraina.

„S-au făcut cheltuieli în România, extra, de când a început acest conflict şi care nu erau prevăzute în bugete sau nu ar fi fost prevăzute, dacă acest conflict nu exista”, a subliniat Grindeanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇