Predoiu anunță resetarea totală a MAI și o femeie la vârful Poliției Constanța. Desființez IPJ, iar cel reclădit va fi un model pentru toată țara (Video)

Predoiu anunță resetarea totală a MAI și o femeie la vârful Poliției Constanța. Desființez IPJ, iar cel reclădit va fi un model pentru toată țara (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a prezentat luni primele concluzii ale anchetei privind accidentul de la 2 Mai, a anunțat noua conducere interimară a IPJ Contanța și reorganizarea totală a acestei structuri, lucru ce va fi apoi extins la nivelul întregii Poliții și a întregului MAI.

Predoiu a anunțat din nou și demisia șefului IPJ Constanța, după ce Adrian Glugă mai fusese prezentat, în urmă cu 5 zile, ca demis, alături de șeful Serviciului Rutier Constanța, șeful Poliției Mangalia și șeful Poliției Vama Veche. Ministrul a anunțat și că până la finalizarea „resetării”, undeva până la jumătatea lunii octombrie, poliția din Constanța va fi condusă de o femeie – dna comisar-șef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională.

Cronologia tragediei ce putea fi evitată

Predoiu și-a început conferința cu cronologia evenimentelor și numeroasele ocazii pe care polițiștii le-au avut de a-l opri pe tânărul Vlad Pascu să mai circule pe drumurile publice.

Ministrul a insistat că a oferit independență completă Corpului de Control: „Am lăsat toată independența Corpului de Control în verificările de la 2 Mai, șeful Corpului de Control nu e numit de mine și nu am comunicat cu el pe durata controlului”.

ADVERTISING

Iată cronologia, așa cum a prezentat-o ministrul de Interne:

  • Pe 18 august, la ora 21:40, numitul aflat la volanul unui autoturism a fost oprit în trafic în Constanța de șeful Serviciului Rutier Constanța. Au fost încălcate norme și nu au fost date sancțiuni - consemnarea absenței semnului de începător, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare.
  • La 19 august, ora 00:40 a fost primit un apel la 112 privind modalitatea neobișnuită în care era condusă mașina. Persoana care a apelat 112 a semnalat presupusă conducere sub consum de droguri sau alcool. Au fost încălcate proceduri de sistem, după preluarea apelului nu au trimis datele suplimentare echipajelor și nu au raportat evenimentul conducerii.
  • La orele 02:35, un agent de poliție dintr-o patrulă a depistat autoturismul comunicat prin dispecerat. Agentul a încălcat proceduri și nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare, nu a pornit bodycamera, nu l-a dus pe șofer la spital pentru recoltarea de probe biologice deși un agent și un plutonier au verificat autoturismul și în portieră au găsit o țigară de canabis parțial consumată și 4 comprimate de Bromazepam. Nu au fost conduși la sediul Poliției și pasagerii din mașină, deși au fost legitimați.
  • În jurul orei 03:00, agentul a solicitat ofițerului coordonator sprijin pentru testarea pentru alcool, iar dispeceratului i s-a cerut drug-test, însă operatorul a comunicat că nu are disponibil un polițist care să aibă drug test. Nu au fost făcute diligențe pentru testarea drug test.
  • În jurul orei 04:30 s-au încheiat activitățile procedurale.
  • La ora 05:21, la 112 a fost apelul prin care s-a anunțat accidentul rutier.
  • La ora 05:25 sesizarea a fost trimisă celor aflați în serviciu, la fața locului a mers o echipă de la Serviciul Rutier, l-a testat pe șofer, rezultat fiind pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină. A fost condus la spital pentru prelevarea de probe biologice și a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
ADVERTISING

„Bătălia în Constanța cu criminalitatea a fost pierdută, desființez IPJ”

Predoiu a anunțat apoi măsurile, promițând să facă din Inspectoratul Județean de Poliție Constanța (IPJ Constanța) un exemplu pentru celelalte Inspectorate din țară.

Predoiu a anunțat și că șeful IPJ Constanța Constantin Adrian Glugă a demisionat azi, deși demiterea sa fusese anunțată de acum 5 zile, din 23 august.

„Se impune o resetare completă a MAI. Voi începe această resetare nu prin strategii și teorii ci prin măsuri concrete, de la bază, acolo unde cetățeanul trebuie apărat. O voi începe din județul Constanța și o voi extinde în toată țara”, a anunțat ministrul.

„În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani. Dincolo de ce mi propune raportul, voi lua măsurile care urmează:

  1. Reorganizarea de sus și până jos a IPJ Constanța. O nouă echipă managerială de tranziție va asigura operarea sistemului. Practic, desființez IPJ și îl vom recădi adaptat la realitatea infracțională din teren. În cel mult 45 de zile, în jurul datei de 15 octombrie, va fi gata noua organigramă.

Noul IPJ Constanța va fi un proiect pilot care va servi drept model pentru restructurarea celorlalte IPJ. Până atunci, în perioada de tranziție, o nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă și va fi condusă de dna comisar-șef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, ofițer cu experiență în cooperarea polițienească internațională, care a ocupat inclusiv poziții de atașat de afaceri interne fost șef de brigadă de combatere a criminalității”, și-a început ministrul expunerea soluțiilor pe care le implementează.

ADVERTISING

Măsuri în Poliție și împotriva șoferilor care conduc drogați

El a continuat, apoi lista măsurilor pe care le va dispune sau propune:

  1. „În Cadrul IGPR funcționează Consiliul Superior compus din conducerea IGPR, șefi de direcții generale, șefi ai unităților teritoriale, președintele Corpului național al Ofițerilor și rectorul Academiei A.I. Cuza. Cer să se întrunească de urgență și să facă o analiză a funcționării Poliției în fiecare județ, pe care să o înainteze MAI în cel mult 60 de zile, cu accent pe pregătirea cadrelor și eficiența conducerilor.
  2. La nivelul mun. București și a fiecărui județ funcționează autorități teritoriale de ordine publică. Invit toate autoritățile teritoriale de ordine publică să emită un raport extraordinar asupra funcționării unităților teritoriale ale poliției.
  3. voi propune Guvernului și Parlamentului modificări de legislație pe următoarele direcții.

Măsuri care-i vizează pe conducătorii auto

  • Instituirea obligativității testului anti-drog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului și extinderea examinării medicale la restituirea permisului reținut pentru consumul de alcool și droguri. Deci vrei carnet, test anti-drog!
  • instituirea unor noi situații în care efectuarea testării drog-alcool este obligatorie, față de situațiile actuale: atunci când în vehicul sunt indentificate substanțe care pot avea caracter psihoactiv, recipient cu alcool desfăcut, șoferul figurează în baza de date că a mai consumat alcool și droguri la volan.
  • mărirea termenelor pentru restituirea permisului atunci când a fost anulat ca urmare a consumului de alcool și droguri. În prezent 6 luni de la data executării pedepsei sau amenzii, voi propune 3 ani. Acum e termen 1 an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei în cazul de consum de alcool și droguri. Voi propune 5 ani.
  • Confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care șoferul a fost depistat cu droguri sau a fost confirmat pozitiv la consum de droguri. Este o prevedere care funcționează și în state membre ale UE.
  • Suspendarea/anularea înmatriculării unei mașini care are RCA, similar soluției actuale la ITP.

Măsuri care vizează polițiștii:

  • Test anti-drog obligatoriu la examenul medical pentru admiterea în cadrul MAI, precum și anual în timpul carierei.
  • Obligația de a se supune testului anti-drog/alcool, atunci când există indicii comportamentale.
  • Obligația de a se supune testului simulat poligraf în cazul în care polițistul nu trece testul de integritate, de fidelitate, sau alte situații reglementate.
  • Suspendarea din funcție pe o perioadă determinată dacă nu se supune testării sau testul e pozitiv.
  • Pregătirea antidrog a polițistului prin cursuri obligatorii pe perioada școlarizării și a pregătirii continue cu privire la utilizarea aparatelor de drug test și etilotest, identificarea semnelor de consum a drogurilor, recunoașterea drogurilor și a altor substanțe psihoactive.
  • Elaborarea de către IGPR și DIICOT a unui ghid de constatare a infracțiunilor care să fie pus la dispoziția polițiștilor rutieri și de ordine publică, de frontieră și a jandarmilor.

Reorganizarea MAI: „Toate la timpul lor”

Predoiu a prezentat apoi și un pachet de măsuri care vor urma după ce este lansat proiectul pilot la Constanța.

„Reorganizarea aparatului central al MAI pentru creșterea eficienței acestuia. Practic și acest aparat trebuie să treacă printr-un screenig, să vedem ce compartimente mai au atribuții, nu mai au atribuții, au atribuții suprapuse, sunt dimensionate corect ca personal șamd. Toate la timpul lor”, a mai spus Predoiu, menționând că și toate instituțiile de învățământ ale MAI vor trece prin reorganizare.

Elevi testați anti-drog la școală

În final, Predoiu a dezvăluit și un program pe care avea de gând să-l anunțe cu ocazia începerii noului an școlar.

„Un subiect care era în pregătire și urma să-l anunțăm în debutul anului școlar dar nu are rost să mai așteptăm: măsuri de prevenire a consumului de droguri în școli. Există acest plan, am convocat deja o întâlnire cu ministerele Educației, Sănătății, Dezvoltării, Muncă și Departamentul Românilor de Pretutindeni, voi participa personal.

Intenționăm să constituim grupuri de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ, formate din reprezentanți ai MAI, ai unității de învățământ, precum și ai asociațiilor de elevi și părinți. Și analiza posibilității testării anti-drog a elevilor de către personal medical calificat ce deservește unitatea de învățământ, în situația în care elevul manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinților”, a conchis ministrul.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, prezintă concluziile Corpului de Control al Ministrului în legătură cu tragicul accident produs în data de 19 august în județul Constanța

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, prezintă concluziile Corpului de Control al Ministrului în legătură cu tragicul accident produs în data de 19 august în județul Constanța

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Luni, 28 august 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇