Tribunalul Municipal din Moscova a dizolvat vineri una dintre ultimele asociaţii de apărare a drepturilor omului, Centrul Saharov, un nou semnal alarmant al reculului libertăţilor şi reprimării vocilor Opoziţiei în Rusia de la începutul războiului din Ucraina.
Tribunalul şi-a justificat decizia prin organizarea unor evenimente pe care le califică drept ilegale, în afara „zonei de activitate” prevăzute şi stabilite geografic de către Guvern.
Aceasta este a treia oară, recent, când autorităţile folosesc acest motiv pentru a dizolva o asociaţie critică.
În ianuarie, din același motiv, același tribunal a desfiinţat Grupul Helsinki de la Moscova, cea mai veche organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărare a drepturilor omului în Rusia, iar în aprilie Centrul Sova, specializat în studierea rasismului şi xenofobiei.
În această primăvară, Centrul Saharov a fost nevoit să-şi părăsească sediul istoric din Moscova. Timp de aproape 30 de ani, acest loc emblematic al societăţii civile ruse a găzduit sute de dezbateri, evenimente culturale şi găzduia un muzeu al crimelor sovietice.
În aprilie, Ministerul rus al Justiţiei a lansat o „verificare” a Asociaţiei Centrul Saharov, desemnat începând din 2014 drept „agent străin”, un statut infamant.
Această procedură a condus la dizolvarea centrului.
Directorul Centrului Saharov, Serghei Lukaşevski, aflat în exil în Germania, declara atunci AFP că, în cazul unei dizolvări, ONG-ul se va reînfiinţa în Rusia sub forma unui „colectiv”.
În paralel cu ofensiva în Ucraina, puterea rusă foloseşte un arsenal legislativ tot mai flexibil pentru a pedepsi sau interzice orice personalitate sau asociaţie considerată ostilă Kremlinului.
La sfârşitul lui 2021, justiţia rusă a dizolvat Memorial, un pilon al luptei în favoarea drepturilor omului şi amintirii victimelor represiunilor sovietice, în contextul în care Kremlinul caută să promoveze o imagine pozitivă a fostei URSS.