Un defibrilator gratuit a fost furat din centrul istoric al Brașovului. Medic: Mă simt dezamăgit și scârbit

Un defibrilator gratuit a fost furat din centrul istoric al Brașovului. Medic: Mă simt dezamăgit și scârbit

Un defibrilator extern a fost furat din Braşov, deşi nu are nicio valoare într-o locuinţă, ci este destinat acordării primului ajutor în spaţii populate. Poliţia Braşov îi caută pe hoţi.

Organizaţia Caravana cu Medici a anunţat dispariţia pe Facebook. 

“În cursul nopţii trecute a dispărut defibrilatorul extern automat amplasat în Livada Poştei. Dacă aţi văzut pe cineva care a interacţionat cu el sau având în posesia sa husa albă din interiorul cutiei, vă rugăm anunţaţi Poliţia.

Suntem profund dezamăgiţi de cele întâmplate şi vrem să aducem aminte că defibrilatorul extern automat nu are nici o valoare în casa unui individ.

ADVERTISING

Nu există nici o indicaţie în cazul pacienţilor să aibă în casă un defibrilator extern, existând alte metode specifice pentru pacienţii ce au nevoie de cardiostimulare. Acesta este destinat spaţiilor frecventate des de oameni pentru acordarea primului ajutor.

Orice informaţie ne poate ajuta să redăm comunităţii un aparat medical ce poate salva o viaţă”, scrie Caravana cu Medici. 

Defibrilatorul era montat din decembrie 2022 în centrul istoric al Brașovului şi costă 11.000 de lei.

Defibrilatorul extern automatizat este un dispozitiv portabil ce induce restabilirea ritmului normal al inimii prin aplicarea energiei electrice în caz de aritmii ventriculare cu risc înalt de deces, precum tahicardia, flutterul sau, mai ales, fibrilația.

ADVERTISING

El poate fi folosit, indiferent dacă utilizatorul e sau nu cadru medical.

Specialiștii spun că astfel de defibrilatoare ar trebui să existe la fiecare 10.000 de oameni.

Aparatele montate anul trecut în Piaţa Sfatului şi Livada Poştei îţi şi „spuneau” ce trebuie să faci, pentru că au asistenţă vocală. Le-au oferit Caravana cu Medici şi toţi cei care au alergat şi au donat pentru proiect, la Braşov Heroes.

373542988_322816126977744_219342601721254314_n
Foto: Facebook/Caravana cu Medici

Unul dintre medicii care au făcut parte din proiect și-a exprimat nemulțumirea.

ADVERTISING

„În decembrie 2022 Caravana cu Medici a amplasat primele defibrilatoare accesibile 24/7 din Brașov, unul în Piața Sfatului, iar al doilea în Livada Poștei. Ieri noapte cel din Livada Poștei a fost furat. Mă simt dezamăgit și scârbit. Mereu spunem că ne dorim o țară ca afară, vrem lucruri frumoase, dar noi aruncăm mucurile de țigară pe jos, ne luăm la bătaie cu salvamarii pe plajă că vrem să intrăm în apă când e pericol de înec și mai nou furăm aparate care pot salva vieți”, spune dr Alexandru Covaciu, inițiatorul proiectului „O secundă pentru viață”, prin care aceste defibrilatoare au fost donate municipalității, citat de presa locală.

La rândul său, IPJ Braşov a început verificările în cazul de furt. 

“La data de 30 august poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Braşov au fost sesizaţi despre faptul că, dintr-o casetă metalică, amplasată public în zona Livada Poştei, din municipiu, a fost sustras un defibrilator portabil, destinat utilizării publice în cazul persoanelor aflate în situaţii de risc.

Imediat după primirea sesizării, echipa de cercetare formată din criminalişti şi poliţişti de investigaţii, s-a deplasat la faţa locului pentru a identifica şi ridica probe în cauza semnalată”, a precizat IPJ Braşov, citat de Agerpres.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru furt calificat şi fac cercetări pentru identificarea autorului şi recuperarea defibrilatorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇