Schema prin care Kremlinul face rost de "cetățeni ruși": Ucrainenii care își iau pașaport rusesc primesc locuințe gratis

Schema prin care Kremlinul face rost de "cetățeni ruși": Ucrainenii care își iau pașaport rusesc primesc locuințe gratis
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucrainenii săraci din teritoriile ocupate sunt nevoiți să accepte „sprijinul” Rusiei. Dar sunt și unii care și-au vândut casele primite de la ruşi și au dat banii forțelor armate ale Kievului.

Programul implementat de Kremlin în octombrie 2022 acordă vouchere pentru locuințe ucrainenilor din regiunea Herson, dacă acceptă pașaport rusesc. Voucherul poate fi schimbat pentru o locuință pe întreg teritoriul Rusiei, inclusiv în zonele ocupate din Ucraina.

Casele se alocă în funcție de prețurile medii la nivel național. O persoană se încadrează pentru o locuință de 33 de metri pătrați, un cuplu primește o casă de 42 de metri pătrați, iar o familie cu trei sau mai multe persoane primește o suprafață de 18 metri pătrați în plus pentru fiecare membru.

ADVERTISING

O sursă a declarat că majoritatea solicitanților aleg să se stabilească în Crimeea. "Am auzit după Anul Nou de primele cazuri de cumpărare a caselor în acest mod. Iar acum prietenii mei care sunt agenți imobiliari spun că acum acestea sunt principalele lor tranzacții", a declarat o sursă pentru Kyiv Post.

De ce acceptă ucrainenii propunerea Moscovei

Cei care folosesc acest program o fac mai mult din disperare decât din sentimente proruse, iar Kremlinul îi forțează pe cei nevoiași să apeleze la astfel de inginerii sociale.

"Motivul este că rușii au escaladat, pur și simplu, criza umanitară până la limită. Iar acum, fără un pașaport rusesc, e foarte greu pentru oameni să supraviețuiască (în teritoriile ocupate) și îi obligă să-l accepte. Obligă oamenii - nu le dau pensiile, nu le dau ajutoare și măresc prețurile alimentelor".

ADVERTISING

Locuitorii din regiunea Herson au fost mai afectați de invazia rusă, iar cea mai mare parte a anului au petrecut-o sub ocupația Moscovei înainte de eliberarea din noiembrie. Iar o parte a regiunii încă se află sub controlul Rusiei.

Detonarea hidrocentralei Kakhovka, la 6 iunie, a provocat inundații masive în Herson. Sute de mii de ucraineni au plecat din țară sau trăiesc sub ocupație rusă, iar traiul în Ucraina ocupată nu mai e o opțiune viabilă pe termen lung. Refugiații ucraineni din străinătate nu au reușit să-și găsească slujbe și au avut cheltuieli mari sau nu și-au permis chiriile din Occident.

ADVERTISING

Între a trăi într-o regiune ucraineană devastată de război și de inundații și perspectiva unei case oferite gratis într-un loc mai sigur precum peninsula Crimeea, oamenii lipsiți de posibilități financiare au optat pentru a doua variantă și nimeni nu-i poate blama pentru asta.

Cum funcționează schema rusească

Locuitorii din regiunea Herson trebuie mai întâi să meargă în Rusia sau într-un teritoriu controlat de Moscova și să se înscrie în program la unul dintre centrele guvernamentale depunând documentele necesare, inclusiv un pașaport rusesc. Analiza dosarului durează câteva luni.

După ce primesc un certificat, solicitanții pot începe să caute o locuință pe piața imobiliară. Procedura e destul de simplă, spun avocații și agenții imobiliari contactați de publicația ucraineană. Vânzătorul este complet protejat din punct de vedere legal și îi predă actele de proprietate cumpărătorului, după ce primește în cont banii virați de statul rus.

Costul locuinței este determinat de Ministerul rus al Construcțiilor și Locuințelor și de agențiile guvernamentale locale. De regulă, tranzacția durează între șapte și nouă zile.

Ce câștigă Moscova de pe urma acestei scheme?

Potrivit guvernului de la Kiev, emiterea de pașapoarte rusești în teritoriile ocupate face parte din tactica Kremlinului de anexare ilegală a teritoriilor ucrainene. Cu cât sunt mai mulți posesori de pașapoarte rusești aici, cu cât mai mulți cetățeni ruși poate susține în mod fals Kremlinul că are de apărat.

Totodată, atrăgând ucraineni săraci și disperați în Rusia și în teritoriile ocupate, Moscova își întărește versiunea conform căreia ucrainenii preferă să trăiască sub administrație rusă. Kremlinul își justifică astfel teoriile demontate în repetate rânduri, potrivit cărora invazia era necesară pentru "a-i elibera pe vorbitorii de limbă rusă oprimați".

Prorușii din alte regiuni sunt invidioși

Schema nu este nouă: după invadarea Crimeii, în 2014, Rusia a implementat un program de locuințe pentru localnici. Familiile cu copii au primit un împrumut cu rate fixe în valoare de 450.000 de ruble (aproximativ 11.665 euro în 2014) pentru cumpărarea unei case.

Diferența majoră între programul din Crimeea și cel din regiunea Herson este că în primul proprietarii caselor nu le puteau vinde până când toți copiii împlineau 18 ani. Această prevedere nu apare în programul din Herson. Noua schemă are succes, iar locuitorii proruși din regiunile Lugansk și Donețk sunt supărați că n-au primit aceeași ofertă, a spus un agent imobiliar.

Unii vânzători din Crimeea sunt suspicioși în privința refugiaților din Herson. O femeie care lucrează ca agent imobiliar a spus că știe două persoane care și-au vândut casele unor refugiați din Herson și au aflat ulterior că aceștia le-au revândut și au trimis banii armatei ucrainene.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇