Hernia inghinală: de ce apare și când devine periculoasă

Hernia inghinală: de ce apare și când devine periculoasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se estimează că aproximativ 27% dintre bărbați și 3% dintre femei vor dezvolta o hernie inghinală la un moment dat în cursul vieții. În general, nu este considerată o problemă gravă, pentru tratarea căreia să se intervină de urgență, cel puțin nu în acele cazuri în care nu există un disconfort semnificativ și nici riscul dezvoltării unor complicații.[1] Asta nu înseamnă însă că nu poate deveni periculoasă. În acest articol îți vom spune care sunt cauzele herniei inghinale și ce probleme poate cauza dacă nu este tratată corespunzător.  

De ce apare hernia inghinală 

Cel mai adesea, când se vorbește despre ce este hernia inghinală, aceasta este descrisă ca o umflătură ori ca o protuzie a unui organ sau a unei părți a acestuia prin peretele abdominal în zona inghinală. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o deschidere sau o zonă slabă din peretele abdominal se lărgește, permițând conținutului abdominal să alunece în afara cavității abdominale.[1]

ADVERTISING

Herniile inghinale pot fi congenitale, adică prezente de la naștere, sau pot apărea în timpul vieții din cauza unor factori specifici. Ele mai pot fi clasificate, de asemenea, în hernii directe și hernii indirecte. Cele din prima categorie sunt rezultatul slăbirii pereților abdominali și a creșterii presiunii intraabdominale și tind să afecteze în special bărbații și mai rar femeile sau copiii. Herniile indirecte apar, de regulă, ca urmare a existenței unui defect congenital la nivelul peretelui abdominal inferior - deschiderile canalelor inghinale, care de obicei se închid înainte de naștere, rămân deschise, permițând conținutului abdominal să alunece în afară.[1]

ADVERTISING

Lista factorilor care pot contribui la dezvoltarea acestui tip de hernie includ tulburările de țesut conjunctiv, predispoziția genetică, tusea cronică, constipația cronică, ridicarea greutăților, statul în picioare sau mersul pe jos timp de mai multe ore în fiecare zi ori alte activități regulate sau repetate care duc la creșterea presiunii în interiorul abdomenului.[1] Factori de risc importanți sunt considerați a fi și înaintarea în vârstă, sarcina, nașterea prematură, greutatea mică la naștere și istoricul de hernie inghinală.[2]

Ce complicații poate provoca hernia inghinală 

Hernia inghinală în sine nu este considerată periculoasă. De obicei, se manifestă prin apariția, la nivelul regiunii inghinale, a unei umflături care se poate extinde până în scrot sau în labie și care își poate mări volumul atunci când tușești, strănuți, depui un efort fizic sau stai în picioare. Alte simptome pe care le-ai putea observa sunt senzația de presiune, arsură sau durere în zona inghinală. Durerea poate fi intermitentă sau constantă, și poate varia în intensitate.

ADVERTISING

Chiar dacă nu se va interveni imediat pentru tratarea herniei, este necesară monitorizarea și urmărirea cu atenție a acesteia. Majoritatea herniilor inghinale se vor agrava în timp dacă nu sunt reparate chirurgical și există riscul dezvoltării unor complicații severe. Una dintre ele este încarcerarea herniei, adică blocarea conținutului sacului herniar, asociată cu dureri severe, greață, vărsături și incapacitatea de a elimina gaze sau de a defeca. 

O altă complicație severă este strangularea herniei: apare atunci când este întrerupt fluxul sangvin către o parte a intestinului, ceea ce duce la necroza țesutului intestinal afectat și îți poate pune viața în pericol. În astfel de cazuri, este necesară efectuarea de urgență a unei intervenții chirurgicale. Posibile semne de alarmă sunt greața și/sau vărsăturile, febra, durerea bruscă, care se intensifică rapid, modificarea culorii tegumentului în dreptul herniei și incapacitatea de a elimina gaze sau de a defeca. Dacă observi astfel simptome, prezintă-te cât mai repede la medic pentru o consultație de specialitate.[2] 

 Hernia inghinală este o afecțiune destul de des întâlnită, care tinde să se dezvolte la bărbați, dar care poate afecta și femeile sau copiii. Nu este neapărat periculoasă, dar, dacă nu este tratată corect, ea se poate agrava și există riscul dezvoltării unor complicații severe.[1] Dacă prezinți simptome ce ar putea fi cauzate de o hernie inghinală ori ai primit deja un astfel de diagnostic, urmează indicațiile medicilor și asigură-te că știi care sunt semnele de alarmă a căror apariție trebuie să o urmărești și ce ai de făcut în continuare. 

Bibliografie: 

  1. „Inguinal Hernia”, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 13 June 2023, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/inguinal-hernia. Accessed 13 June 2023.
  2. „Inguinal Hernia”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inguinal-hernia/symptoms-causes/syc-20351547. Accessed 13 June 2023.