Adolescența este vârsta în care conflictele pot escalada foarte mult. Adolescentul dorește să își câștige tot felul de drepturi pe care le consideră importante pentru el, iar familia încearcă să îl tempereze. Și aici se pot petrece adevărate drame, dacă nu se manageriază corect situațiile.
Pandemia pune doar un plus de presiune pe adolescent și familia acestuia, iar situațiile ce pot genera conflicte pot fi urmatoarele:
- chiulește de la școală
- nu dorește să învețe și are rezultate slabe la învățătură
- petrece prea mult timp pe calculator sau telefon, jucându-se sau socializând
- dezvoltă adicții de: alcool, droguri, jocuri de noroc, cluburi sau baruri
- începe sa umble cu “băieți de cartier” și apar primele comportamente antisociale: bătăi, scandaluri, distrugerea de bunuri
- vrea din ce în ce mai multi bani sau lucruri de valoare
- poate chiar să își agreseze părinții verbal sau fizic
Ce pot face părinții
Depinde de fiecare adolescent în parte, dar și de valorile, normele și posibilitățile intelectuale și materiale ale familiei lui.
Cum de altfel, mai are importanță și cât de grave sunt comportamentele adolescentului. De aceea, prima recomandare o constituie psihologul, dar nu pentru copil.
Este important ca parintii să apeleze la psiholog, înainte de a încerca să oblige adolescentul să meargă la terapie.
Spun asta pentru că cei mai multi dintre părintii care au copii sau adolescenți cu probleme vor să îi aducă pe aceștia la psiholog și acesta, printr-un act magic, să le rezolve problemele.
Sunt situații când se poate realiza acest lucru, dar și situații în care problemele din familie sau comportamentele adolescentului sunt foarte grave. Ceea ce poate necesita psihoterapie pentru părinți, pentru a înțelege unde au greșit dar și ce nu fac bine acum.
Sau, poate fi vorba chiar de tratament medicamentos sau internare, pentru adolescent sau pentru unul sau ambii părinți.
Dacă nu pot sau nu doresc să apeleze la psiholog, este important să fie calmi, să aibă răbdare și să explice adolescentului ce inseamnă acest virus și care pot fi repercusiunile pentru întreaga familie, în cazul în care nu respectă indicațiile autorităților și se îmbolnăvește.
Dacă adolescentul nu dorește să asculte sau nu a ințeles mesajul părinților, aceștia trebuie să faca front comun și să aibe răbdare în a repeta informațiile importante. Doar așa, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge informațiile la adolescent.
De asemenea, este foarte important ca părinții să dea ei înșiși un exemplu de respectare a normelor sociale.
Citește și:
Psiholog: Cum să ne păstrăm calmul în acest nou an școlar
Cât de tare vor fi afectați copiii de distanțarea socială? Psiholog: Totul depinde de părinți