Împrumuturile luate de Guvern anul acesta au trecut de 164 miliarde de lei, după o lună septembrie în care statul a împrumutat 25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni, inclusiv 3,25 miliarde de euro de pe piaţa externă, dar a primit şi 1 miliard de euro din componenta de împrumut a PNRR. Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui evidențiază că împrumuturile sunt deja mai mari după 9 luni decât cifra estimată în buget de Ministerul Finanțelor pentru întreg anul.
Din suma de 164,3 miliarde de lei din primele nouă luni, 13 miliarde de lei sunt finanţări luate de stat cu termene de plată tot în cursul acestui an, inclusiv prin vânzarea în luna iulie de titluri în valoare de 8 miliarde de lei cu maturitate de numai două luni, relevă date analizate de Profit.ro.
Din vânzarea de obligaţiuni, statul a luat 159,2 miliarde de lei, la care se adaugă 5,1 miliarde lei (1,02 miliarde de euro) din componenta de împrumut a PNRR.
Ministerul Finanţelor a anunţat vineri că banii din a doua transă din PNRR au intrat în conturi.
Însă Ministerul Finanţelor avea în plan pentru 2023 suma de 2 miliarde de lei din împrumuturi luate din PNRR, însă al doilea miliard de euro, aferent tranşei a treia, pare foarte puţin probabil să ajungă la stat în acest an.
Pentru întreg anul, Ministerul Finanţelor a anunţat că are nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei (32,3 miliarde euro) - 68,3 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadenţă. Acest nivel de 160 de miliarde de lei nu va mai fi, însă, de actualitate după ce Guvernul va adopta rectificarea bugetară, iar ţinta de deficit va fi revizuită la un nivel mai ridicat, de la 4,4% în prezent la 5-5,5%.
Potrivit unei alte analize realizată de CursDeGuvernare.ro, după primele șase luni din acest an, datoria publică urcase deja la 726 miliarde lei și dacă se continuă în același ritm se va ajunge, cel mai probabil, ca plata dobânzilor aferente datoriei publice să urce la aproximativ 40 miliarde de lei în 2023, adică în jur de 8 miliarde de euro.
Dobânzile plătite de statul român în contul datoriei publice au crescut rapid, de la 12,1 miliarde lei în 2019 la 29 miliarde lei în 2022.
Năsui: Generații întregi vor plăti pentru ca oamenii PSD și PNL să o ducă bine
Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, acuză „Guvernul PSD-PNL că îngroapă generațiile următoare în datorii doar pentru a susține sinecurile, noile agenții și noile scheme de ajutor de stat pe banii românilor”.
„Statul rupe noi recorduri la îndatorare. În doar 9 luni, Guvernul PSD-PNL s-a împrumutat cu încă 164,3 miliarde de lei. Adică a depășit după doar 9 luni totalul de împrumuturi de care însuși Ministerul Finanțelor zicea că are nevoie la începutul anului. Ca să ne dăm seama cât de mare e dezastrul bugetar, la începutul anului ziceau că au nevoie să se împrumute încă 160 de miliarde de lei, o sumă oricum foarte mare. Iar după doar 9 luni au depășit limita lor pe tot anul”, a declarat Claudiu Năsui, potrivit unui comunicat USR remis Spotmedia.
Deputatul USR atrage atenția că problema României nu sunt veniturile, așa cum susține PSD în impunerea pachetului fiscal, pentru că veniturile au crescut constant. Însă cheltuielile statului au crescut și mai mult.
„Dacă în 2016 veniturile reprezentau 29,5% din PIB, în 2022 au fost de 32,2% din PIB, iar în proiecția Ministerului Finanțelor pe 2023 ajung la 34,8% din PIB. Problema României o reprezintă cheltuielile: dacă în 2016 erau 31,9% din PIB, în 2022 au ajuns la 37,9% din PIB, iar proiecția pe 2023 indică 39% din PIB”.
„PSD și PNL nu vă vor spune cifrele astea pentru că le dă peste cap povestea cu 'evaziunea' și cu 'paradisul fiscal'. Adevărul e că Guvernul Ciolacu crește taxele, pentru că PSD și PNL au înființat tot felul de noi agenții și au crescut cheltuielile peste tot. De la noi scheme de afaceri pe banii românilor la creșteri de salarii și sporuri în tot aparatul bugetar. Generații întregi vor plăti pentru ca oamenii PSD și PNL să o ducă bine”, precizează Claudiu Năsui.