Pactul dintre Putin și Kim, înțelegerea dintre doi tovarăși disperați

Pactul dintre Putin și Kim, înțelegerea dintre doi tovarăși disperați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Problemele pe care Rusia le întâmpină pe frontul din Ucraina i-ar putea permite Coreei de Nord să obțină arme la care nu a avut acces timp de două decenii, din cauza sancțiunilor impuse de ONU. Putin și Kim Jong-un au nevoie unul de altul, dar liderul de la Phenian ar avea mai mult de câștigat, cred analiștii.

Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite a anunțat, luni, că negocierile dintre Rusia și Coreea de Nord privind un ajutor militar „avansează activ”, după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a mers la Phenian în iulie, în încercarea de a obține muniție de artilerie pentru Moscova.

Statele Unite estimează că în viitorul apropiat ar putea avea loc și o întâlnire între Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un. Dacă s-ar materializa, o astfel de întrevedere ar avea loc la mai bine de un an și jumătate de la începerea războiului din Ucraina în care Rusia dă semne că gâfâie, trupele sale fiind măcinate, epuizate și în mare nevoie de provizii, notează CNN.

ADVERTISING

Pentru Coreea de Nord, întâlnirea s-ar produce după 17 ani de sancțiuni ONU menite să-i limiteze capacitatea de a-și construi o forță nucleară funcțională.

"(Întâlnirea) este o evoluție foarte importantă dacă se merge înainte. Rusia are tehnologie militară pe care Kim o vrea pentru lansarea saleliților săi ilegali și programele de arme nucleare", este de părere Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans University din Seul.

Lista de dorințe a lui Kim

În pofida sancțiunilor impuse de Națiunile Unite, Kim Jong-un și-a dezvoltat programul de rachete balistice într-un ritm asfixiant în ultimii doi ani. În această perioadă, el a testat zeci de rachete, inclusiv una balistică intercontinentală, care teoretic ar putea purta un focos nuclear spre teritoriul SUA.

Persistă, însă, destule dubii asupra capacității acestei țări de a dezvolta astfel de capacități.

ADVERTISING

"Analiștii americani și experți din alte țări încă discută asupra încărcăturii nucleare pe care rachetele balistice intercontinentale ale Coreei de Nord o pot purta și încă este neclar dacă acestea pot supraviețui reintrării în atmosferă", se arată într-un raport din iunie 2022 întocmit de Consiliul pentru Relații Externe.

Dacă Kim ar pune mâna pe tehnologia militară nucleară a Rusiei, țară care a fost decenii la rând un lider al rachetelor nucleare, ar fi un impuls important pentru programul nuclear nord-coreean și o sursă de preocupare pentru liderii occidentali, cred experții.

Doo Jin-ho, cercetător la Institutul pentru Analize de Apărare din Coreea de Sud, a spus că Rusia poate furniza câteva lucruri importante de pe lista de dorințe a lui Kim:

  • tehnologie de reintrare în atmosferă;
  • capabilități îmbunătățite de lansare de pe submarine pentru rachetele balistice;
  • capabilități de recunoaștere din satelit;
  • ajutor pentru lansarea sateliților.
ADVERTISING

Coreea de Nord a încercat să lanseze doi sateliți anul acesta. Ambele tentative au eșuat.

Orice acord între Phenian și Moscova ar putea include mărfuri pe care Rusia le are din abundență și care le lipsesc nord-coreenilor, din cauza anilor lungi de sancțiuni, a spus Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific. "Coreei de Nord îi trebuie cash, îi trebuie hrană, îi trebuie energie".

Daniel Salisbury, cercetător asociat la King’s College din Londra, a scris săptămâna aceasta în The Conversation că, în cazul în care Rusia începe să cumpere arme din Coreea de Nord, încălcând sancțiunile ONU pe care chiar Moscova le-a ajutat să fie adoptate, exemplul ar putea fi urmat de alte state care au importat cândva arme de la Phenian, precum Iranul.

Achizițiile Rusiei "vor submina sancțiunile impuse regimului nord-coreean și vor aduce venituri regimului Kim. Ar putea, de asemenea, stimula o renaștere mai amplă pentru afacerea de export de arme din Coreea de Nord", a scris Salisbury.

O prietenie veche și multe probleme noi

Pe de altă parte, orice acord cu Moscova i-ar prinde bine lui Kim și într-un alt mod. "Această alianță îl face să pară mai puțin izolat, îi oferă un impuls psihologic lui și cercului său apropiat", arată Schuster, fost căpitan al Marinei SUA.

Deși cooperarea militară dintre Moscova și Phenian datează încă din epoca în care Stalin îl sprijinea pe bunicul lui Kim la începutul Războiului din Coreea, în 1950, relația s-a răcit în ultimii ani, mai cu seamă când Rusia, care deținea drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, a susținut impunerea de sancțiuni Coreei de Nord.

Însă lunga tradiție a apropierii a făcut ca între stocurile de armament ale celor două țări să existe multe asemănări, ceea ce i-ar fi foarte util Rusiei.

"Coreea de Nord este bună la ceea ce eu numesc arme industriale grele. Artilerie și muniție foarte bune. Au un design foarte similar cu cele rusești", a spus Schuster.

Doo este de acord, menționând muniția de 152 mm pentru artilerie și muniția de 122 mm pentru lansatoare multiple de rachete de 122 mm din Coreea de Nord care "pot fi folosite imediat pe armele rusești".

Unii experți consideră, însă, că muniția nord-coreeană nu ar schimba mare lucru pentru Rusia. "Aceste (arme) ar putea ajuta la acoperirea stocurilor golite și la prelungirea conflictului, dar nu-i vor schimba direcția", a spus Joseph Dempsey, cercetător asociat pentru analize de apărare și militare la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Încă o idee proastă a rușilor

Alții se întreabă cât de repede poate ajunge muniția nord-coreeană în mâinile soldaților ruși de pe frontul din Ucraina.

Transporturile din Coreea de Nord către trupele ruse care luptă ar trebui făcute pe calea ferată transsiberiană, cu o lungime de peste 9.120 de kilometri, care străbate Rusia de la est la vest, din Vladivostok către Moscova.

Cea mai mare parte a echipamentului acestei magistrale feroviare datează din timpul Războiului Rece și este mult învechit, arată Trent Telenko, fost auditor de control al calității din cadrul Agenției de Management al Contractelor de Apărare din SUA, care a studiat logistica din Rusia.

"Suprasolicitarea transportului din era Războiului Rece este o idee prostească la multe niveluri. Și exact asta fac rușii", a spus Telenko.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇